Mjällkvalster
Min hund har haft mjällkvalster. För ett tag sen blev hon smittad av en annan hund som vi kände, men som vi inte träffar längre. Hur som helst så kliar hon sig lite fortfarande, men inte mycket. Kommer hon alltid klia sig "lite"?

Ja. Alla hundar kliar sig lite då och då, men det har andra orsaker än mjällkvalster. Även hussar och mattar kliar sig lite då och då! Det förekommer också att hundar får besvär med huden som medför bland annat klåda: Parasiter i huden (löss, rävskabb, mjällkvalster), nedsatt sköldkörtelfunktion, bakteriell hudinfektion, svampinfektion, allergi hör till de orsaker som kan medföra sådan klåda.

I nuläget bör du väl förvissa dig om att kvalstren är helt borta och i övrigt får du se tiden an och anpassa insatserna till graden av besvär för hunden.
Christer Nälser
<< tillbaka


Åksjuk valp
Hejsan!
Jag har en irländsk settervalp som snart blir fyra månader. Mitt (och hans) problem är att han blir så fruktansvärt åksjuk. Nu har det gått så långt att så fort vi närmar oss till exempel en bil så sätter han sig ned och tvärvägrar att ta ett steg till.

Vad göra? Helst skulle jag inte vilja ge några åksjuketabletter, men jag inser att det kanske är enda lösningen.

Hur fungerar dessa tabletter och vad händer med hunden?
Tack på förhand!
Maria.

Bra åksjuketabletter finns tyvärr inte längre att tillgå. Nuförtiden använder jag istället till mina patienter lugnande droppar (acepromazin; Plegicil) som ges i munnen i lägsta fungerande dos. Här vill jag också påminna om det jag brukar kalla ”Arne Tammer-metoden”. AT var en kroppsbyggare som förespråkade daglig träning för att hålla sin kropp i trim. Han brukade annonsera med mottot ”Ge mig en kvart om dagen!” (… och jag skall ge dig en ny kropp). I likhet med Tammer säger jag alltså: Tillbringa en kvart om dagen med valpen i bilen. Till att börja med i stillastående bil (helst med kupévärmaren på, kanske) eftersom han nu är så motvillig, senare med små turer som med tiden görs längre och längre. Prata med din veterinär om eventuell lugnande medicinering i träningens inledningsskede.
Christer Nälser
<< tillbaka


C-vitamin
Nu har jag läst två svar här och fick mig en funderare. Mot ledbesvär rekommenderar du buffrad C-vitamin för att inte få "blodet" surt. Men hur är det med urinvägarna? Man vill få kisset surt. Kan man få det med buffrad C-vitamin eller måste man ge vanlig C-vitamin? Vad är förresten skillnaden?
Undrande

Skillnaden är att vid urinbesvär vill man försöka sänka pH-värdet, precis som du själv kommit fram till, och man ger då under kortare tid relativt hög dos ren askorbinsyra (= vitamin C). Vitaminet fungerar också som en antioxidant genom att reagera med de fria radikaler som frisätts i exempelvis inflammerade leder. Kruxet är bara att få tillräckligt med vitamin C till den inflammerade leden. Det åstadkoms med hjälp av komplexbindning till calcium, som dels gör askorbinsyran pH-neutral under transporten i blodbanorna, dels underlättar transporten av vitaminet in till leden.
Christer Nälser
<< tillbaka


Demodex.
Hej!
jag har en flathane som är tre månader och som har fått diagnosen lokal demodex. Han har kala fläckar. Enligt min veterinär kommer det att försvinna med tiden, och att det är ärftligt. Ingen annan har detta i kullen och jag undrar om man kan andvända han i avel när han blir äldre?

En del säger att jag kan använda honom om ingen annan i kullen har det, andra säger att det är oacceptabelt att göra det. Vi vet inte vem som är anlagsbärare då det är en förstagångsparning för både tik och hane.

Är demodex vanligt på flattar?
Med vänlig hälsning,
Marita

Demodex är ett kvalster som lever i hårsäckarna. Två former förekommer, dels en begränsad lokal form, dels en spridd generaliserad form. Det är dispositionen för sjukdomen som är ärftlig, så det lönar sig knappast att söka efter enskilda anlag här. Så länge det rör sig om små förändringar som dessutom går över spontant finns det väl ingen anledning att begränsa hundens avelsvärde. Det gör det ju däremot om det rör sig om en generaliserad form. Demodex har då och då förekommit hos flatcoated retriever – även i generaliserad form – utan att för den skull förtjäna att kallas direkt vanligt.
Christer Nälser
<< tillbaka


Pålagringar i ryggen
Min labbekille Bertil har problem sedan två år tillbaka med ryggen. Det började med att han hade smärtor i ryggen, drog upp höger bakben och belastade det mindre.

Jag tog honom till veterinär, där man konstaterade att han hade ett muskulärt ryggskott. Han behandlades med inflammationsdämpande medel. Nu i våras blev han tvärt dålig med mycket stor smärta, skrek vid beröring. Han lades in tre dygn på djursjukhus med morfinbehandling för att det skulle bli möjligt att göra en undersökning. Man konstaterade då att han hade pålagringar i korsrygg och bröstrygg med att den akuta smärtan nog satt mest muskulärt.

Han har av och till besvär, blir styv, använder inte höger bakben och blir grinig mot de andra hundarna hemma. Jag ger massage cirka två gånger i veckan och det lättar upp.

Nu till min fråga. Jag hörde via uppfödaren att det finns ett kosttillskott (C-flex tror jag det hette) som kan ha en bra inverkan på rygghundar. Kan det vara nånting för min Bertil och finns det möjlighet att via dig få tag på det? Det finns knappast här i Norrbotten.
Margoth Hansson

Definitivt kan C-flex och liknande produkter underlätta för din hund, som förefaller ha drabbats av lumbosakral stenos, också kallat L7S1 – syndrom. Grundproblemet är ofta en ökad rörlighet i leden mellan sista ländkotan och första kotan i korsbenet, vilket leder till smärta och med tiden också pålagringar i denna övergång.

Om du inte får tag i C-flex, kan du pröva det betydligt billigare AscorFlex, som görs av Eclipse Biofarmab, Hiskullevägen, 310 21 Hishult, tel 0430-40280. De kan kanske ge adress till någon närbelägen återförsäljare?
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida