Långlöp
Hej!
Jag har en Finsk Spetstik som nu blir åtta månader. Hon började att löpa för 38 dagar sedan och det kommer fortfarande blod. Är detta normalt?
Hon är pigg och frisk för övrigt.
Tacksam för svar Marie

Det förekommer inte så sällan att unga tikar får förlängt löp första gången och i den meningen kan det alltså anses normalt. Det finns dock också fall där endera löpningen drar ut väldigt långt i tiden och/eller övergår i onormala former med mörkare blödning eller flytning. Så länge tiken verkar pigg kan du nog avvakta någon eller några veckor till, i annat fall bör du söka veterinär för närmare utredning och åtgärd. I sämsta fall kan det leda till att livmoder och äggstockar måste avlägsnas.
Christer Nälser
<< tillbaka


Omärklig rävskabb?
Har läst att en hund kan ha rävskabb utan att det märks. Min fråga är då: Hur vet jag om min hund eventuellt har rävskabb av detta "omärkbara" slag?

Min spaniel träffade en av sina "kompisar" i höstas och efter det började han klia sig mycket på ena örat. När jag sedan var med honom till veterinären för hans årliga spruta, tittade djurskötaren till hans öra och meddelade att det inte var något fel där.

Jag har senare fått veta att den hund han lekte med hade fått rävskabb men just påbörjat sin behandling. Jag blev besviken över ägarens beteende som inte varskodde mig.

Kan min hund ha fått rävskabb fast den inte brutit ut? Hur märker man om hunden har skabb? Vi bor på landsbygden och här i trakten har funnits och finns kanske fortfarande skabbrävar.
Vänliga hälsningar,
Ancki

Två till fyra veckor efter ett angrepp börjar hunden bilda antikroppar mot skabbdjuren och efter drygt den tidsrymden kan man alltså ta ett blodprov för att undersöka om hunden drabbats. Vill du ha klarhet kan du alltså be din veterinär sända in serum till SVA för analys.
Christer Nälser
<< tillbaka


Andningssvårighet
Jag har en jaktlabrador som är drygt fem år. Det verkar som om han har svårt att andas ibland. Oftast händer det när vi är ute på promenad eller cykeltur. Han andas då aldrig genom näsan, munnen är alltid öppen. Dessutom snarkar han väldigt ofta, även när han är vaken! Det känns inte som det är ett normalt beteende.

Vad kan det vara? Hört talas om att det kan vara polyperna!
Thomas

Det verkar som han blir trång i svalgets luftvägar. Kan bero på tonsillerna (”polyperna”), men andra orsaker är också tänkbara, till exempel slapp, mjuk gom, förslappade eller förlamade stämband med flera anatomiska störningar i svalget. Eftersom hunden verkar besvärad av åkomman, bör du kontakta din veterinär för närmare undersökning av andningsvägarna.
Christer Nälser
<< tillbaka


Diskbråck eller infektion?
Hej!
Jag har två welsh springer spaniel hanar på nio och fem och ett halvt år. Den äldsta hanen fick för en vecka sedan symptom liknande diskbråck i nacken med smärta, nackstelhet och hälta på ett framben. Han hade dessutom feber som dock gick över efter ett dygn med hjälp av Magnecyl.

Röntgning visade att avståndet mellan två av nackkotorna är något mindre jämfört med de övriga, men annars ingenting som styrkte ett diskbråck. Han har inte kontraströntgats. Vid veterinärundersökningen var han relativt rörlig i nacken.

Han har fortfarande efter en vecka hälta på vänster framben, men verkar inte ha speciellt ont och rör nacken mer eller mindre obehindrat. Han är behandlad med 2x1ml Fluvet under de senaste fyra dagarna.

I dag har dessutom min yngre hane blivit hängig och gnäller till emellanåt och är stel i rörelserna och när han reser sig upp från vilande. Jag kan inte hitta var han har ont och har inte varit till veterinären med honom ännu.

För ett par veckor sedan hittade mina welshar ett älgkadaver liggande vid en liten skogsväg och fick bland annat tag i ryggrad, lårben och huvud.

Finns det någon risk att de kan ha fått någon smitta i samband med det?
Med vänliga hälsningar,
Lena

Den övergående febern hos den först drabbade hunden, och att nu också den andra börjar visa symtom, kan tala för någon form av smittsam infektion. Feber är inte vanligt i samband med diskbråck, men om smärtan upplevs stor av hunden kan man tänka sig en lättare temperaturstegring på grund av stress.

Diskbråck i halsen – man såg ett minskat kotavstånd på röntgen – uppträder normalt inte endemiskt, men om båda hundarna är disponerade för det kan man väl kanske tänka sig att de råkat få det samtidigt. I min egen praktik ser jag tydliga toppar i antalet fall med diskbråck i samband med lågtrycksväder.

Beträffande älgkadavret så kan man väl tänka sig att båda hundarna fått i sig något olämpligt, men i så fall borde inte symtomen dröja i veckor för att sedan presentera sig som allmän stelhet eller nacksmärtor. Snarare borde du ha sett symtom från mag-tarmkanalen direkt efter kadaverkalaset.

Sammantaget lutar jag mest åt att båda hundarna har drabbats av någon infektion eller inflammation som påverkat endera mellanörat eller möjligen hjärnhinnorna. För säkerhets skull bör du be din veterinär att titta också på den yngre, nu drabbade hunden.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida