Hur tidigt kan man kastrera?
Min vän har kommit fram till beslutet att låta kastrera sin hane (nu valp) så småningom. När är det lämpligast? Finns det någon åldersgräns eller andra restriktioner? Hur vanligt är det att man kastrerar utan att hunden har större "hanhunds problem"?
Med vänlig hälsning,
Maria

Än så länge inte så vanligt med kastration utan symtom på hund i Sverige, men de erfarenheter man har från både Sverige och andra länder visar att man i regel får en betydligt mer harmonisk och socialt väl fungerande hund.

I princip kan man göra ingreppet redan när hunden är ung, men eftersom testosteronet bland annat påverkar hundens tillväxt kan det ändå vara vettigt att vänta till säg åtta månaders ålder eller så. Väntar man å andra sidan alltför länge, säg till efter 2-3 års ålder, kan effekten av kastreringen bli sämre i de fall hunden redan börjat utveckla problem med beteendet av något slag.

Ökad benägenhet för fetma och en något mer livlös päls är de enda nackdelarna man brukar se på kastrerade hundar.
Christer Nälser
<< tillbaka


Förhoppningsvis växtvärk
Min fyra månader gamla flattik haltar på ena frambenet när hon reser sig efter att ha legat en stund. Men det märks bara de första stegen.

Annars studsar hon runt och reagerar inte när man känner på henne. Hon är pigg och glad, äter, sover och busar. Det är heller inte så att det ser ut att förvärras. Det har pågått cirka tre veckor nu.
Vad tror du, kan vi avvakta?
På förhand tack,
Gun

Nja… Tre veckor är väl en lagom lång tid att avvakta, men eftersom hältan är envis och hela tiden håller sig till samma ben, finns det väl anledning att närmare undersöka framförallt armbågs- och bogleder, som ju relativt ofta kan bli föremål för en utvecklingsstörning (osteochondros) hos just retriever. Om det skulle vara något sådant blir det aktuellt med operation, så jag tycker att det nu kan vara dags för er att kontakta er veterinär.
Christer Nälser
<< tillbaka


Endometris
Hej!
Jag läste på en uppfödarsida om en tik som fått valpar, men eftersom hon hade endometris så dog flera av valparna.

Vad är endometris? Är det vanligt?
Susann i Orsa

Endometrit eller endometritis ska det nog vara, vilket betecknar en inflammation eller infektion i livmoderns slemhinna.

Hos kvinnor finns en hormonrelaterad förändring, endometrios, som leder till nedsatt fruktsamhet. Detta tillstånd motsvarar hos tikar cystisk endometriehyperplasi, som består av blåsbildningar i livmoderväggen. Endometrios leder alltså till nedsatt fruktsamhet, men knappast fosterdöd.

I det fall du läst om rör det sig troligen om en viros eller bakterios som infekterat fostren och lett till deras död.
Christer Nälser
<< tillbaka


Dåligt immunförsvar
Är dåligt immunförsvar ärftligt? Min hund får ganska ofta problem med öron och tassar. Tassarna blir irriterade och röda mellan trampdynorna och klorna. Han har också haft upprepade öron och ögoninflammationer. Det togs odling i öronen och det visade sej att det var en elakartad stafylokock, som var resistent mot alla mediciner utom två. Han behandlades med terramycin och är nu bra i öronen, men tassarna är inte helt bra än. Han har också haft lite hudproblem.

Beror dom här besvären på dåligt immunförsvar, eller är det allergi?

Han har testats mot gräs, dammkvalster och oss själva, men det visade sig att han inte var allergisk mot något av detta.

Kan foderallergi ge dom här symtomen också?
Tacksam för svar.
Lilian

Immunförsvaret spelar sannolikt roll för sådana här återkommande hudrelaterade problem, eftersom de ses betydligt oftare hos vissa individer än andra och förekommer mer vanligt hos vissa raser eller typer av hundar. Immunförsvaret har dock en komplex genetisk uppbyggnad med flera gener inblandade, så detaljerna i nedärvningen är inte kända.

Intolerans mot fodermedel kan också ha betydelse, även om det är förhållandevis ovanligt. I regel får man inrikta sig på symtomatisk behandling som syftar till att underlätta för hunden och hålla besvären på en kontrollerbar nivå. Olika kurer med antibiotika, medicinska schampon och eventuellt också kortisonpreparat kan behöva ingå i en sådan strategi.
Christer Nälser
<< tillbaka


Tik med knöl
Vi har en gammal golden tik som har haft tre kullar. Hon har hon fått en knöl i juvret som växer och är nu som ett halvt äpple. Ganska hård, fast och oregelbunden form. Tiken mår bra men blir stel i ett bakben efter motion. Nu undrar jag, tror du att man törs operera bort den eller ska man låta den vara på en så pass gammal hund?

Till saken hör att vi fick "ta bort" hennes far sedan vi låtit operera bort en liten "vårta" som han hade vid ögat. Efter den operationen började huvudet växa efter bara två veckor (tiken har också en sådan vårta)!

Så man är ju lite rädd att börja "skära" i henne också.
Tacksam för svar!
Bengt D

Ålder i sig inget hinder för operationen, men det beslutet bör ändå grundas på hur lång tid ni förväntar att hon ska leva gott efter operationen. Tumören är så stor nu att det närmar sig beslutsläge. Vore det min golden och hon är äldre än säg 12-13 år, skulle jag inte överväga att operera utan då fick det gå så länge hon inte besväras av tumör eller annat. Yngre än säg tio år, så skulle jag nog definitivt operera. Någonstans däremellan är hon kanske och i så fall får ni ta er en funderare.

Risken för komplikationer efter operation av juvertumörer är relativt liten, men skulle det vara fråga om en elakartad tumörform som redan hunnit sprida sig blir ju operationen mer en desperat än lämplig åtgärd. För att minska risken för en sådan utgång bör hon till exempel röntgas i lungorna och för säkerhets skull också testas med blodprover före en eventuell operation.

Tyvärr kommer ju inte det slutliga svaret förrän efter operationen.
Christer Nälser
<< tillbaka


Papillom
Hej!
Jag har en fråga angående papillom. Min beagle som är två år har för en tid sedan opererats för papillom på tungan och i svalget. Nu har han fått en ny vårta på benet. Är detta något att bekymra sig om?

Till saken hör att han är extremt kinkig vad gäller mat och har problem med magkatarrsymptom och dålig matlust. Jag lagar egen dietmat åt honom av fisk och potatis på veterinärens inrådan. Kan dessa vårtor också finnas i matstrupen eller magsäcken och orsaka hans matproblem?
Hälsningar,
Maria S.

En ovanlig lokalisation av papillom, tycker jag. Det finns skäl att närmare utreda din hunds besvär med hjälp av vävnadsprover (biopsier) från magsäck och grovtarm. I anslutning till det kan man också ta bort nybildningen på benet och vid behov också undersöka den närmare.

Jag tror alltså att det mycket väl kan finnas ett samband mellan de tidigare bortopererade nybildningarna i munhålan och magbesvären och i vilket fall kan det bli fråga om en annan typ av diet än den ordinerade hemlagade kosten.

Den klinik du vänder dig till för den fortsatta utredningen bör vara utrustad med fiberoptik.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida