Fästingmedel
Hej!
Jag undrar om man kan använda "Switch Pour On" på hund för att förebygga fästingangrepp. Medlet är egentligen för hästar men det har samma verksamma ämne som Exspot, nämligen permetrin.

Sannolikt borde det kunna användas, men eftersom det inte finns några doseringsanvisningar för hund på handelsvaran ”Switch Pour On” känns det åtminstone för mig säkrare att ordinera ”Exspot”, för vilket såväl dosering som biverkningar för hund är bättre kända.
Christer Nälser
<< tillbaka


Rubbad ämnesomsättning
Hej Christer Nälser!
Jag har en borderterrier på fyra år, som har fått fel på ämnesomsättningen: Han får 2x100 mg Levaxin per dag. Samtidigt har han fått skorv och tappar päls. Vad beror detta på?

Han har inte skabb. Jag blev rekommenderad att köpa Specific Eicosa hundfoder som är väldigt dyrt. Jag undrar vad jag kan köpa fodret för hos Er.
Hälsningar,
Kenny Wennberg

Du har skrivit fel styrka på Levaxinet. Du menar säkert att han får 2x0,1 mg Levaxin per dag och trots den doseringen har hudproblem. Hundar med nedsatt sköldkörtelfunktion bör då och då kontrolleras blodprovsmässigt att doseringen är rätt. Kanske kan det i din hunds fall behövas en korrigering uppåt i dosen? Där ligger den troligaste orsaken till hans nuvarande hudproblem. Förutom den uteslutna rävskabben, kan ju ett stort antal både immunologiska och bakteriella orsaker – eller kombinationer därav – tänkas förorsaka de beskrivna symtomen.
Christer Nälser
<< tillbaka


Stress på grund av smärta?
Hej!
Jag har en livlig labradorhanne på elva månader.

Vi har fått veta av personalen på hans dagis att han väldigt ofta stressar upp sig och blir flåsig och darrig/skakig. Det tar lång tid innan han stressar av igen. Detta har pågått i någon månad, men han har gått på dagis i fyra månader.

Personalen tror att han går upp så i varv för att han lider av något smärttillstånd. Hemma är han oftast lugn, men på promenaderna varvar han upp ibland.

När han var fem månader haltade han länge, cirka två månader, på höger bak. Diagnos: uttänjt korsband. Han haltade även en kort period när han var nio månader på samma ben. Han har ingen synbar hälta nu, men jag blir ändå orolig.

Borde det inte synas om han har ont? Kan överaktivitet/stress vara det enda tecknet på att något inte står rätt till?
Hälsningar,
Ulrika A

Man KAN ju tänka sig att hundens stress skulle härröra från någon smärtförnimmelse, men enligt min mening är det inte särskilt troligt. Det framgår inte vilken typ av labrador det rör sig om och åtminstone bland labradorer av ordinär typ är det inte så ovanligt med ett stressat och överaktivt beteende runt ettårsåldern. Jag tror för min del att dylika beteenden snarare har psykisk eller könshormonell bakgrund än att de orsakas av diffus smärta. Inte desto mindre kan det ju finnas anledning att kolla upp hur det uttänjda korsbandet har avläkt.
Christer Nälser
<< tillbaka


Fastedag?
Hej.
Jag har en Wachtel som under höst och vår har haft problem med mag-tarm systemet, ätit gräs, spytt och sedan haft diarré . Var femte vecka sedan oktober har det varit dags för en penicillinkur (Mandlarna togs i februari ). I april var det dags igen, blodet sprutade ur ändan – detta var inte typiskt vid de tidigare diarréerna, kan vara en engångsföreteelse? Nu har vi precis avslutat en 30 dagars penicillinkur. Det har fortfarande inte konstaterats vad som är fel!

1. Vad kan det vara för fel? Problemen börja efter en ehrlichiosbehandling (42 dagar med antibotika).

2. Jag har läst att det ska vara lugnande för magen och tarmarna om man lägger in en fastedag i veckan. Kan det vara något att tänka på? Det första veterinärerna gör är ju att fasta hunden ett dygn.
Stefan

Jag tycker det verkar vara fråga om en kronisk grovtarminflammation som blossar upp i akutisering då och då. Att lägga in en dags fasta i veckan tror jag inte är så lyckat. Snarare bör du i första hand välja en fiberrik kost såsom Hill’s w/d, sannolikt förenat med lämpligt läkemedel (Salazopyrin eller Flagyl) åtminstone den första tiden. Om hunden inte svarar på fiberdieten, bör grovtarmen utredas närmare genom biopsitagning till exempel med hjälp av fiberoptik.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida