Extraenergi åt hunden.
Hej,
Jag har funderat ett tag på en sak. Det finns ju en massa energi höjande medel att köpa i handeln, som cider och kex med mera. Är detta något som man kan ge hunden inför en jakt eller ett jaktprov?
Eller kanske är hela grejen bara båg.
Trevlig sommar till önskas alla,
Denny

Under perioder av hårt arbete gör man klokt i att ge hunden högenergifoder.

Egentligen är detta en fråga för Marie, men hon kämpar just nu med sin doktorsavhandling och har väldigt lite tid över för att besvara frågor. Därför får du nöja dig med det svar en zoolog kan ge…

Cider lär ingen hund dricka, men det framgår inte av frågan om du menar energikex för människor eller något liknande för hundar. Är de avpassade för hundar fungerar de nog, men det är knappast någon idé att ge hundar energiprodukter avpassade för människor.

Anledningen till detta är att det är stora skillnader vad gäller näringsupptagning och metabolism mellan människa och hund. När vi vill sätta i oss något som ger snabb extraenergi gör vi bäst i att käka kolhydrater. Ju enklare kolhydrater, desto snabbare kommer de ut i blodomloppet. Därför ger druvsocker det allra snabbaste energitillskottet. Energidrycker innehåller därför höga halter av druvsocker. Tänker vi däremot ladda upp inför en långvarig ansträngning, gör vi bäst i att äta ”långsammare” kolhydrater, som stärkelse. Pasta är därför bra som uppladdning dagen före en ansträngande tur, liksom bröd, gröt, potatis, pannkakor och så vidare. Däremot behöver vår kropp ganska lång tid på sig att spjälka och förbränna fett.

För hundar är det i stort sett tvärtom. Deras korta matspjälkningskanal lämpar sig sämre för kolhydratnedbrytning än för fettnedbrytning. Fysiologiskt är de också anpassade för att snabbt kunna ta hand om den lagrade energin i fett. Därför bör man ge sin hund extra mycket fett inför en jakt eller ett prov. Men fettet måste balanseras med bland annat protein för att hundens mage ska fungera bra. Det är anledningen till att så kallade högenergifoder som Specific CAD innehåller mycket av både fett och protein. Det kan du själv kolla genom att gå in på Kliniken här på birddog, klicka på Specific och sedan på CAD.

Glöm alltså det där med cider (hur får man det i en hund?) och kex. Köp hem en säck Specific CAD och ge hunden av det under perioder av ansträngande jakt och jaktprov. Kom bara ihåg att byta foder successivt över flera dagar, så att hunden inte mår dåligt av det plötsliga foderbytet.

I en akut situation är druvsocker emellertid en bra lösning även för hundar. Druvsocker, eller glukos som ämnet ofta kallas i bland annat innehållsdeklarationer, är det ämne i alla högre organismers blod, som har till uppgift att snabbt omvandlas till energi där sådan behövs. Lite druvsocker i vattnet skadar aldrig under jakt och prov.

Det finns (dyra) druvsockertabletter att köpa. Betydligt billigare blir det om man lyckas få tag i en rejäl påse glukos, några hekto eller kanske ett kilo. Kolla i hälsokostbutiker, din matbutiks hälsokosthylla eller på apoteket.
Sten Ch
<< tillbaka


Motion.
Hej!
Jag har en jaktlabrador som är 17 månader och min fråga handlar om motion. Jag började inte motionera henne förrän hon var ett år gammal och tog det lugnt i början. Nu så brukar hon få följa med mig när jag löptränar. Vi springer på grusvägar och stigar upp emot en timme. I vintras var hon med när jag åkte längdskidor. Hon brukar få följa med mig cirka en till två gånger i veckan.
Är det skadligt för henne att träna på det viset vi gör, och ska jag stretcha henne efter passet och i så fall hur?
MVH Henrik

Hej!
Det finns inte så mycket gjort på forskningsfronten när det gäller när man bäst ska börja motionera en hund, hur mycket som är lagom och vilken typ av motion som är bäst. I praktiken är det dock vanligt att man som hundägare blir rekommenderad att endast gå små promenader i hundens egen takt fram till ettårsåldern; i början kanske inga promenader alls med den helt lilla valpen till kanske uppemot en timme per dag när den är cirka ett år gammal. Därefter kan man börja motionera mer, och det är vanligt att man också börjar med cykelmotion från ett års ålder.

Jag tycker den motionsmängd du anger verkar alldeles rimlig och jag ser ingen anledning till varför den skulle vara skadlig. Personligen skulle jag utöka träningsdosen efterhand, så att hunden fick omväxlande träning varje dag i veckan. Kanske promenader på 1-2 timmar 3 dagar i veckan, löpträning ett par dagar, och eventuellt cykelträning ett par dagar i veckan. En sund hund är ju byggd för att springa och arbeta, så detta är ett alldeles utmärkt sätt att bygga upp hundens grundkondition inför senare jakt eller annan träning.

Att värma upp hunden (och dig själv) före ett träningspass och varva ner efteråt är något som både människor och hundar ofta är dåliga på. Ett enkelt sätt att komma igång är att bara gå i rask takt i fem minuter innan ni börjar springa. Då kommer musklerna igång på ett bra sätt. I slutet av träningen kan man gå de sista fem minutrarna också för att varva ner. Det är alldeles utmärkt att stretcha hunden, och det finns särskilda kurser man kan gå för detta. Möjligen finns också någon bok i ämnet, men det känner jag inte till. Det är i alla fall inte särskilt svårt att stretcha hunden, det är lätt att lära sig, men det är nog bäst att bli instruerad innan du börjar prova själv.
Bästa hälsningar,
Marie Sallander
<< tillbaka


Kan man blanda foder?
I en diskussion kom frågan upp om är det skadligt att blanda två olika torrfoder under en längre tid eller ej. Det gällde ett fall då ett dyrare foder kompletterats med ett billigare, de har alltså blandats i samma giv.

Om detta är skadligt, vad beror det då på? Frågan har verkligen väckt min nyfikenhet, och det skulle vara roligt med ett svar!
MVH
Mia

Visst kan man blanda! Jag kan inte tänka mig något enda skäl till att det inte skulle vara bra för hunden. Två olika fodrena har naturligtvis alltid något olika sammansättning och resultatet blir då naturligtvis att blandningen håller en närings-, mineral- och vitaminhalt som ligger någonstans mittemellan, beroende på proportionerna.

Vad sedan hunden tycker är en annan sak. Den kanske sorterar bort det ena fodret om den inte gillar det lika mycket som det andra, och äter det sist eller inte alls. Då vet man i alla fall vilket den gillar bäst.
Sten Ch

  << tillbaka

 
Startsida