Hickar och drar efter luft.
Jag har en tax på 1,5 år. Har länge undrat vad det är med honom när han liksom "hickar", men inte egentligen hickar utan drar efter luft i korta stötar? Det händer oregelbundet, och jag kan inte se något mönster i det.

Sedan till en annan fråga, epilepsi.
Han hade cirka fem "anfall" under ett dygn i början av januari, då han låg och ryckte i huvudet och framtassarna. Han var fullt kontaktbar under tiden och de höll på i cirka tio minuter med "skov" (inte hela tiden alltså). Min veterinär ville sätta in Fenemal, men jag ville vänta lite, och sedan dess har han inte haft några fler "anfall".

Veterinären tog blodprov för att se om det var fästingburen sjukdom som orsakade detta, men inga andra undersökningar för att utesluta något annat.
Är det epilepsi? Får han fler anfall längre fram?
Tacksam för svar!
Mvh Marika S

Luftsugandet tyder på att taxen har noskvalster. De går i regel utmärkt att behandla bort. Sannolikt var anfallen i januari epilepsi, men man kan också tänka sig till exempel förgiftning och annat så länge de inte återkommer. Klokt är att avvakta med att sätt igång behandlingen med Fenemal tills du ser om hunden får fler anfall. Visar det sig att de kommer ofta, tycker jag att du ska behandla. Men ett anfall eller två per år kan man kanske stå ut med ändå?
Christer Nälser
<< tillbaka


E-Coli bakterie i analsäckarna!
Hej!
Har en engelsk springer spaniel hane på fyra år, som efter två antibiotika kurer ej blev frisk efter sin analsäcksinflammation, så de tog en odling på honom. Det visade sig då att det var en E-Coli bakterie han hade.

Veterinären vill att vi börjar en kortison behandling samt att jag tömmer ut det infekterade kletet varje dag. Hjälper inte detta skulle en medicin som ges till människor som har E-coli bakterieinfektion sättas in, men problemet var tydligen att det kunde ge kraftiga biverknigar från tarmarna i form av diarré och att den kunde ge leverskador.

Nu undrar jag över det här med E-coli bakterien, hur pass smittsamt är det? Han har ju haft gult sekret rinnande ur analkörtlarna hela tiden som vi tvättat bort med jämna mellanrum. Men vi har två andra hundar också och jag tänkte om det kunde smitta över till dom i och med att de ofta tvättar och sniffar på varandra och så? Hans infektion var inte kraftig och där kommer inte så mycket klet, men kan verkligen kortison i 15 dagar och att jag tömmer en gång om dagen hjälpa?

Vi skulle höra av oss till veterinären när kortison behandlingen var avslutad för att berätta om hur det såg ut. Och då eventuellt sätta in den där medicinen.

Den här medicinen de pratade om, vad är det för medicin? Kan jag och min sambo smittas av det? Jag har förstått att E-coli bakterien finns normalt i tarmarna men när de hamnar på fel ställe blir det farligt eller? Det är första gången analkörtlarna är infekterade men de har varit fulla någon gång så vi har fått åka till vet och tömma och spola dem.

Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,
Linda A

Echerichia coli är en vanlig tarmbakterie som många gånger går alldeles utmärkt att behandla med exempelvis trimetoprim-sulfa. Den typen av antibiotika har emellertid nackdelen att det kan ge biverkningar, en av dem är faktiskt nedsatt tårproduktion, vilket spaniel kan vara disponerade för redan innan.

Risken för dylika biverkningar är dock liten och jag tycker att du utan större funderingar ska kunna sätta in kuren. Valet av antibiotikum gör man med ledning av resistensbestämning av bakterierna efter odling.

Kortison väljer din veterinär i det här läget sannolikt eftersom det dämpar inflammationen i säckarna. Det står ju inget om hur de blivit spolade tidigare, men såhär brukar vi göra på min klinik: Vi sederar hunden och tömmer sedan säckarna på sitt innehåll, spolar sedan med en blandning av lotagen och alsollösning, därefter streptocillinsalva och sedan garamycin.

Allmänbehandling tillämpar vi relativt sällan. Vissa hundar är klart mer benägna för inflammation i analsäckarna och hos en så pass ung hund som din bör man överväga att operera bort dem.
Christer Nälser
<< tillbaka


Vilket foder?
Jag har en vizsla på elva månader som jag tycker är lite tunn.

Han är blank, välmusklad och ordentligt avmaskad så jag tror inte det är något fel på honom. Han motioneras ordentligt varje dag i skog och mark och så brukar han träffa kompisar ett par dagar i veckan som han busar med.

Alltså gör han av med mycket. Nu ger jag honom Specific CXD och det har han fått i cirka sex månader. Han äter ungefär en liter per dag, mer vill han inte ha. Jag undrar om det är bättre att ge honom CAD istället eller om det finns något annat bra att ge honom?
Sofia

Det förefaller vettigt att ge den hunden det energirika CAD-fodret åtminstone tidvis. Till exempel skulle du kanske pröva CAD under den aktiva jaktsäsongen och CXD under de något mer passiva perioderna.
Christer Nälser
<< tillbaka


B-streptokocker
Hej,
Min tik bar på en vaginal B-streptokock infektion under förra dräktigheten utan att vi visste om det. Det visade sig först då vi gjorde en vaginalodling på grund av hon fick flytning då hon var i sjunde veckan.

Nu ska jag para henne igen och undrar jag ska gå tillväga. Ska jag ta vaginalodling och när i så fall? Före löp eller direkt då hon börjat löpa?

Vilken antibiotika rekommenderar du för att slå ut dessa bakterier? Ska hon stå på behandling före under och efter parning ?
Med vänlig hälsning,
Carina Lindgren

Det är olyckligt med alla former av antibiotika i samband med dräktighet, eftersom det finns risk att det kan ge ökad sjuklighet hos valparna.

Därför bör man vara mycket återhållsam med alla former av sådana behandlingar och i avel endast använda de djur som utan hjälpmedel förmår att reproducera.

Vaginalfloran kan i stort sett se ut hur som helst hos en tik utan att det ger problem. OM man trots allt ska behandla tiken – vilket jag alltså inte förordar – bör man göre det FÖRE parningen och efter odling med resistensbestämning av bakterierna.
Christer Nälser
<< tillbaka


Skilda sovrum?
Hej!
Vi har en tik på snart tio år, som snarkar så mycket så hon stör oss när vi ska sova. Vad kan man göra åt det? Är det stopp i luftvägarna?
Hälsningar,
Eva

Förmodligen har hon blivit lite slapp i svalget och i de övre luftvägarna. I regel inget farligt, men som ni märkt nog så frustrerande. Jag förordar frågeställningen i rubriken!
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida