Brutet tåben
Jag har en vorstehvalp som brutit tåbenet precis bakom klon på högerframtass, den yttre tån. Veterinären tog bort klon och benbiten.
Kommer hunden att få några problem med att sakna en klo? Jag kommer att jaga flitigt med hunden i framtiden.
BO

Sannolikt blir det inga som helst problem med det. Jaga på du bara!
Christer Nälser


ÖRONINFLAMMATION
En av mina hundar, en sexårig borderterriertik, drabbas då och då av öroninflammationer. Hon behandlas då med Fucidin Comp. Nu har hon börjat bli så "tät" i hörselgången i detta öra att det börjar bli svårt att göra rent. Vad beror det på och kan man göra något (till exempel ett operativt ingrepp) för att "rensa upp" i örongången så att det blir lättare att rengöra?
Annika

Att det blivit trångt i hörselgången tyder på att hunden har en kronisk inflammation med ökad tillväxt av hudens celler (hypertrofi). I svårare fall kan man få en ökad tillväxt också i örats brosk. Kirurgi kan i vissa fall underlätta situationen, framförallt så länge bara den vertikala delen av hörselgången är drabbad. Däremot hjälper operation i regel föga om också den horisontella delen är förtjockad.

Innan man tar till så en så drastisk åtgärd som en operation bör du pröva mer intensiv behandling, kanske med ett annat öronpreparat. Fucidin är en ganska fet lösning som inte har så god upptorkande effekt i hörselgången. För fall som med din borderterrier använder jag hellre Celeston Valerat lösning eller Betnovat lösning, som är stark hydrokortison (betametason) löst i isopropanol. Det ger en mer tunnflytande lösning som kan (och bör) ges rikligt i hörselgången och dessutom har en upptorkande effekt.

Vid behov kan också behandlingen kompletteras med kortisontabletter för att minska svullnaden och eventuellt med antibiotika om det finns bakterier med i inflammationsbilden. Rådgör vidare med din veterinär om detta.
Christer Nälser


Ehrlichios
Veterinär har vid provtagning konstaterat ehrlichios hos min hund och har skrivit ut antibiotika. Vilka symptom kan hunden ha av denna bakterie, själv har vi inte sett några tecken men så här i efterhand börjar man undra.

1. Kan tappad matlust och mycket flämtande bero på erlichios?

2. Är erlichios något man ska kontrollera med jämna mellanrum?

3. Har Erlichiainfektion någon betydelse för hundens prestation? Den ska normalt jobba som apportör/eftersökshund vid jakt.

4. Är det något annat jag bör tänka på ?

Bakterien upptäcktes vid en rutinkontroll.
Med vänlig hälsning,
Gert Nordström

1. Ja, bland annat beroende på att infektionen kan förlöpa med perioder av febertoppar.

2. Nja. Kanske om man bor i starkt utsatt region, annars normalt inte.

3. Ja. Trötthet och inflammationer i muskulatur och leder hör till sjukdomsbilden.

4. Ehrlichios i kronisk form är ibland svår/omöjlig att eliminera. Just den drabbade hunden bör du därför vara extra observant på och låta undersöka närmare om den visar trötthet eller andra tecken på sjukdom.
Christer Nälser


Exspot versus Scalibor
Hej Christer!
Kan du vara snäll och reda ut detta stora frågetecken? Det har i mina kretsar diskuterats mycket om huruvida Scalibor eller Exspot är bäst. Jag som har flera hundar som gärna leker med varandra och "biter" runt halsen och så vidare, blev rådd av min veterinär att hellre använda Exspot än Scalibor.

Jag antar att han rådde mig detta eftersom Exspot tränger in i huden efter några timmar medan Scalibor utsöndrar "giftet" så länge det sitter runt hundens hals. Bekanta till mig ifrågasätter detta och tycker att det vore mer logiskt att ha ett löstagbart halsband vid lek, bad och så vidare.

Min fråga till dig är:
1) Sitter giftet kvar även om man tagit av Scalibor-halsbandet?

2) Vilket rekommenderar du om man har fler hundar?

3) Vad är bäst att använda om man har hund som badar ofta och mycket?

Tack på förhand!
Cecilia

Jag delar den uppfattning som framförts av din veterinär. Halsbandet verkar genom att substansen frisätts kontinuerligt från halsbandet och sedan fördelas ut över hudens yta via den fettfilm som täcker huden. I grunden alltså samma fördelningsmekanism som Exspot.

I båda fallen föreligger alltså bekämpningsmedlet efter en tid fördelat över hela kroppsytan på hunden och då hjälper det ju inte att man tar av halsbandet i samband med lek eller bad. Båda substanserna är för övrigt toxiska för fisk.

Tillkommer så risken med halsbandet att de lekande hundarna ska kunna tugga sönder halsbandet och den vägen få i sig substansen via mag- tarmkanalen, vilket utgör en avgörande nackdel för varianten med halsband.
Christer Nälser


Analsäckarna töms inomhus!
Hej
Jag har en daghund som har förmåga att tömma sina analsäckar inomhus. Speciellt när hon ligger och slappnar av. Hon kan även tömma dem i husses knä på bussen, urk! Hur vanligt är detta och varför tömmer hon dem inne?
Med vänliga hälsningar,
Ewa Thalin

Analsäckarnas funktion är att avge doftsignaler i samband med tarmtömning. Normalt ska det bli en droppe som avslutning på defekeringen. Det är därför hundar alltid är så intresserade av att lukta på andra hundars avföring.

Tömningen från säckarna sker genom att tarmens slutarmuskel dras ihop. Detta kan också ske i samband med stark rädsla eller andra starka känsloyttringar – framförallt hos hundar med vekt temperament – då ibland hela säckinnehållet töms ut över omgivningen.

Däremot är det mindre vanligt att säckarna töms ut i avslappnade situationer, som i fallet med er draghundstik. Det gör ju att ett vekt temperament inte känns så troligt som orsak för just henne.

Förstahandsåtgärden bör väl bli att få säckarna spolade, så att man kan utesluta inflammation i säckarna. I andra hand har jag inget vettigare råd att ge än att operera bort dem.
Christer Nälser


Vilket fästingmedel?
Hej
Jag överväger att skaffa det numera även i Sverige godkända "halsbandet" som man kan sätta på sin hund och som sägs hjälpa mot fästingar. Hur fungerar detta halsband och vad har det för verksam substans?
Tack på förhand,
Sofie

Halsbandet, som heter Scalibor vet, innehåller som aktiv substans deltametrin, en syntetisk pyretroid. Deltametrin frisätts kontinuerligt från halsbandet och sprids via hudens fettfilm över hela huden. Full effekt uppnås efter cirka en vecka. Substansen påverkar parasiternas nervsystem och leder via hyperaktivitet till paralys och parasitens död. Deltametrin tas inte upp genom huden på den hund som bär halsbandet, men det är viktigt att hunden inte tillåts bita i halsbandet. Det är inte heller lämpligt att låta småbarn leka med halsbandet eller till exempel sova tillsammans med en hund som bär halsbandet.
Christer Näser

  << tillbaka

 
Startsida