Blåsljud på hjärtat.
Hej Christer!
Vi var i dag med vår sjuåriga tik till distriktsveterinären eftersom vi upplevt henne lite hängig på sistone. Efter de vanliga joggingturerna så har hon varit jättetrött och bara lagt sig för att sova, pälsen ser också "skruttig" ut.

Veterinären konstaterade kraftiga blåsljud på hjärtat och vi är nu remitterade till en större utredning på djursjukhuset.

Oron är självklart mycket stor. Vad innebär det med blåsljud på hjärtat? Vad kommer det sig av? Går det att behandla och i så fall hur? Kommer hon att kunna vara med på höstens andjakter? Hur kommer hennes liv att bli?

Jag skulle bli mycket tacksam om du kunde hjälpa mig med dessa frågor.
Vänliga hälsningar,
Maria Jonsson

Blåsljud på hjärtat uppstår genom virvelbildningar i blodströmmen. Ofta beror det på otäta klaffar mellan förmak och kammare eller förträngning av endera kroppspulsåder (aorta) eller lungartär. Kan i vissa fall sakna klinisk betydelse (s.k. fysiologiskt blåsljud).

I fallet med er hund, där blåsljudet är kopplat till kliniska trötthetssymtom, måste tyvärr prognosen garderas, i vart fall ifråga om fortsatt jaktlig förmåga. Utredningen på djursjukhuset får ge närmare besked om hur det kan utvecklas. Hoppas på det bästa!
Christer Nälser
<< tillbaka


Urinvägsinfektion
Min sexmånaders flattik har behandlats två gånger för urinvägsinfektion. Jag undrar om man kan förebygga ytterliga infektioner med att tillsätta lite C-vitamin till fodret för att surgöra urinen.

På människa används tablett Hiprex – är det något som hundar kan äta?

Har du något bra förslag? Hur ställer du dig till bad om man duschar av hunden med kranvatten efteråt? Jag bor vid en sjö.
Lena

Hos unga tikar är det ofta fråga om juvenil vaginit, slidkatarr, med sekundär infektion i urin-vägarna. Besvären brukar avta efter första löpningen. C-vitamin som surgörare brukar fungera bra och jag brukar rekommendera 1 gram per 10 kg kroppsvikt 1-2 ggr dagligen. Det är lämpligt att med pH-papper kontrollera att urinen verkligen blir sur, pH-värdet bör ligga runt 6. Hiprex fungerar också bra till hund i dosen 250 mg per 25 kg hund fyra gånger dagligen. Bada på du bara!
Christer Nälser
<< tillbaka


Smackande läte vid spårning
Jag har följt ett par labradorhundar vid träning av eftersök/spårning och några av dem har ett smackande läte (som man smackar till en häst, men med stängd mun). Hundarna smackar bara när de spårar – tappar de spåret tystnar de. Jag tror inte att hundarna är sämre spårare, jag bara undrar varför.
Nyfikna spåreleven Anna

Tja, vad kan det bero på? Man kan väl tänka sig att de helt enkelt ”smakar” på vittringen från spåret. Någon annan vettig förklaring kan inte jag komma på.
Christer Nälser
<< tillbaka


Förhudsproblem.
Hej!
Jag har en hanhund som är 19 månader (springer) och han har det senaste året haft förhudsproblem till och från. Jag har då sköljt med "Förhudsrens".

Han har haft gulaktigt sekret men just nu har han inte det men verkar vara besvärad. Han slickar sig ofta runt penis och förhudskanten är röd och irriterad.

Kan jag skölja med Jodpax Hud & Sår fast i utspädd form? Eller ska jag bara låta det vara? Är det något jag kan göra för att undvika att han får problem. Ska jag till exempel alltid se till att håret runt penis är kortklippt eller har det ingen betydelse?
Tack för hjälpen,
Lydia

Förhudskatarr hos hanhund är så vanligt att man kan säga att det är ”normalt”. Att definitivt utplåna symtomen är mer eller mindre omöjligt. Endast i de fall hunden verkligen är besvärad är det enligt min mening aktuellt att behandla. I så fall kan man skölja med till senapsgul färg utspädd jodopaxlösning och då se till att verkligen massera upp vätskan till omslagsstället bakom svällkropparna. Jag brukar i dylika fall också sätta in antibiotika lokalt (till exempel streptocillin) 2 ggr per vecka under en tid. Det allra bästa är dock i regel att inte behandla alls. Långt eller kort hår vid förhuden är betydelselöst.
Christer Nälser
<< tillbaka


Det kliar!
Hej!
Jag undrar om det är så att mina hundar kan ha smittat mig med loppor eller något liknande. Jag har fått röda , myggbettsliknande utslag över ben och armar och det kliar som bara den. De försvinner inte utan blir snarare fler. Jag har besvärats av detta snart en vecka.

Vad göra? Jag kan inte se några djur på mina hundar, som för övrigt mestadels är i hundgård. Tacksam för svar!
Tina

Visst kan både löss och loppor på hunden temporärt ge även hundens ägare ett litet tjuvnyp, men de kan inte föröka sig annat än hos värddjuret. Loppor är lite knepigare, men om det skulle vara hundloppor så måste du i så fall vara bosatt i södra Sverige. I mina trakter har vi dem icke! Behandla dina hundar med t.ex. Frontline Spot-On, som är effektivt mot både löss och loppor. Kvarstår dina besvär efter det, får du nog söka hjälp av en hudläkare. Kanske är besvären allergiska?
Christer Nälser
<< tillbaka


Coccidier
Jag har en tik som normalt bor ute hos fodervärd och som har valpar som nu är 14 dagar gamla.

Fodervärden har ytterligare två hundar, den ena en knappt fyra månader gammal goldenvalp, som till och från sedan hon kom hem till familjen har varit dålig i magen. Hon har inte kunnat hålla sig på natten, hon har ibland varit O.K. på dagen men haft diarré på natten etcetera. Nu kulminerade det hela i en akut vistelse på djursjukhuset i två dygn, då hon blev matt och uttorkad. Man konstaterade coccidier i avföringsprovet, och valpen behandlas nu för detta med antibiotika plus någon slags pasta.

Min fråga är nu: Hur stor är risken att även hushållets övriga hundar har denna parasit? Vad ska jag göra med tiken som nu bor hos mig och har småvalpar? Hon är O.K. i sin mage, kanske lite "mjuk" i konsistensen (vilket jag tycker inte är ovanligt när dom har småvalpar och äter mycket mat). Bör man behandla henne, eller ta ett avföringsprov? Jag har ytterligare två vuxna hundar - ska de behandlas/kontrolleras?

Jag vill ju inte att mina småvalpar ska drabbas...
Vänliga hälsningar,
Annika

Ja, du bör behandla samtliga hundar eftersom risken är stor att de infekterat varandra och sedan kan återinfektera även behandlade hundar efter ett tag. Det kan alltså lätt bli rundgång i gruppen!
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida