Snarkar.
Hej, har en hund som vi för ett par månader sedan lät ta bort tonsillerna på. Nu har hon börjat snarka ibland. Hon har inga problem om man jobbar med henne utan det inträffar bara när hon sover/vilar. Jag har funderat på om det kan röra sig om noskvalster, men "näsan" verkar det inte vara något fel på vid sökarbete.
MVH
Karin

Svaret på din fråga kan vara beroende av orsaken till att ni lät avlägsna halsmandlarna. Om skälet för det var upprepade inflammationer kan det ju tänkas att dessa nu återfinns i toncillfickornas omgivning. I så fall kan man ofta se blåsbildningar i området där toncillerna tidigare fanns. Ofta blir det sådana gånger lite bättre om man behandlar dessa ”rester” av operationen.

Liksom du själv håller jag inte noskvalster som en trolig orsak till de här besvären, även om man inte helt kan utesluta heller det.
Jag tycker att du ska söka upp din veterinär för en inspektion av halsen. Undersökningen kräver ofta att hunden drogas ner, så att inspektionen kan bli noggrann.
Christer Nälser
<< tillbaka


Misstänkt kryptorchism.
Angående kryptorchida hundar; vi besiktigade vår labbetiks valpkull härom dagen och på en av hanvalparna var testiklarna ej nere. Valparna var då knappt sju veckor gamla. Är det troligt att testiklarna ramlar på plats inom en snar framtid, eller får denna valp leva utan "klockspel" i framtiden?
Hälsningar,
Mats

Så tidigt ger jag chansen/risken 50:50. Sänk sedan oddsen med 10 procentenheter för varje tvåveckors-period fram till fyra månaders ålder. Därefter kan bara ett mirakel rädda ”klockorna”.
Christer Nälser
<< tillbaka


Ont i ryggen?
Hej!
Min treåriga labbehane har sedan en tid tillbaks (cirka en månad) varit markant mycket lugnare under sin "lediga" tid, vanligen brukar han då gärna leka med övriga hundar. Noteras ska att i samband med beteendeförändringen fick vi ta bort vår äldre hund.

Under de senaste dagarna har jag också observerat en från och till ganska kraftig hälta på vänster bakben. Hunden reagerar inte på något sätt då jag undersöker benet, däremot då jag drar med tummarna längs hans ryggrad, då vill han genast lägga sig ner. Jag misstänker därför att det kan vara något problem med ryggen. Finns det möjlighet att det lugnare sinnet har samband med att han har ont?

Den veterinär jag konsulterat på hemmaplan anser att jag ska låta hunden arbeta som vanligt, vilket han också gärna gör. Problemet är bara att han då tycks få markant mycket mer ont efteråt. Är det kanske bättre att låta honom vila?
Hälsningar,
Kerstin Gustafsson

Av din beskrivning att döma tycks det röra sig om något fel i ryggen, men det måste till en noggrannare diagnos innan jag kan råda dig här. Skulle det röra sig om exempelvis ett diskbråck – eller något fel i själva benet trots allt – verkar det ju inte vara så smart att bara köra vidare. Då kan nog en tids vila förefalla bättre, så att inte skadan förvärras. Tillbaka till veterinären, alltså, för en röntgenundersökning av hunden. Diagnos först – ordination sedan får alltså bli mottot för närvarande.
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida