Dirigeringsträning.
Hej!
Skulle väldigt gärna få lite tips om hur man kan utveckla dirigeringsträningen. Min hund är duktig på linjetag och synliga dirigeringar, men det går inte lika smidigt på dolda dirigeringar.
Charlotta

Hej Charlotta!
Om din hund inte kan dirigering på dolda apporter har du antagligen hoppat över en fas i träningen. Det betyder att den inte riktigt förstått vad dina tecken innebär. Tecknen är inte befästa och måste nötas ytterligare.

Eftersom din hund är duktig på synliga dirigeringar och linjetag ska du nu försöka göra dem lite "vaga". Det innebär att du låter din hund ana att det finns apporter utlagda. Att du utnyttjar terrängen och skapar olika områden där du kan styra din hund utan att lura den.

Personligen lägger jag sällan helt "dolda" dirigeringar till mina hundar oavsett ålder och nivå på hundarna.

Det är viktigt i detta skede att hunden lyckas då den skickas på dirigeringar, detta för att verkligen befästa och nöta tecknen, att det lönar sig för hunden att följa dina direktiv.

Utnyttja minnesmarkeringar, hörselmarkeringar och störningar.

Genom att lägga in "störningar" i träningen kan du utmana och kontrollera att din hund lyder.

Har du förberett dig själv inför upplägget i övningarna så vet du ungefär vad som kommer att ske och du kan agera snabbare.

Jag kan ge dig ett exempel på två övningar för att du kan förstå hur jag tänker. Du får sedan själv lägga upp dina övningar som passar dig och din hund. Använd din fantasi!

Grund:
Din hund kan tecken höger-vänster-ut på vanliga gårdsplan? (Klockan)
Din hund kan stoppsignal?
Din hund kan linjetag på stigen? Utan synretning?

Övning:
Exempel: Kasta en markering. Ta din hund fot därifrån ett par meter. Återgå sedan till den plats där den var då den såg markeringen falla. Kasta nu ytterligare en markering. Antagligen vill nu din hund hämta den sist kastade apporten. Men du ska genom dirigering ta hem den först kastade markeringen som nu "förhoppningsvis" blivit lite svagare i hundens minne, men inte helt borta!

När hunden lyckats hämta hem den kastar du ytterligare en markering, men skickar på apport nummer två.

Exempel: Lägg ut ett par apporter i ett område som hunden inte vet om (dolda). Anledningen till att du ska lägga fler apporter är för att när hunden är rätt ska den ha större chans att fynda!

Hämta din hund. Skjut ett skott i riktning till området. Skicka hunden på dirigering.

Avstånd och terräng beror på hur långt i träningen ni kommit.

Jag hoppas att du förstår mitt resonemang. Att lägga in justa störningar som gör att hunden måste koncentrera sig på dig och dina tecken. Att den litar på dig, att ni samarbetar.

I min bok retrievern som apportör kan du läsa om fler övningar.
Lycka till Lena Bratsberg
<< tillbaka


Stoppsignal.
Hej!
Jag undrar om det finns något riktigt bra knep att få en hundraprocentig stoppsignal? Ofta får jag ta till basrösten för att de första stopp signalerna jag ger på ett träningspass ska funka, men sen sitter de bra. Skulle helst vilja slippa detta så att det funkar perfekt med en gång.
Går det att få det så?
Med vänlig hälsning,
Jessica

Impulsen att snabbt stanna då stoppsignalen kommer måste vara positiv och löna sig för hunden. Hundar är individer och behöver olika mycket retning för att reagera och lyssna på sin förare. Vi vill att hunden ska vara stark och självständig, men ändå kunna ta direktiv!

Ett sätt att träna in detta är att så fort signalen kommer sker något roligt, en boll viner i luften och hamnar mot hunden. Om hunden i det läget knallapporterar tycker jag är oviktigt. Låt hunden förknippa signalen med "lattjo lajban" och att detta roliga kommer från dig. Jag vet att det finns delade meningar om denna lek, men detta är ett sätt som fungerar för mig och mina hundar.

Låt hunden vara ute på hopp och lek, blås plötsligt en stoppsignal och så fort hunden tittar på dig, kasta en boll som den får fånga i luften. Kräv givetvis en korrekt inleverering.

Även under ett normalt träningpass då du skickar hunden på dirigering, kan du när du känner att det behövs motivera din hund med ett överraskande kast.

Om hunden förknippar signalen med att du bidrar med något roligt och motiverande så kommer den att vilja lyssna på dig.

När du har gjort denna lek under en period, ska du kräva att hunden ej knallar direkt utan avvaktar ditt kommando. Kasta eller skjut inte iväg "bollen" för nära hunden utan en bit ifrån den. Därefter ger du till exempel ett sidotecken.

Försök att få snabbhet och flyt i träningen och i dina direktiv för att göra arbetspassen roliga och motiverande för hunden. Ni ska arbeta tillsammans och det ska inte behövas skrik eller högröstade kommandon för att hunden ska lyssna. Jag tror säkert att du kommer att lösa detta.

Jag har tidigare skrivit här på birddog samt i min bok retrievern som apportör, om hur jag lär in stopp signal på en för hunden positivt sätt. Du kan säkert finna fler tips där som du kan ha nytta av.
Lycka till
Lena
<< tillbaka


Gräver ner apporten.
Hej,
Jag har en tvåårig retrievertik som jag tränar. Hon har börjat med att gräva ned en del viltslag på fältet (trutar) och det händer så blixtsnabbt att jag inte haft en möjlighet eller rättare chans att korrigera henne.

Vid markeringar och när jag har mer "uppsikt" och koll över situationen händer ingenting med trutar. Jag kan berätta att hon har tidigare varit trög med att apportera stora trutar men nu när man trodde att detta var över, så uppstod detta problem i stället.

Det är ett bra tag sedan hon löpte så skendräktig är hon inte, snarare närmare en löpning.

Jag skulle gärna få lite råd, tips, och förslag vad jag kan göra och om det går att få bort eller kringgå detta beteende?
Med vänlig hälsning,
Lena

Att gräva ner sitt byte är en överlevnadsdrift som är så stark, att hon antagligen gör det utan att ens ”tänka på” om det är rätt eller fel. I detta läge är du inte ens med i hennes värld, hon jobbar för sig själv!

Det är oftast tikar som har tendens att gräva ner eller hitta på annat otyg. Det syns tydligast under den period då det är extra viktigt för dem att skaffa föda.

"Skräpvilt" lockar mest, så undvik att använda dessa i de lägen du ej kan påverka henne. Träna endast markeringar och upptag som är under din kontroll. Är du närmare henne så blir hon påmind om att det är till dig viltet ska levereras.

Ett förslag som du redan nämnt är att kringgå detta problem en period. För varje gång hon gör en korrekt inleverering befäster hon det starkare och starkare. Impulsen att snabbt komma in till dig måste bli ett naturligt beteende.

Att få bort detta "grävande" till hundra procent är osäkert. Men du kan säkert minska risken genom att fortsätta utbildningen där hon alltid gör apporteringen på ett korrekt sätt.

Fortsätt att utveckla hennes fältarbete med dummies eller vilt du vet att hon ej gräver ner.

Först när du anser att träningen fungerar utan att hon visar tendens till detta otyg kan du försiktigt öka frestelsen genom att lägga viltet längre bort eller lite dolt. Men gå inte för fort fram!
Lycka till!
Lena

  << tillbaka

 
Startsida