B-Streptokocker
Min tik gick och bar på B-streptokockinfektion i vagina vid förra parningen och lyckades bara behålla en valp i sig.

Detta upptäcktes i vecka sju av dräktigheten och hon fick Ampivet.

Nu ska hon paras igen och jag ska låta en veterinär titta på henne och ta vaginal sekret för allmän odling. Frågan är när ska detta göras – innan hon löper eller direkt då hon börjat sitt löp? Jag har hört olika svar på den frågan.

Och vilken antibiotika/sulfapreparat biter bäst på en vaginal infektion orsakad av B-streptokocker?

Jag vet ju att bakteriefloran ändrar sig då tiken kommit ini löpet.

Jag hoppas på ett snabbt och utförligt svar.
Med vänlig hälsning,
Carina Persson

Ren penicillin är i regel det bästa valet mot streptococker, men valet av antibiotikum bör göras med ledning av odlingen. Vaginal förekomst av bakterier av allehanda slag är så vanligt att det får betraktas som normalt hos tikar.

Personligen anser jag också att man så långt det överhuvudtaget är möjligt bör undvika att behandla en tik med antibiotika i anslutning till parning eller dräktighet. Det allra mest grundläggande kravet på ett avelsdjur är förmågan att själv utan konstgjorda medel kunna klara av sin reproduktion. I annat fall är det enligt min mening tveksamt om tiken är lämplig för avel. Sorry!
Christer Nälser
<< tillbaka


Växtvärk?
Vilka är tecknen på växtvärk? Tycker Moa som är en 6,5 månader gammal engelsk springer spanieltik är lite stelbent sedan någon dag tillbaka och släpar lite med bakbenen. Det ser även ut som hon går lite zick zack med bakbenen, mest vänster bak som drar lite inåt så att säga.

Ibland verkar hon lite stel i frambenen också och kan tappa balansen om hon har för bråttom. Hon verkar inte ha ont någonstans när man klämmer känner och drar i henne hon verkar inte dra sig för att röra sig heller. Hon väger nu 18 kg och så vitt jag vet ska en vuxen springer tik väga om kring 22 kg.

Kan hon ha växt för snabbt? Jag har gett henne Hills Lamm & Ris Puppy tills hon var fem månader. Sedan började jag så sakteliga ge henne vuxen foder, det är Hills Anka och Ris hon får på grund av att min vuxna springer får det för sin allergi och veterinären sade att det är ett fullgott vuxen foder som de kan äta hela livet.

Kan det vara växtvärk hon har?

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Linda A

Det här tycker jag inte låter som ”växtvärk”, varmed avses inflammation i framförallt de långa rörformade benen (panosteit). Det dominerande symptomet är då hälta. Jag är rädd för att det kan vara fråga om något allvarligare än så, eftersom hon har balanssvårigheter ibland. Följande tänkbara orsaker till hennes problem dyker upp i mina tankar: Hjärtfel, njurfel, störd funktion i hjärna eller ryggmärg, missbildning i ryggkotpelaren, höftledsfel. Den här unga tiken bör du ta med till din veterinär för vidare utredning.
Christer Nälser
<< tillbaka


Bortopererad knöl
Hej !
Jag har en treårig flathanne som nyligen opererades för vad veterinären först trodde var en tumör, men som visade sig vara en knöl, bildad efter ett bett. Saliv från insektsbett eller annat djurbett (dock ej hund) skulle vara orsaken.

Min veterinär hade bara varit med om detta en gång tidigare (efter 20 års erfarenhet) och jag undrar om du vet vad som kan ha orsakat knölen, som började som en liten kula på höger sida alldeles vid sittbenet. Knölen växte fort och blev ca 2-3 cm i omkrets innan den togs bort.

Problemet är nu att vi hittat en precis likadan på andra sidan.

Knölen är liksom rörlig och stenhård. Naturligtvis finns ett latinskt ord för åkomman, men det minns jag inte.

Har du hört talas om detta ?
Tacksam för svar.
Caroline

Av din beskrivning att döma är det troligen inte fråga om något bett utan troligare en djup, fistelbildande inflammation i huden. Sådana ses av och till hos framförallt schäferhundar, framförallt hanhundar.

Processerna börjar oftast som förtjockningar i huden och i regel också med en ökad pigmentinlagring, vilket får dem att likna mörka eller svarta tumörer i huden. Så småningom brukar fistelgångarna ta sig igenom huden och då börjar hudförändringen avge vätska

Grundorsaken är sannolikt ett ökat tryck på huden, s.k. presspunktspyodermi, som uppkommer genom att huden pressas mot sittbensknölarna när hunden ligger mot hårt underlag. Kirurgi bör ibland tillgripas, men löser ofta inte själva grundproblemet eftersom även den nya huden riskerar att överbelastas även den. Efter en tid (ibland efter flera år) kan man ånyo behöva korrigera huden över det drabbade området.
Christer Nälser
<< tillbaka


Ännu en tandfråga
Hej!
Min 4-åriga tik kom i slagsmål med en annan hund. Hennes undre hörntand slogs av till hälften horisontellt, man ser pulpan i mitten på brottytan. Hon äter men verkar ur slag. Har fått penicillin mot annan sårskada. Brukar man laga en sådan tandskada? Vad kan hända?
Hälsningar,
Fågelhundsägare

Numera finns det veterinärer som kan tillhandahålla snygga lagningar – med stiftning och allt om så skulle erfordras – av frakturerade tänder. Min egen erfarenhet säger dock att i de allra flesta fallen blir hunden helt besvärsfri även i ett fall som det du beskriver.

Sannolikt kommer tanden att dö, vilket du kommer att se som en svagt rosabrun missfärgning av tanden men troligen inte några bestående besvär för hunden. Om tandresten har vassa kanter kan det dock vara till fördel att med en vanlig fil jämna till dem. Om hunden får bestående besvär eller eventuellt får en infektion runt tandroten, kan tanden avlägsnas. Värre än så ska det inte behöva gå, tycker jag.
Christer Nälser
<< tillbaka


Skendräktighet?
Hej!
Jag har en golden tik på fem år och hon har stora problem både före och efter löp. Det är inte så att hon bäddar eller får mjölk, utan deprimerad och slö, går upp i vikt, är inte glad och tycker inget är kul. Det håller på så många veckor både före och efter löpningen. Eftersom jag tävlar och tränar mycket lydnad så blir säsongen för oss inte så lång. Och så vill jag naturligtvis ha en glad hund.

Jag har hört att P-spruta ska vara bra eller en kastrering.

Jag känner mig kluven på vilket som är bäst, jag har även hört att kastrering kan bli tvärtom.

Tacksam för hjälp!
Med vänliga hälsningar,
Annika

Med stor sannolikhet skulle du få en mer harmonisk och mindre deprimerad tik om hon kastrerades, vilket jag tror skulle vara den bästa åtgärden här. Chansen till lyckat resultat med p-sprutor bedömer jag som mindre och då ökar också risken något för såväl störd inflammation i livmoder och uppkomst av progesteronberoende tumörer i juverdelarna.

Det finns några nackdelar av betydelse också för kastration: Det är ganska dyrt (och försäkringen täcker inte ingreppet) och det ger en mer matglad tik med oftast lite mattare och tråkig päls. En hel del kastrerade tikar kan senare börja läcka lite urin och måste då medicineras mot det. Men som jag ser det vinner trots det kastrering över behandling med p-sprutor.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida