Svår hälta
Jag har en tik som snart fyller åtta år. För 8-9 månader sedan tillbaka visade sig de första symtomen på stelhet när hon reste sig efter att ha sovit.

För två månader sedan uppsökte vi veterinär och blev ordinerade Metacam. Hunden var symptomfri inom loppet av några dagar och blev en glad hund igen. Efter kuren på två veckor gick vi över till Caniflex som är ett glykosamin-preparat, men hunden blir bara sämre och sämre.

Jag hörde av en annan hundägare att en del hundar får en dos Metacam varje dag. Stämmer det? Finns det andra preparat att ge som inte är så starka, men ändå mer varksamma än Caniflex? Hunden har tränat och tävlat mycket agility, vallat och i övrigt varit en aktiv hund av medelstor ras.
Susanne

Det finns gott om hundar som från medelåldern och uppåt kräver kontinuerlig symtomlindring från slitna leder och/eller ryggar, vilket nu är fallet med din hund.

Metyacam, Rimadyl och Zubrin hör till de preparat man brukar använda. De är alla så kallade NSAID-preparat, avsedda för hund och kan vid behov ges permanent. Det finns dock för den typen av preparat fall med allvarliga biverkningar, så jag tycker att din veterinär gjort rätt som pröva någon terapi med mindre biverkningar.

Innan man tar till den kontinuerliga behandlingen med NSAID, kan man pröva någon variant av Ca-buffrad C-vitamin, till exempel C-Flex eller AscorFlex (det senare är billigare).
Christer Nälser
<< tillbaka


Kliar sig
Hej,
Min hund, en labbetik, kliar sig mycket. Jag har kollat men det finns inga loppor eller mjäll och har tvättat henne med specialschampo.

Jag funderar om hon kan vara allergisk emot något. Hon är jättefin i pälsen men har väldigt torra trampdynor och får ofta mycket skräp i öronen. Avföringen är bra liksom allmäntillståndet, men detta slickande på tassar och kliande får mig att fundera. Ska jag prova att byta foder? Eller tror du att det är något annat? Hon kliar sig ofta under hakan. Vad ska jag göra?
Hälsningar.
Micke

Ja, visst kan det vara någon form av allergi, vilket borde gå att utröna med hjälp av ett allergitest. Kan också vara furunkulos, som är en inflammation i hårsäckarna, vilket typiskt brukar vara lokaliserat till tassar och haka. Foderbyte verkar alltför desperat i nuläget - det svåra är ju att veta till vad man ska byta. Dags för en hudutredning hos veterinären, alltså.
Christer Nälser
<< tillbaka


Varför sedering?
När man röntgar för HD-koll måste man numera sedera. Min fråga är: Varför? Såvitt jag förstår ska man kolla skelettets konstruktion, och sedering påverkar ju endast muskler (vilkas status ju inte nedärvs). Att sederingsmetoden har inverkan på HD-resultat tycker jag tyder på en "skum" avläsningsmetod, men det finns kanske en anledning som jag har missat?
Med vänlig hälsning
Hannah

Sedering - ett finare ord för lugnande medicinering _ ger man av flera skäl: De flesta hundar blir lite oroliga och spända när de läggs på rygg på ett röntgenbord och de ligger inte still när man sträcker ut höfterna. Det blir brottningskamper som ger både otydliga bilder med rörelseoskärpa, sneda vinklar och slitna ryggar på personalen. Alltså mer svårlästa bilder och fler exponeringar för att nå målet.

För att kunna urskilja den för HD disponerande faktorn slappa ledkapslar och för att få fram vilka hundar som verkligen bär på anlagen, bör man dessutom välja en form av lugnande medel som innehåller en viss smärtlindring så att hunden slappnar av bättre. Typiskt får man då också fler fall av HD när man använder ett båda avslappnande och smärtlindrande läkemedel.

Det bästa vore alltså att man överlag använde sådana läkemedel, vilket skulle göra defektbekämpningen effektivare. Att man på vissa håll använder endast lugnande läkemedel utan smärtlindring medför att en del hundar slappnar av så dåligt att de faktiskt kan maskera en lindrig form av dysplasi och därmed ges en högre avelsvärdighet än de förtjänar.
Christer Nälser
<< tillbaka


Mitt fel att hunden fått osteochondros?
Jag har precis fått reda på att min ettåriga labrador har osteochondros i bakbenen. Han röntgades när han var sex månader för en annan sjukdom. I efterhand har en annan veterinär granskat röntgenplåtarna och upptäckt att han redan då hade osteochondros och förmodligen haft det ett tag. Min hund har däremot utmärkta höfter och armbågar.

Jag förstår att osteochondros beror på genetiska faktorer och påverkas av foder och motion. Jag har samvetskval och undrar om jag har varit en dålig hundägare som har "framkallat" sjukdomen genom antingen motionera hunden för mycket eller utfodra den fel. Om så är fallet borde hunden då inte fått någon form av defekter även på höfter och armbågar?
Tacksam för svar,
Jenny

Glöm det dåliga samvetet. Osteochondros i bakben (drabbar oftare hasleder än knäleder hos labradorer) är en relativt ovanlig variant och uppkommer utan ägarens förskyllan. Prognosen för kirurgi är inget vidare, speciellt i fråga om haslederna, men ofta har hundarna inte större problem än att de kan klara sig hyfsat ändå.
Christer Nälser
<< tillbaka


Foderintolerans?
Hej!
Jag har en weimarenertik på två år som har problem med fodertintolerans (tror jag). Sedan hon var valp har hon haft lös avföring och har tidvis haft akut diarré som bromsats upp med antibiotika, till exempel Flagyl. Direkt efter antibiotikakurerna har dock problemen återuppstått.

Blodprov, avföringsprov och skiktröntgen har utförts utan att påvisa något onormalt. I dagsläget är det enda foder som fungerar Hill's lättsmälta foder. Vad jag undrar är vad felet kan vara och hur jag skall förhålla mig till detsamma. Det kan ju till exempel vara lite svårt att förlika sig med att ge hunden ett foder som kostar 45 kr kilot.
Med vänlig hälsning,
Henrik

Lite knepigt fall, där det tydligen rör sig om någon form av tunntarmsproblem. Om hunden är helt besvärsfri på Flagyl, skulle jag nog sätta henne på det under lång tid (6 månader eller längre) alternativt för alltid. Blir det bara lite bättre men inte helt bra, skulle jag på en så ung hund förorda buköppning och provtagning från hela magtarmkanalen inklusive tunntarmen för en korrekt diagnos.
Christer Nälser
<< tillbaka


Påskynda löp
Hej!
Jag går och väntar på att min flatcoated retriever tik ska börja löpa och nu undrar jag om man kan göra något för att hon ska komma igång i sitt löp till exempel ge hormoner?

Hur kommer det sig att jag måste vänta så länge denna gång när hon sist löpte i juli(hon höglöpte vecka 39)och hon har följt samma tid förut? Till saken hör att jag sist hon löpte parade henne och hon gick då tom. Jag hade då valt en gammal hane som jag parade henne med och det har nu i vinter kommit fram att han har problem med prostatan och har blivit behandlad med Östrogen nyligen och jag undrar om det kan vara så att han hade problem redan när vi parade v 39 utan att någon märkte det?

Är det dumt att använda äldre hanar i avel? Med tanke på att de kan få prostataproblem? Jag valde honom med tanke på att man får en helhets syn på hans långa liv och kan göra en bedömning om han har varit frisk och så vidare. Tycker du att man ska importera hundar från andra linjer för att bredda avelsbasen här i Sverige eller ska man använda dom hundar som finns?
Hälsningar,
Susanne som väntar och väntar...

Teoretiskt är det möjligt att med hormonterapi påverka follikeltillväxt och ägglossning, vilket används i humansjukvården. Det är dock inget som jag kan förorda _ och jag tror ingen annan veterinär heller _ för djur, så det får bli fortsatt väntan.

Sannolikt behandlades den åldrade hanen med prostataförstoring inte med östrogen (=honligt brunsthormon) utan med progesteron (= dräktighetshormon). Detta kan ha medfört att han var steril vid parningstillfället, men det har troligen inget att göra med din tiks nuvarande förskjutning. I princip ser jag inget hinder för att gamla hundar går i avel, men man ska vara medveten om att de har lite sämre fertilitet på grund av dels minskad spermiemängd och dels sämre kvalitet på spermierna. Står de under behandling med exempelvis kortison eller hormoner, bör man givetvis avstå.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida