Kryptorkid.
Hej!
Jag har en schäferhane som är kryptokid, men jag kan inte hitta den dolda testikeln. Nu undrar jag om det är som jag har hört att en kryptokid hund blir stökigare och aggressivare på grund av att han får problem med hormonerna när testikeln ligger för varmt. Om det är så kan det hjälpa med kastrering och i så fall vad kostar ett sådant ingrepp när man måste leta efter den ena testikeln.
Tacksam för svar
Mvh
Susanna

Tänkbart är det väl att han kan bli ”stökigare”, men trots allt inte så troligt just på grund av den retinerade (=till pungen ej nedkomna) testikeln i så fall. Just det verkar alltså vara en något klen motivering till att kastrera honom. Däremot kan det ju möjligen vara aktuellt om han redan som ung visar överdrivet aggressivt inslag mot andra (han-)hundar, något som i så fall sannolikt dock inte alls har med kryptorchismen i sig att göra. Annars gäller allmänt att en testikel i bukhålan befinner sig i något varmare omgivning (kanske 1/2 grad eller så) än en i pungen. Det kan i sin tur medföra en något ökad risk för att testikeln i buken omvandlas till tumör senare i livet, säg vid åtta års ålder eller så. Där kan det finnas ett annat skäl till en kastration i förebyggande syfte.
Alltså: Endast om hunden som ung (yngre än två år eller så) uppträder aggressivt ser jag en orsak till kastrering. Det är dock inte alls säkert att ett sådant ingrepp alltid hjälper. I annat fall bör du överväga att kastrera honom för att eliminera risken för framtida testikeltumör.
Operationskostnaden ligger någonstans mellan 4 000 och 6 000 kronor.
Christer Nälser
<< tillbaka


Kan man förebygga rävskabb?
Jag läste om hur rävskabb smittar, har nu haft en räv med skabb som strukit omkring hemma. Är orolig att våra hundar eventuellt blivit eller kan bli smittade. Hur skall jag göra? Kan man behandla i förebyggande syfte eller skall man vänta och se om hundarna blir smittade? Vad skall jag i så fall behandla med.
Inger Johansson

Svaret blir kort och gott: Försök få skabbräven skjuten!

Normalt kan du inte förebygga att dina hundar drabbas av skabbangrepp så länge du har en skabbräv som stryker runt knutarna. Jag läste i och för sig en intressant notis om en rävjägare som ofta fått skabbangrepp på sin grythund men att det problemet upphörde sedan han efter varje jakt badat hunden ren med grön såpa. Knappast tillämpligt för dig, dock, eftersom du ju inte utan vidare kan bada hundarna rena med såpa var eviga dag.

I annat fall finns inget att göra än att behandla dem mot rävskabben varje gång du fått ett angrepp på någon av dem. Försök få bort räven, alltså!
Christer Nälser
<< tillbaka


Sköldkörteldiet.
Hej Christer!
Jag har en stor hund som är åtta år som har fel på sköldkörteln, och fått fel på tarmarna därefter.

Han lever nu sen ett år tillbaka på medicinering av Levaxin, Mestinon & Loraga. Allt verkar funka väldigt bra han får också en sorts mat som heter Specific CDD, och det är det som är min fråga. Kan jag prova någon annan mat eller måste han äta CDD livet ut? Det kanske finns någon annan mat som är lika skonsam för magen, men som inte är lika dyr.
Mia & "flatten"

Andra alternativ finns, men det verkar i ett fall som ditt lite för vanskligt att prova. Först sedan din hund varit symtomfri i minst ett halvår, helst längre, kan du eventuellt försöka med något annat foder. Men risken finns ju då att det brakar loss igen. Trots allt blir det sannolikt billigast i längden att fortsätta med CDD.
Lycka till och tack och lov att det finns bot, trots allt. Dålig mage på hunden är ju ingen höjdare!
Christer Nälser

  << tillbaka

 
Startsida