När visar sig HD grad C?
Hej,
Jag har läst ett par inlägg om HD Grad C. Hur lång tid brukar det ta innan grad C visar sig? Är det något speciellt man inte ska göra med hunden? Och det värsta av allt är att vi bor på tredje våningen utan hiss, så det blir ett antal trappor per dag. Det känns ganska jobbigt att få ett besked om HD-fel. Även om man vet att hunden klarar sig utmärkt flera år, så känns det som att forkortat hundens livstid. Och speciellt jobbigt när vi just har börjat träna spår och sök.
Väntar på svar,
Michael Persson

Grad C är den lindrigaste graden av höftledsdysplasi (A och B är godkända varianter). I sällsynta fall kan hund visa symtom av en så liten förändring även i låg ålder, men väldigt många hundar lever ett helt normalt liv utan att vare sig besväras av dysplasin eller leva kortare tid. Om hunden kommer att visa symtom, brukar de börja uppträda från 6-7 års ålder och uppåt. De första symtomen blir förmodligen lite stelhet när hunden ska igång efter att ha vilat sig. Extra tydligt kan man se en sådan stelhet om hunden hade ansträngt sig rejält innan den gick till vila.

I viss mån kan man förebygga symtomens uppkomst genom att motionera hunden extra mycket så att lårens och ländens muskulatur blir stark, vilket kan stödja höftledens funktion. I så fall är det enligt min åsikt viktigt att den motionen görs på mjukt underlag och alltså helst inte genom cykelträning på hårt underlag. Ut i skogen alltså, och sätt igång med din spår- och sökträning. Behandlingen av eventuella symtom tycker jag kan anstå tills hunden verkligen visar dem.
Christer Nälser
<< tillbaka


Rävskabb
En bekants hund har troligtvis fått rävskabb och blivit behandlad med Ivomec av veterinär vid två tillfällen, andra sprutan tio dagar efter den första. Sedan ska hunden få Ivomec i tablettform en gång efter ytterliggare tio dagar.

Min fråga är: När anses hunden ej längre vara smittbärare? Kan våra hundar träffas utan att vår hund riskerar få rävskabb?
MVH,
Mette

Inget är väl helt riskfritt här i världen, men efter två av de tre behandlingarna är risken liten och nästan noll efter tre behandlingar.
Rävskabb kan överföras från hund till hund, men man ska ha klart för sig att smittan inte överförs helt lätt. Redan inledd behandling har försvagat skabbdjuren hos den drabbade hunden och därför sannolikt reducerat deras smittförmåga.
Christer Nälser
<< tillbaka


Öronklåda
Hej har problem med min lilla labbetik på cirka fem mån. Hon har under sin uppväxt haft ständig klåda och är lite lätt irriterad i öronen. Päls och avföring är bra. Jag har testat flera olika hundfoder, men det blir ingen större skillnad. Nu tycker jag att hon börjat lukta lite i munnen också. Vad skall jag göra? Har du något tips på bra foder, ifall hon nu är känslig?
MVH.
Micke

Lukten i munnen är troligen en konsekvens av tandömsning. Behöver troligen inte åtgärdas. Däremot tycker jag att du ska ta itu med öronbesvären. Oftast rör det sig om jästsvamp, ibland sekundärt infekterat med bakterier. Min favoritbehandling för öron består av rengöring med ett vaxlösande medel i två dagar följt av rikligt med örondroppar (Celeston Valerat lösning eller liknande) i åtta dagar. Jag tycker du ska kontakta din veterinär om öronproblemen. Jag för min del tror inte alls på något samband med fodret här. Lycka till med valpen!
Christer Nälser
<< tillbaka


Börjar inte löpa
Hejsan!
Jag har en fråga som du säkert fått många gånger tidigare. Har en tik som jag tänkt para nu vid denna löpning, men problemet är att hon aldrig kommer igång med löpningen. Den skulle ha varit för cirka två till tre veckor sedan. Tidigare har hon varit som en klocka.

Kan tikarna skjuta upp löpningen flera veckor, eller kan man anta att hon nu hoppar över denna gång. Hon visar inga större tecken på att löpet är nära förestående, förutom att vi för några dagar sedan hade en hane här som "hängde" henne i baken absolut hela tiden och slickade.

Finns det något sätt att få igång henne förutom att låta henne umgås med en annan löptik, för vi känner ingen som har en sådan just nu?

Jag vore tacksam för ett svar snabbt då vi som sagt går i väntans tider.
Med vänlig hälsning,
Annelie

Tikar kan visa avvikelser från sitt traditionella löpmönster. Ett exempel är senarelagd brunst på grund av hårt fysiskt arbete, ett annat den brunstsynkronisering mellan flera tikar som ganska ofta kan förekomma.

Även överhoppad eller – kanske snarare – "tyst" brunst kan förekomma, vilket innebär att tiken faktiskt har löpt, men att hon inte visat några yttre genitala tecken på det. Däremot tycks hon i så fall inte ha lyckats lura hanhundarna.

Det finns behandling som kan användas (gonadotropin) för att stimulera löpning också för hund, men biverkan i form av superovulation och andra negativa bieffekter gör att man i stort sett aldrig bör tillgripa den. Vad jag vet håller ingen på med sådant i Sverige (hoppasjag).

Vad du mer riskfritt kan göra är till exempel att följa hennes förmodade löpcykel med successiva progesteronprover. Då får du i vart fall veta om hon överhuvudtaget har ägglossning.

Jag tycker att du kan avvakta den närmaste tiden och se om hon kommer igång. Vid nästa löp kan du sedan ta blodprov varannan eller var tredje dag från dag tio i löpet eller så och kontrollera att progesteronet stiger. Vid nivån 25 nmol/l eller däromkring äger ägglossningen rum och då är det dags att presentera henne för den tänkta partnern.
Lycka till,
Christer Nälser
<< tillbaka


Svullen ”dröglapp”
Jag har en treårig labbetik med rätt mycket halsskinn. Såg dock igår kväll att dröglappen (heter det väl på hund också) verkar svullen. Hon ser ut som en älgtjur under hakan! Vad kan detta bero på, och är det något som måste behandlas?
Annika Nordh

Nej, dröglappen finns bara hos idisslare. Svullnaden under hakan på hunden kan bland annat bero på en vätskesvullnad (ödem) på grund av en inflammation i till exempel underkäkens lymfknutor. Tilltäppt spottgång med åtföljande ansamling av saliv i en del av spottkörteln (spottcysta) är en annan tänkbar orsak.

Tillståndet är troligen inte alltför allvarligt, men om svullnaden inte vill avta bör du ändå be din veterinär ta en titt på det.
Vänliga hälsningar,
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida