Rätt klädd i High-tech

Hur underbart är det inte med ett stilla ljummet sommarregn som sakta strilar nerför ansiktet och en flortunn slöja lägger sig över omgivningen och ger den där förtrollande mättnaden i färgerna. Nu byter vi snabbt till höst och åttahundrameters nivån i fjällen, då är regnet inte längre så ljummet men minst lika strilande. Redan efter en stund brukar olusten infinna sig, det drar kallt om ryggen och axlarna börjar snart kännas fuktiga trots regnrocken. Eller varför inte en vindpinad sen novemberdag på den skånska slätten. Regnet piskar parallellt med marken och blåsten gör att man känner sig helt naken.

Men det behöver inte alls kännas så, dagens moderna hight-tech kläder tar hand om väder och vind på ett fantastiskt sätt.

Birddog.nu har fått tillfälle att prova Chevaliers nya ställ Alabama under hösten och förvintern. Ett set tänkt inte bara för jakt utan också för ett aktivt uteliv i skog och mark. Tack vare sin låga vikt och funktonalitet passar det utmärkt för oss hundförare och drevfolk som är mycket i rörelse.

Alabama består av byxor, jacka och väst i engelsk khaki eller mer traditionellt jaktgrönt. Materialet är polyester/bomull med lätt paraffinbehandlad yta. Detta ger ett oömt, slitstark men samtidigt smidigt och mjukt plagg. Vi har provat Alabama med Gore-Tex i jacka och byxa men setet finns även utan.

Gore-Tex, detta material med så fantastiska egenskaper. Ett extremt tunt membran med mikroskopiska porer, för små för att släppa igenom vatten men tillräckligt stora för att lufta ut kondens och fukt. Laminerat på insidan av tyget eller som foder ger detta de unika egenskaperna. Trots hällregn på utsidan och kraftiga ansträngningar så kroppen ångar på insidan så känner man sig torr och varm. Jämför detta med en oljerock där det oftast är lika blött och kallt på båda sidor.

Byxorna som blivit mina favoritbyxor och åker på vid snart sagt varje utomhusaktivitet har dubbla benfickor, dubbelt tyg över knäna och åtdragbara ankelband. Fodret med Gore-Tex gör dem mycket varma och ett tunt sportunderställ räcker gott även om det är minus tjugo.

Jackan som känns väldigt lätt och smidig att bära har quiltat axelparti, stor ryggficka och många andra praktiska fickor. Fodrad både med Gore-Tex och nätfoder för bra vattenavvisning och kondenstransport.

Västen som blev allas favorit under vår filminspelning uppe i fjällen har massor av praktiska förvaringsfickor, bland annat så har också den en stor ryggficka där en eller annan ripa enkelt kan transporteras utan att behöva hänga och slå emot benet. Västen är också mycket lätt och nätfodrad för god ventilation.

Sammantaget efter en jaktsäsong med Alabama så har den engelska oljerocken hamnat på undantag och jag har inte förbannat vädergudarna en enda gång trots isande dagsregn i fjällen som blev vår trevligaste filmdag med de bästa ripsituationerna. Inte heller på höstens fasanjakter där mycket ansträngande och svettdrivande arbete i fördrev och såtar följs av stilla väntan, där har kallraset längs ryggen i år uteblivit. Den ylande skånska vinden har inte heller fått mig att huttra bakom ett pileträd och glömma haren som försiktigt smög förbi. Han bet i gräset varje gång mycket tack vare rörligheten och mjukheten i jackan som på intet sätt störde svingen.

Finns det då ingenting negativt att säga om Alabama? Jo, jackan är jag inte riktigt nöjd med, fodret i armarna sitter för löst och tittar ut vid handlederna. Mycket irriterande, man går och drar och drar i det hela tiden. Sedan är sidfickorna där man normalt har handskarna alldeles för små, de kunde gott vara större.

Men annars är detta ett fantasiskt ställ som gör en glad i alla väder och som med sin moderna design tillför något nytt i den annars lite konservativa jaktgardroben. Tjejer och killar som vill ha något lätt och smidigt och inte så gubbigt, prova gärna Alabama.
GP

  << tillbaka

 
Startsida