Log in
 Hägning under parning...  
Namn: bernersennen
Datum: Onsdag den 11 September 2013 Kl: 07:46
Gammal tråd men ändå. Vet en som lånade ut sin meriterade Bernersennen till en annan uppfödare för parning. Hon lät honom gå i samma hage som tiken 24/7 i flera dagar. HAN DOG! Skickades vidare till obduktion, svaret blev överansträngt hjärta!! Veterinären sade att man absolut inte får ha parande hundar tillsammmans hela tiden hanen sliter ut sig. Och JA hanen kan dö av att en parning går fel. Samma person lånade ut sin andra högt meriterade hane till en annan uppfödare (idiot) som inte höll i tiken under hängningen. Hon fick panik och slet sig loss vilket resulterade i att hanens pulsåder nära penis gick sönder. En timmes bilfärd till veterinären klarade han inte av så när de var framme hade han gått in i chock och DOG! Hon som lånade ut tog saken till rättegång och fick ersatt hunden och alla kostnader man vad hjälper det.... Vi håller ALLTID i våra golden retriever och Bernersennen när de parar sig ÄVEN om de parat tidigare....så det är helt genomskinligt att personer som säger att naturen sköter parningen inte har EN AAANING om uppfödning av hundar och bör hålla sig långt från hundar och avel.

Namn: matte (veterinär)
Datum: Måndag den 19 Juli 2004 Kl: 18:08
Hallå!
Vilket skitsnack att blod skulle döda spermierna!I sådana lägen skulle det vara näst intill OMÖJLIGT att få fram valpar överhuvudtaget! Tiken som ju vid parningen "höglöper" är INTE blodfri! Om man födit upp hundar i så många år borde man väl ändå veta lite om anatomin.
Ni får ursäkta min ilska över det inlägget men många hundägare oroas kanske över att det blod som löpet ger skadar spermierna, vilket ju är helt fel!
Däremot bör man ALLTID hjälpa hundarna vid en parning då man ej kan vara säker på dess utgång!
Snart valpmatte på nytt.

Namn: micke
Datum: Tisdag den 16 Mars 2004 Kl: 18:16
Vad jag menar är det ni skriver som händer att hundarna sliter söder varandra är starkt överdriven. Känner inte ett fall där det skett men naturligtvis kan det hända. Många hundar skulle säkert klara det bättre om folk lät dom sköta det sjäva mer (mindre stress). Och naturligtvis under övervakning. Det sunda förnuft som vissa saknar vid hund avel visar sig i diskusionen. Om vad som är naturligt med valparna Tekla är en annan tråd.

Namn: J.A.
Datum: Tisdag den 16 Mars 2004 Kl: 13:38
"Hundar som får panik är nog inte dom man ska avla på."

Exakt vad spelar det för roll i det enskilda fallet? Skall man låta tiken dra sönder både sig själv och hanen och kanske även förstöra honom mentalt så att han får svårt att para att framtiden bara för att det är naturligt? Det är vansinnigt och ansvarslöst. Som redan sagts, man kan inte alltid dra paralleller till vad som är naturligt, det fungerar inte. Men du kanske även tycker att stora kennlar med många hundar skall låta alla gå lösa tillsammans - hanarna kan få slåss och bestämma en alfahane som får para tikarna och tikarna kan bita ihjäl varandras valpar om de känner för det. Det är ju så det går till i naturen. Exakt vart drar man gränsen för vad som kan få ske för att det är naturligt och vad som helt enkelt är korkat?

Namn: Tekla
Datum: Tisdag den 16 Mars 2004 Kl: 10:42
Micke, det var ett ovanligt dumt uttalande om naturens lagar.

Om vi ska föda upp våra valpar efter den regeln ska vi se till så det enbart blir vårvalpar, placera tiken i lya i skogen och hoppas att allt går bra och att valparna socialiserar sig gentemot människor och annat nödvändigt på naturlig väg - utan inblandning av människor naturligtvis. Hur det nu ska gå till?

Att hjälpa till vid en parning handlar inte om hanhundens våldtäkt på tiken (gud förbjude! - den hanen är det ett mycket stort fel på!) utan om att övervaka/stödja så inget tråkigt händer.


Namn: chivas
Datum: Tisdag den 16 Mars 2004 Kl: 10:17
Dom som i naturen har skadat sej allvarligt vid en parning har inte lyckats och där av dött.
Nu är det inte riktigt så att Darwins läror alltid är tillämpbara vid en parning i ett modernt samhälle.

Risken finns att hanen skadar sej om tiken går iväg vid en parning. En frisk och sund människa ser till att tiken står still så inte hundarna skadar sej.

En onormal människa ser på medan tiken försöker slita sej därifrån med stor risk för skador både på tiken och hanen.
Denne den samma onormala människa lutar sej mot att överlever dom inte så är det så naturen vill ha det.

Namn: Micke
Datum: Tisdag den 16 Mars 2004 Kl: 10:04
Hundar som får panik är nog inte dom man ska avla på. Och att tikar biter hanen hur vanligt är det? Klart man ska övervaka man bör se om det lyckas. Jag tror att det är tomt snack kan man visa forskning eller belägg för att man ska hålla tiken. Hur har naturen överlevt, genom mäniskan?

Namn: J.A.
Datum: Måndag den 15 Mars 2004 Kl: 18:38
Självklart skall hundarna klara av att få till stånd parning på egen hand - men att inte finnas i närheten så att man kan ta tag i dem när hängningen är påbörjad om det skulle behövas, det är bara ansvarslöst. Det är precis samma sak som gäller vid valpning; självklart bör tiken klara allting själv, men man skall ändå vara med om något skulle gå snett. Om du resonerar som det låter, att hundarna villkorslöst skall para sig utan att mänsklig hjälp finns tillgänglig så får man innerligt hoppas att du aldrig är inblandad i någon parning som går snett. Tiken kan bita hanen illa och de kan dra sönder varandra totalt om någon skulle få panik, med svåra skador på båda hundarnas könsdelar som följd. Men det är klart, det viktigaste är ju att allt sker "som i naturen"...

Juhlia, föreslår att du sätter dig bredvid paret och håller en hand på tiken så att hon inte går iväg med hanen. Låt honom kliva av och vända på sig om han vill det. Visst kan det göra lite ont på tiken just när han förflyttar sig, men så länge hanen får välja hur han vill stå själv så brukar det bli bra.

Namn: Mikael Anjou
Datum: Måndag den 15 Mars 2004 Kl: 18:03
Hundarna ska klara det själva. Det är det enda och mest naturliga? Det borde vara en självklarhet!

Namn: Tekla
Datum: Måndag den 15 Mars 2004 Kl: 12:04
Jo, blod innehåller äggviteämne som dödar spermier.

Namn: Hugo
Datum: Måndag den 15 Mars 2004 Kl: 09:58
Rätt att man måste hålla fast tiken om hon vill sticka iväg, men att blodet dödar spermierna stämmer inte!

Namn: Maja
Datum: Söndag den 14 Mars 2004 Kl: 19:23
Juhlia, du måste hålla tiken så hon inte sticker iväg för det gör enormt ont för både tik och hane. Speciellt hanen som inte, i det läget, har något att säga till om. I värsta fall kan hanen uppleva det hela så otrevligt så det låser sig nästa gång han ska para en tik. Det kan också bli bristningar inne i tiken så hon börjar blöda. Blodet dödar spermierna så risken blir överhängande att hon inte blir dräktig. Det är alltså ur alla snynvinklar tillrådigt att hålla tiken om hon verkar få minsta problem med att stå still. En rutinerad tik och dito hane brukar klara av allt utan hjälp - hanen vänder sig i regel efter bara några sekunders hängning och det går blixsnabbt. Men det finns många varianter så vr på din vakt så inget går snett.

Tekla, som varit uppfödare under 25 år.

Namn: Melker
Datum: Söndag den 14 Mars 2004 Kl: 13:58
Vid de 10 parningarna (vorsteh) jag har bevittnat har hundarna varje gång själva vänt sig efter några minuter. Jag har inte sett något tecken på smärta vid själva vändningen. Vid ett par tillfällen har det gjort ont på tiken men det har varit precis när hängningen börjat.

Namn: Juhlia
Datum: Söndag den 14 Mars 2004 Kl: 13:07

Hejsan!

Jag undrar om det på något sätt kan vara skadligt för tiken att vända hundarna under hängningen så att de står "rumpa mot rumpa"? Jag har en tik här för parning med min hane just nu och problemet är att hon springer iväg när hanen har fastnat i henne så jag måste hålla kvar henne. Under den senaste parningen hjälpte jag först till att hålla upp min hane ovanpå henne men det blev ganska jobbigt efter en stund så jag vände honom. Det såg ut att göra ganska ont på tiken .... Är det normalt?

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida