Weimaraner
Jag bor i Schweiz och har en weimaraner. Vilka erfarenheter har man i Sverige av denna ras?
Barbro Lanique

Weimaranern är en liten ras i Sverige, som i de flesta länder. Årligen registreras endast 30 – 40 valpar, och jag vet inte hur många av dessa som blir jakthundar, men sannolikt är det en relativt hör procent. I USA förefaller weimaranern bli allt populärare.
Kanske kommer populariteten att öka även i Sverige sedan rasen befriat sig från det förlamande grepp som Svenska Vorstehklubben hållit den i. Det krävdes då att hundarna skulle prestera lika med en vorsteh på jaktprov, och man tog ingen hänsyn till de rasspecifika egenskaperna. Numera ingår weimaranern i SÖF (Specialklubben för Övriga Fågelhundar). Som stående fågelhund skiljer sig enligt min begränsade erfarenhet weimaranern ganska markant från liknande raser genom ett kort och snävt sök. Den kan därför passa den jägare som vill ha en stående fågelhund med extra god kontakt, till exempel om marken är liten eller vid skogsfågeljakt. Men detta är naturligtvis till stora delar också en dressyrsak. Liksom andra kontinentala fågelhundar är weimaranern en allroundhund som ofta även används vid jakt efter hår- och klövvilt. Rasen är också känd för att kunna utbildas till en duktig och spårnoga eftersökshund för klövviltjakten.
Sten Ch
<< tillbaka


Käkar blåklint
Jag har en dräktig flattik som formligen älskar att äta bladen från blåklint. Kan det vara skadligt på något sätt?
Det handlar inte om något enstaka blad utan hon lägger sig väl tillrätta i rabatten och bara tuggar på.

Sannolikt är det helt ofarligt. Jag känner inte till att blåklint skulle innehålla någon giftig substans och när jag letar i en tysk bok om läkemedels- och giftörter är blåklinten inte ens nämnd. Giftiga växter finner vi ju främst bland potatis- (till exempel bolmört), ranunkel- (till exempel stormhatt) och liljeväxter (till exempel liljekonvalj). Bland de korgblommiga, som ju blåklinten tillhör, finner vi däremot en uppsjö av ätliga nyttoväxter, till exempel solros, kamomill, endiv, kronärtskocka, svartrot, sallad och så vidare. Du kan nog vara ganska lugn för att din tik och hennes valpar inte tar skada av blåklintsdieten. Vad det sedan beror på är en annan fråga vars svar säkert ligger i att hon är dräktig. Det är ju inte bara blivande hundmammor som får konstiga ätidéer ibland...
Sten Ch
<< tillbaka


Semester för hunden?
Jag har en fundering på hur mycket man kan träna med en hund? Behöver de också semester för att vila upp sig? Främst menar jag dressyr för det känns ganska självklart att hunden får vila fysiskt efter hård jaktsäsong. Just nu har jag en unghund, en pointer på cirka 12 månader, som jag kört lite grunddressyr med sedan slutet på mars. Detta innebär att jag ett par gånger i veckan kör linförighet, inkallning med mera cirka 15 minuter per gång. Målet är naturligtvis att hunden ska fungera på jakt till hösten och då kommer jag att dressera intensivare under augusti. Hur mycket kan man träna med sin hund egentligen?
Niklas

Många hundar verkar faktiskt fungera bättre efter en period med lite vila från dressyr eller annat arbete; det är som om kunskapen ”sjunkit in” och alla bitar fallit på plats. Vilan kan handla om att man låter hunden bara ”drälla omkring” utan att träna under ett par månader. En hund som saknar gnista i exempelvis sitt jaktarbete, kan ibland bli mer tänd då den fått vila en period.
Hur mycket man kan eller bör träna är nog individuellt från hund till hund, men även beroende på förare och hur man lägger upp träningen. Personligen tror jag att, om man lägger upp träningen så att hunden alltid tycker om sitt arbete, och tränar så att hunden får en stark egen motor, så kan man träna rätt mycket utan att det blir några problem. Samtidigt är det ju också bättre att träna färre gånger men att det blir rätt, än att man tränar ofta och fel. Ju fler gånger hunden gör rätt, desto större chans är det ju att den inte får en massa oönskade beteenden. Ofta räcker det nog att träna två-tre gånger per vecka max en halvtimme per gång för att få en god inlärning oavsett vilken aktivitet man håller på med. Om en snabbare inlärning önskas, kan man naturligtvis träna varje dag under en period.
Marie Sallander

  << tillbaka

 
Startsida