Avmaskning
Hej, jag undrar hur ofta man ska avmaska en hund?
Vissa säger att man ska göra det två gånger per år, men jag har även hört att man bara ska avmaska när man ser att dom har mask. Vilket avmaskningsmedel tycker du att man ska använda?

Jag har använt Axilur till mina hundar och en av dom blev hemskt sjuk av det, hon fick diarré och hade ont i magen och var hemskt slö och ville varken äta eller dricka på ett dygn.
Hälsningar,
Marie

Tikar bör avmaskas i samband med löpning och då företrädesvis mot spolmask, vars larver då aktiveras och vandrar från tarmen via blodbanorna till lungorna, hostas upp och sväljs ner och återinfekterar tiken. Lämpligt preparat är Banminth pasta.

Valpar bör likaså avmaskas flera gånger mot spolmask upp till 6 månaders ålder.

Vuxna hanhundar behöver inte avmaskas annat än vid symtom på parasiter och då med preparat enligt maskförekomst. Dessutom måsta alla hundar som tas in från världen utanför Sverige-Norge avmaskas mot rävbandmask.
Christer Nälser
<< tillbaka


Metallbit i bakbenet
Hej,
Jag har en tax som är tre år och som vid ett års ålder, efter sitt första drev, haltade på höger bakben. Jag hade tidigare sett att det inte stod rätt till, han gjorde så kallade "hoppsasteg" med höger bakben när han gick på plan mark och hoppade över steget med höger bakben i till exempel högt gräs. Veterinären konstaterade att han var allt för hjulbent på det benet. Jag jagade med honom den säsongen för att sedan låta göra en operation. Under jaktsäsongen så kunde han halta ibland efter jakt, dock inte varje gång. Veterinären kapade benet, vinklade det rätt och satte ihop det med en metallbit. Han sa att metallen kunde sitta kvar om hunden inte får besvär med kyla vilket inte verkar vara nåt större problem, är det riktigt kallt så kan han lyfta benet tills han fått upp värmen efter någon minut.

Nästa säsong så fugerade det bra, han haltade inte efter jakt och "hoppsasteget" försvann på plan mark, men han lyfter upp benet ibland när han är på gräs plus att han inte använder det opererade benet när han går nedför i trappor. Uppför trappor är inga problem och hoppa upp i husses säng går alldeles utmärkt…

Ska man låta metallbiten vara eller kan det vara så att den stör och bör opereras bort?

Han mår annars alldeles utmärkt och driver med ett härligt skall!
Vänliga hälsningar,
Henrik

Det verkar som hundens besvär snarare avtar än ökar över tid, så jag tycker nog att du kan avvakta med att ta bort metallplattan. De förhållandevis små symtom han alltjämt visar kan ju mycket väl ha sitt ursprung i lite förslitning i någon led som uppstått innan han opererades och då blir det ju inte bättre av att han blir av med metallen. Om symtomen skulle tendera att tillta, kan du ju alltid få plattan borttagen då.
Christer Nälser
<< tillbaka


Klåda efter vatten
Hej!
Jag har problem med min labrador som är fem år. Varje vår när jag börjar jaktträna henne och kör mycket vattenarbete så får hon klåda. Jag har kollat igenom pälsen på henne men hittar inget ovanligt – inga röda prickar eller något liknande.

Kan det bero på att hon löper på våren?

Jag var hos en veterinär i Östersund och hon hittade inte något ovanligt så hon sa att jag skall schamponera henne med ett schampo som dom sålde men det blev inte något bättre.

Jag har för mig att det blir bättre längre in på sommaren. Vad gör jag hon lider mycket av klådan?
Anders Jönsson

Jag tror att det kan finnas ett samband med löpen. Hos bland annat vissa jämthundstikar kan man se hur de biter av sig pälsen över stora partier på bakkropp, svans och lår under och strax efter löpen. Om hennes besvär är stora, tycker jag att man kan pröva att ge henne kortison i lägsta möjliga dosering under den tid som krävs. Observera dock att kortison står i konflikt med dopingreglementet, så du bör inte deltaga på jaktprov eller dylikt under pågående behandling.
Christer Nälser
<< tillbaka


Kan man påverka storleken?
Hej Christer
Jag har lite funderingar om man kan påverka kroppsstorleken(höjd) på en hund som fullvuxen med att ge den mera eller mindre foder under valptiden?

Och så har min setter problem under början på sommaren med att han kräks ett gult skummaktigt slem men det slutar ett tag in i sommaren. Är han allergisk mot något?
Med vänlig hälsning,
Göran

Det är de nedärvda anlagen som styr hundens storlek och därmed sätter ett tak för vilken mankhöjd hunden kan få. Tillförd energi under uppväxten kan i huvudsak bara påverka hur snabbt hunden växer (och därmed risken för utvecklingsrubbningar). Däremot kan man genom undernäring förhindra att hunden lyckas nå sin maximala storlek.

Säsongsvariationen i kräkningarna talar för en allergi, men försommaren är ju också en tid då mycket nytt och intressant börjar förekomma i markerna och därför kan man ju också mycket väl tänka sig att din setter helt enkelt stoppar i sig olämpliga saker i större utsträckning då. Det framgår inte hur ofta din setter kräks, men är det flera gånger i veckan bör han kanske stödas medicinskt under den aktuella perioden?
Christer Nälser
<< tillbaka


Dubbla tandanlag.
Min sju månaders cockertik har fått två övertaliga tänder i underkäken bortopererade (P4 båda sidorna). Hur är det med ärftligheten? Hon är en övrigt välbyggd och mentalt sund hund som jag hoppats kunna ta valpar efter en dag, men jag vill först och främst veta hur hennes dubbla tandanlag nedärvs (om det över huvud taget är en ärftlig defekt). Hur stor roll spelar ett dubbelt tandanlag i avelsarbetet?

HannahBettfel – till exempel övertaliga tänder som i fallet med din cocker – uppträder familjärt, vilket innebär att det är vanligare i vissa avelslinjer än i andra. Arvsgången har mig veterligen inte fastställts i detalj, men du bör alltså utgå från att det är ärftligt. Ur avelssynpunkt är det alltså en faktor som belastar tiken, men bettfelet bör ställas i relation till hennes andra för- och nackdelar. Om det visar sig att detta är hennes enda brist kanske det inte helt behöver utesluta henne från avelschans.
Christer Nälser
<< tillbaka


Noskvalster?
Jag undrar hur man diagnostiserar att hunden har noskvalster eller om man sätter in behandling på hundens symtom. Jag har en labradortik som i vanliga fall är duktig på spår och i sitt sökarbete, men som nu plötsligt inte verkar ha något luktsinne överhuvudtaget. Hon kan inte få tag i spåret och om jag gömmer godis i gräsmattan kan hon inte heller hitta detta. Hon har inte inåtvända nysningar men däremot nyser hon vanligt och väldigt mycket.

Om det inte rör sig om noskvalster vad kan det då vara?
Eva

Diagnosen ”infektion av noskvalster” kan bara ställas genom att man påvisar kvalstren, vilket kan vara en nog så besvärlig procedur, eftersom de inte sällan håller till företrädesvis i bihålorna. Däremot brukar jag själv – och säkert många andra veterinärer också – ofta sätta in läkemedel på indikationen ”mot symtom på noskvalster”, vilket alltså innebär att behandlingen ordineras med ledning av symtombilden men utan fastställd diagnos. I fallet med din hund tycker jag nog att en sådan symtombild föreligger. Andra orsaker till nedsatt luktsinne kan ju vara inflammationer i näshålan av andra orsaker än kvalster, exempelvis virus, bakterier, allergi eller rent av främmande föremål i näshålan.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida