Log in
 Whisky...  
Namn: Torsti
Datum: Söndag den 17 Juli 2011 Kl: 19:51
Nectar betyder ju "Gudarnas dryck" och det här är faktist i paritet med namnet. Här på Östersjön var det Vikinglinjen som borjade med Whiskyboomen för några årtionden sedan. Andra följde efter och de senaste åren jag jobbat på Birka Cruises och Eckerölinjen så måste jag säga att variationen i utbudet av single malt nu är obegriplig. Obegriplig därför att någon måste ju tillverka all denna mångfald på en yta som Skåne och Småland tillsammans, cirka.

Ibland åker bar- och annan utskänkningspersonal på "studieresor" till Scottland och kommer tillbaka som darrande vrak, måste vara en jäkla miljö där uppe bland bergen.

Här i Norden har Sverige sin Absolut och Finland sin Koskenkorva, Norge Linjeakvavit och Island Svarta Döden, det är i princip de enda internationellt kända drycker från oss. När det gäller Svarta Döden så måste det vara Nectar de Diablo, Djävulens dryck och en jävel blir man av den, det vet jag av egen erfarenhet.

Torsti

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 14 Juli 2011 Kl: 09:33
Jasså, "The Nectar D'or", det så jag inte först. Får kika efter den när läget bjuder..

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Söndag den 10 Juli 2011 Kl: 18:33
Jag har druckit Glenmorangie tidigare, men inte just den här varianten. Kul att hitta possitiva överaskningar!

Namn: Leif B
Datum: Söndag den 10 Juli 2011 Kl: 09:42
Vilken intressant tråd. Jag landade(smakmässigt), efter en tids botaniserande, på Islay och där har jag blivit kvar. Favoriterna i prioritet är just nu Ardbeg och därefter Caol Ila sedan kommer alla övriga Islaysorterna. Den bästa av Ardbeg sorterna, som jag hittills smakat, är present från mina barn (kommer inte ihåg namnet) som krävde ett antal droppar vatten innan den blev perfekt (himmelsk)!!!! Kan ha varit Ardbeg Uigeadail. När det gäller Caol Ila är faktiskt "den vanliga" bolags varianten den bästa hittlls. Tacksam för tips och synpunkter på nya spännande Islaywhiskys. Se bild på facebook från en liten affär i Rom. Där fanns många sorter jag aldrig sett.

Namn: Frank-T.
Datum: Söndag den 10 Juli 2011 Kl: 04:59
Glenmorangie har varit en favorit i flera år!
Senaste här var Caol Ila, som inte är tokig heller..

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Lördag den 9 Juli 2011 Kl: 22:08
Känner att det är dax att ta upp en gammal favorit-tråd, dvs Whisky-tråden :-)
Vet att jag är lite hopplös i min smak bland alla hårdingar men har ändå upptäckt en ny mjukis-whisky som passar mej som inte vill ha rökigt eller salt...
Återigen kom Torsti hem med en liten pärla för mej: Glenmorangie "The Nectar D'or". Såååå goooood! "Perfected by the sixteen men of tain" står det på flaskan bla, och hur det är så har de fått till en härlig dryck! Skål på er och ha en skön sommar!
Maud/Rospigan som numera är berikad med en valp vid namn Rospiga. "Don för person" =D

Namn:
Datum: Måndag den 15 September 2008 Kl: 15:55
Jag höll mig till Chateu de Muuu och magnecyl under ripjakten. Låg nämligen hemma och var förkyld....

Torsti

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Söndag den 14 September 2008 Kl: 19:39
Höll mej till Dalwhinnie under ripjakten och den funkade bra även i träkåsa :-)
/Maud

Namn: Key-förar´n
Datum: Torsdag den 31 Juli 2008 Kl: 12:07
Hej på er alla. Jag har varit borta från forumet ett längre tag och hittade hit igen idag. Till min stora glädje ser jag att den viktigaste tråden fortfarande är kvar och aktiv. Vad vore tillvaron utan glädjeämnen, skattevärket och Whisky, fast det är ju klart, allt hänger ju ihop. Whisky som uppskattas ger glädje, och sedan ibland värk. Sommarens trevligaste whiskyminne blir nog den Strathislay (stavningen?) som jag intog ur träkåsan sittande vid en norrbottensälv en natt i juli. Åt nyhalstrad harr på det enda sätt den bör ätas, på wasa husmans med bregott extrasaltad. Sov sedan som en nyammad lite pjuklarv.

roland

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Lördag den 7 Juni 2008 Kl: 20:50
Jag må vara antik, rustik eller bara senil men när jag smakar på det här 200 kronors vinet i glaset brevid mig så kan jag inte finna några andra nyanser i den än att den är "ganska god". Ett "utsökt vin" har jag bara druckit en gång i mitt liv, kanske 25 år sedan! Den var så god att den inte bara slog ut ekonomin för stunden utan även referenspunkterna för vin för resten av livet.

Whisky är för mig ussel,rå,knappt drickbar,drickbar, mild, mildare, mildast, himmelskt mild men sen kan denna mildhet kombineras med en rökighet av olika gradienter. Men några "jordiga toner av scotsk mylla" har jag aldrig känt!

Jag sträcker ut mig på soffan i den Freudianska mottagningen och frågar: Är jag abnorm? Hur kunde detta hända och kan det hända igen???

Torsti


Namn: webmaster
Datum: Söndag den 1 Juni 2008 Kl: 16:31
För er som gillar Ardberg kan jag nämna att i morgon bland Systemets juninyheter finns Ardbeg Renaissance. En smakrik, nyanserad, rökig whisky med fatkaraktär, inslag av tjärpastiller, ljunghonung, halm, päron, örter och vanilj. Lång eftersmak, allt enligt nyhetsbladet och cask strength 55,9%.

Likaså finns något som jag just nu gillar väldigt mycket, cognac från Bache Gabrielsson. Pure & Rustic från 1989, elegant, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, honung, kakao, torkade aprikoser och kryddor.

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Lördag den 31 Maj 2008 Kl: 23:06
Jo, jag får nog erkänna att jag är väldigt förtjust i Dalwhinnie... Vad "gubben" föredrar får han nog förtälja själv, för kanske är han bara en gentleman som ser till att det finns Dalhwinnie i huset för min skull nu :-)
/Maud

Namn: Sten Ch
Datum: Tisdag den 27 Maj 2008 Kl: 10:42
Kommer just åter från nästan tre veckor i Sydafrika & Botswana. Där tycks inte maltwhisky existera. Bells och J&B dominerar tillsammans med Jameson's och ska man ha något "finare" finns bara Chivas Regal och Haig's Scotch Dimple. Nästan torrlagt, alltså. Lyckligtvis visste jag om det så vi hade med Laphroigh, Dalwhinnie och Glenmorangie. Det och G&T höll oss flytande om kvällarna medan vi om dagarna försvarade oss mot anfallande duvflockar och sporrvingegässens bombplansatacker...

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 27 Maj 2008 Kl: 09:02
Hmmm, Ardbeg har jeg ikke hatt på lange tider. Må gjöre noe med den saken! Har selv den seneste tiden hatt Glenlivet, Glenfiddich, Laphroaig og den ständigt återkommende MacAllan.

Maud, du har tydligen permanent fått Dalwhinnie-sjukan. Står det til på samme viset også med gubben?

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Fredag den 23 Maj 2008 Kl: 06:23
Håller mej fortfarande till Dalwhinnie. Vi har fått hem en "The Distillers Edition" från 1990 som ska testas nästa vecka.

Namn: 3GS
Datum: Onsdag den 21 Maj 2008 Kl: 14:55
Ardbeg, mer behöver inte sägas...

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 20 Maj 2008 Kl: 01:23
Och när vi nu är igång, skål för helsike!
Vad dricker ni för tiden?

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Lördag den 5 Januari 2008 Kl: 22:50
Att grava kött klarar tom jag som är total novis i köket (lever ju ihop med en rejält matlagninskunnig man :-).

Lägg kött, kryddor, örter och vad mer du vill tillsätta (wisky, conjac...) i en plastpåse. Knyt igen och lägg i kylskåpet. Varje gång du har vägarna in i (eller förbi) kylskåpet ruskar du och vänder på påsen. Efter några dagar har du en underbar köttbit att sätta tänderna i.

Torka sedan köttbiten på en tallrik i kylskåpet utan plastpåste! (och/eller rök den) och du har färdkosten klar för jaktturen. Smaskens!
/Maud

Namn: Stefan
Datum: Torsdag den 3 Januari 2008 Kl: 18:50
Lät gott med det gravade bröstet. Hur gör man när man gravar? Blandar alltihop o låter det stå?
Ett tips på en riktigt god whisky, Macallan 10 yrs Cask strength, närmare 60% men med ett litet tillskott av bra vatten är det en höjdare.

Namn: Giron
Datum: Torsdag den 3 Januari 2008 Kl: 15:56
Fick en flaska Black Grouse i julklapp.
Har ännu inte smakat, men ser framemot att prova!
Eftersom jag inte gillar starkt rökiga whiskysorter, så kanske detta kan vara ett alternativ för oss Quinns.
Återkommer efter provningen!
Har förresten whiskygravat orrbröst och ripa!
2 delar socker, 1 del salt, viltkryddor och en stänk whisky.
Vilka delikatesser, så julskinkan fick stå!

Giron

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 27 December 2007 Kl: 10:04
Avstressande tråd. Om vi nu snackar om whisky lite grann i samband med julen så köpte jag en flaska glögg(okej, ett par stycken) häromdagen. Dufvenkrooks Special hette den och var spetsda tydligen med Arran Single malt. Jag blev ganska förvånad att något kunde vara godare än Blossa men jag undrar om inte Dufvenkrooks är den bästa glöggen jag smakat nån gång..
Kom ihåg F-T bara att skriva ned lite av planeringen av avelsarbetet så de inte försvinner i whiskyångorna. DFet har hänt förr med många raser.. Ha en god forstättning allihopa!
/t

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 27 December 2007 Kl: 09:16
Fikk en ny whisky, MacAllan's Fine Oak, tror faktisk at denne varianten ikke er mye eldre enn denne whiskytråden. Veldig drickbar!!!
Colour: Rich Straw. Nose: Complex, with a hint of fruit and vanilla. Palate: Medium, balanced with fruit, oak and spice. Finish: Lingering with dried fruit oak and spice.

Nu venter jeg på en gammel norsk pointer-kompis m/fru som er på vei hit til NZ for att fira nyår og semestra några veckor i januari. Det burde vara den perfekte ursakt till att njuta flera goda single malt, mens vi legger planer for neste decennier med nordisk pointeravel. (Både Norsk Pointerklub og Norsk Engelsk Setter Klub fylte iovrigt 100 år i 2007.)

Jeg vil også gi dere alle en veldig enkel og god nyttårs-oppskrift. Jeg vet selv at den går glimrende med fasan, påfågel og kyckling, og er vel ganske sikker på at den også vil vara perfekt for de av dere som har varit ute og skutt en gammel tjader. Splitt oppen fågelbrostet på langs. Drysses med krossade pistachenotter, några skivor "soft blue cheese" (vetti fan vad det oversatts med til norsk/svensk). Lagg ihop brostet igen, dryss med persille, linda i bacon. Brun snabbt i stekpanna, så i ugnen några minuter (200 grader). Smaka & tyck till.

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Söndag den 23 December 2007 Kl: 20:17
Javisst Chivas! Så skall det gå till inför julen! Ty det är skrivet: "...och allt som rör sig och har liv skolen I hava till föda. Såsom jag givit Eder gröna örter att äta,giver jag Eder allt detta!"

Därutöver står det i Jessia 36/12: "Kommen, jag skall hämta vin och vi skola dricka oss druckna av starka drycker. Och morgondagen skall bliva denna dagen lik, en överdådan härlig dag!".

Torsti

Namn: chivas
Datum: Söndag den 23 December 2007 Kl: 20:01
Detta är ju urspårat så det visslar om det så här kommer lite ot till...
Min yngsta münster fick sin första rådjur idag efter ett antal såtar där inga skyttar stod.
Efter ett upptag av bibliska proportioner så small det 2 skott o där låg hans första rå.... 9 månader och första rået men han har haft 4 ståndskall på älg och ripor skjöt vi redan i augusti,,, nu ska vi ta en 18årig Talisker efter en stek på älg,,,

GOD JUL O GOTT NYTT ÅR

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Söndag den 23 December 2007 Kl: 17:17
Sten! Du får hälsa Hr. Solens Mat att det är en lisa för min själ att titta på hans program! I dem ser man att slutet inte är omedelbart förestående utan det finns fortfarande folk som har vett och mod att stå emot marknadskrafterna och istället ängna sig åt det som vår herre nog avsåg att vi i första hand skulle göra - nämligen leva och må gott!

God Jul allihopa, i Skåne såväl som i Finnmarka!

Torsti

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Lördag den 22 December 2007 Kl: 20:55
Helgen är räddad! - Torsti hade med sig en Dalwhinnie hem från senaste utflykten till Åland (besök av familjen, Torsti är ålänning av födsel och ohejdad vana, så det var ingen fylleresa).

På grund av julskinkefunderingarna kan jag bara glädjas över att den vi fick till jullunch på jobbet smakade alldeles utmärkt, men kanske den kom från någon hemlig leverantör i Roslagen...

På den tiden vi ännu hade tullare i Grisslehamn (åländska tullen har tagit över deras uppgifter numera i och med EU), var det inte ovanligt att de skakade på huvudet åt oss och våra förehavanden och meddelade att "Grisslehamn - det är rena vilda västern". Vi bara log och tog dem inte ur villfarelsen så länge de lät oss hållas.

Jag är ju uppvuxen med en far som var med och smugglade sprit under kriget, och de flesta här ute har liknande traditioner att upprätthålla :-)

För ca 30 år sedan gick en skeppslast virke överbord i en storm här utanför, och åren efter det byggdes en del nya villor här hemma i byn...

Nä, nu får jag sluta så jag inte skrämmer bort Tomten. Skål & God Jul på er!

Namn: Sten Ch
Datum: Lördag den 22 December 2007 Kl: 10:35
Var kan jag få tag i en sådan skinka....?
Kanske finns det hopp, Torsti. Jag läste just i Solens Smak av Bo Hagström (han med programmet Solens Mat på TV). Han bor förresten granne med mig här i byn, bara ett par hus bort. Hur som helst finns det många gamla grisraser i Italien som fortfarande föds upp på traditionellt sätt. Där har man ju också grundat SlowFood-rörelsen, som väl vore nå't för dig, Torsti? Och så har vi Linderödsgrisar här i Skåne, som går på fritt ollonbök inom elstaket i bokskogarna. För att inte tala om vildsvin...

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Fredag den 21 December 2007 Kl: 21:39
Jag tycker att det finns orsak att nu och då titta tillbaka på gamla recept i en enkel kokbok, precis som det finns orsak att kunna sin historia, åtminstonde på det område som intresserar en mest.

Fågelhundar t.ex. blir mera än bara en del av en allmän biodiversitet om man kan deras historia. Spanieln kan föra en tillbaka till Shakespears tid och pointern hela vägen till tiden före kristi födelse. Har man åtminstonde en susning om att det kan vara så, så är det oundvikligt att man då värderar sin hund högre än som endast ytterligare en byracka med måttlig till medelgod värdestegring på jaktproven.

En helt historielös julskinka kan man köpa på ICA eller COOP. Det enda nyfikenheten den skinkan eventuellt kan väcka hos dig, särskillt efter att du smakat på den, är väl frågan om varför du överhuvudtaget köpte den?

Vill man däremot ha en skinka vars kulinariska värde kan härledas bakåt i släktled efter släktled ända till vikingarnas storslagna julfester vid Odens magnifika festbord i Valhall, då får man söka sig till de hemliga slaktbodarna i det mest bortglömda bondelandskapen, djupt inne i Åsa-Nisses Småland eller i den Jämtländska republikens djupa skogar, dit ljuskenet från ficklamporna från EU:s livsmedelskontrollanter och andra sopspioner aldrig når.

Det är i dagens gastronomiskt förtvivlade läge endast från dylika, för den stora massan och EU okända, offerplatser för det slutgiltiga frosseriet, där man kan finna den himmelska julskinkan, avlad i rätt nedstigande led från vikingarnas griseri, genetiskt spetsad med kulinariska underfundigheter från Hansatidens kulturella rörlighet och slutligen under århundraden svartsjukt undangömd och skyddad för anfall från utsvultna trupper av både karoliner, ryssar och i modern tid Rovdjursföreningen och Naturvårdverket som söker vinterfoder för varg och örn med näbbar och klor.

De få kvarvarande genetiska rester av den ursprungliga Moder Gris är värda all beskydd från hot som Livsmedelsverket, Jordbruksverket, salig Djurskyddsmyndighet, Skatteverket, EU-kommissionen och FNs FAO. Den är fri från modern likstelhet orsakad av elektrisk avrättning. Fri från nitrater, hormoner, antibiotika, smaksättare E007(med rätt att döda) och stelkramp orsakad av svårartad pre-mortal stress och för snabb post-mortal nerkylning.

De som är unga idag har kanske aldrig smakat på riktig mat. Den sista generation som vet hur riktig mat produceras, tillreds och smakar håller precis på att dö ut. Sedan är det bara historieböckerna kvar att rota i för de som i framtiden söker sanningen om den himmelska njutningen som t.ex. en i smör, salt och peppar varsamt stekt, välhängd enkelbeckasin kan ge, likaväl som en med stor kärlek ungsbakad skinka från den en gång så utbredda, och nu, på grund av följdverkningarna från ekonomiska och politiskt korrekta beslut, tyvärr rödlistade arten Moder Gris! Frid över ditt senapsgula och kryddnejlika doftande minne!

Torsti


Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 21 December 2007 Kl: 11:02
Elsa Haglunds bok hade jag också mycket nytta och nöje av på den tiden jag fortfarande lagade mat efter recept. Hon var hustru till Bertil Haglund, chefredaktör på Svensk Jakt och författare till bland annat rovdjursböckerna "De fyra stora" och en självbiografisk bok som heter "Ett sätt att leva", en kärleksförklaring till ett liv i naturen med bössa, hund och fiskespö.

Och Brusewitz' illustrationer i Elsa H:s bok var fantastiska i sin enkelhet och hans kommentarer till bilderna speglade Brus' närmast encyklopediska bildning och kulturhistoriska kunnande. Jag minns två på rak arm, dels han som bommat på svanen och utbrister att det ändå är såsen som är godast och så bilden av en sittande hare med undxertext om haren som de fria fältens fyrbente filosof och en romares, var det gamle Plinius, han som omkom när Pompeji begravdes i aska, ord om haren: INTER QUADROPEDUS LEPUS PRIMUS EST (bland fyrfotadjuren är haren det förnämligaste). Det citatet var så fint att jag själv använde det i en viltkokbok som jag var med om att koka ihop för ett tiotal år sedan.

Brillat-Savarin var säkert också en intressant personlighet och en stor kock. Han hjälpte mig en gång komma med i Jeopardy på TV - jag var en av de få i uttagningarna som visste att det var efter honom den spritindränkta efterrätten savarin var uppkallad... Han sade många kloka saker, av vilka den klokaste nog var följande:

"Uppfinningen av en ny maträtt bidrar med mer till mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna."

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Torsdag den 20 December 2007 Kl: 21:07
Det är mycket gammalt och gott i matväg och många fina traditioner som faller bort med åren. Nämn ordet "orangerie" för en modern människa och du skall få se på en imitation av en sakkunning inom Fågelholksdepartementet.

Vi som jagar och kan själva bestämma hur vi vill avliva, slakta och möra och efterbehandla vårt kött, har dock fortfarande möjlighet att bevara lite av de gamla delikatesserna på julbordet och till vardags.

Ibland kan det dock bli lite för mycket gammaldags mat på bordet, Jag hittade ett recept på omelett i Hagdals kokbok (ca. 1890 - 1900). Det skulle röras ned en hiskelig mängd smör i smeten. Med stor tvekan gjorde jag som beskrivits och av nägon orsak, förmodligen av ren artighet, tyckte gästerna att det var gott. Själv sov jag inte mycket den natten, magen och hela tarmsystemet gjorde våldsamt uppror mot fettöversvämmningskatastrofen som pågick inombords.

En annan, inte lika gammal och mycket mindre tillkrånglad kokbok, men för övrigt superb, är Elsa Haglunds Jägarfruns kokbok från -60 - 70 talet. Hon gav kostråd och kåserade i Svensk Jakt. Hennes verk som gjordes i samarbete med Jägareförbundet och illustrerades av Gunnar Brusewitz är faktiskt en stor bit av av Svensk Jakthistoria, förpackad i ett litet behändigt format och ständigt, fast jag öppnar den för 11798:onde gången, lika fascinerande, underhållande, undervisande och förtjusande. Där finns bland mycket annat historiskt också hänvisningar till den franske matematikern och finsmakaren Brilliant-Savarin som levde i en värld som vi nulevande jämmerdalsbor har mycket svårt att föreställa oss. För många år sedan, innan internet uppfunnits, hittade jag en bok av B-S i bibban och det gav en utomordentlig intressant inblick i den exklusivare matlagningskonsten inom den förmögnare bråkdelen av den tidens befolkning, för ett antal hundra år sedan. Idag är det för den nyfikne finsmakaren värt att söka efter både Elsa H. och B-S på nätet. TV- kockarna kan nog vara duktiga på sitt sätt men spännade är de då inte, och inte hör man historiens vingslag susa i öronen eller känner hur historiens spissot täpper till ögonen och näsan på en när de lagar mat på sina svindyra el/gas hällar. Elsas och B-S mat förbereds med hjärnan och kan tillredas i vilken jaktkojja som helst med en ordinär vedspis med ugn och några kokkärl.

Jag vet inte hur läget är på Jägareförbundets kokboksavdelning men ett nytryck av Elsas bok skulle kunna betraktas som en kulturgärning.

Torsti

Namn: Sten Ch
Datum: Tisdag den 18 December 2007 Kl: 23:11
Det där med att som Mauds pappa krydda sitt eget brännvin är något som tyvärr verkar försvinna. Synd. Ingen bäsk är som den man blandat själv, för att inte tala om hallonröd pirkum eller svartviolett svart vinbärsbrännvin...

Jag satt en gång på en middag på Strömsberg bredvid husets herre, salig baron Thure von Essen (pappa till OS-guldmedaljfäktaren, jägaren och fågelhundsmannen Calle von Essen, som många av er säkert känner).
- Skål, sade baronen och höjde sitt snapsglas. Jag kryddar mitt brännvin själv.
- Skål, det gör jag med, svarade jag, glad att finna ett samtalsämne utöver jakt och hundar som intresserade oss båda.
- Så farbror Thure gör sin egen bäsk, fortsatte jag trevande.
- Nej, jag gör mitt eget pomeransbrännvin, klargjorde den gamle herrn.
- Så farbror Thure köper pomeransskal på ICA, lägger dem i brännvin och...
- Nej, nästan röt baronen. Jag gör mitt brännvin på blommorna!
- Jaha, svarade jag. Så farbror Thure har pillat ut kärnorna ur en pomerans och sått dem i kruka för att så småningom kunna plocka blommorna och...
- NEJ, avbröt mig farbror Thure. Jag plockar dem i orangeriet. De planterades 1844.

Så visste jag min plats...

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Söndag den 16 December 2007 Kl: 21:24
Min gamle far blandar sin eget brännvin som han helst dricker, vare sig det är aperetif, snaps, avec osv. Det är ju inte tillåtet att koka sitt eget brännvin så det köper han (numera...). På sommaren plockar han bär (körsbär, svarta vinbär & krusbär) och kryddar sedan efter egna hemliga recept. Det blir ett vacker rött brännvin som passar utmärkt till julbordet, men även vid andra middagar. Det är inte sött, utan friskt och smakrikt. Familj och vänner är alltid lika nyfikna på nya årgångar och en present som varmt emottages när den ges.

Nå, han är inte heller så noga med wiskyn, utan tycker Tullamore Dew duger fint. Om han nu måste dricka wisky, för helst drickar han sin egen brygd :-)

Namn: Tony
Datum: Söndag den 16 December 2007 Kl: 20:11
ha ha...:-) Den om din far och Grants känner jag igen. Oavsett vad jag köper till min far så säger han: God var den kanske , men Black Velvet! Det är grejer det! Bläää...
/t

Namn: Frank-T.
Datum: Söndag den 16 December 2007 Kl: 11:28
Nordlandssommerens endelöse dag...(ikke natt)!

Namn: Frank-T.
Datum: Söndag den 16 December 2007 Kl: 11:25
Vad trevligt! Har verkligen den her tråden varit utan aktivitet i över ett år?? Husker ikke Dalwhinnie, kanskje jeg aldri har prövd den(?). Cragganmore er helt ok.
Selv har jeg de seneste månedene varit keen på sterkare saker, typ cask strength, og har fått Talisker blant mine favoritter. Denne helgen har det varit et par julbord og i går kveld stod jeg i en hotellbar i Bay of Islands og kikket på ett ganske mediokert whisky-utbud, inntil jeg oppdaget en oöppnad flaska Abelour a'bunadh, og da var kvelden reddet.

Pajalakvarting, majswhiskey från Alabama lagrad i gamla sillfat og Jameson (Tony, åtminstone ett steg upp från tysk-whiskyn din..) får meg jo til å tenke tilbake noen år. Husker et par hårda karlar i Nord Norge, några år äldre enn meg, som drakk hemkörd (bortimot 80-90%) & Schweppes. En käft hemkord, en käft Schweppes, repeteras. Inget strul med mixing og glas etc.

Tony sier det er rett bra efter fjällturen, og da jeg var tonåring borjade whisky-drickandet med att holde varmen i fjället under "Nordlandssommerens endelöse netter" (Pan - Knut Hamsun, glöm ikke lese den!). Vi hadde sommerjobb om dagene og fisket fjällöring om nettene. En del fikk fatt på hemkörd som de hadde i kaffet, mens vi mere sofistikerte (...) typer hadde en 1/2 flaske Johnnie Walker Red Label på innerlommen. Ah, vilka tider! Kokte kaffe, stekte öring og drakk whisky. Iblant fikk vi med oss ei jente eller to til fjells. Da fikk våre yngre brödre sorge for at det blev fisk i pannan, og så fikk også de som belöning ta del i Johnnie Walker's världen.

Kommer man nu hjem til gamle trakter (senast i höst) bärer noen av de samme jakt/fiskekompisene kun med seg cognac till fjälls, inkl. de "norske" Larsen og Bache Gabrielsen. Selv känner jeg meg forpliktet til att stötte det lokale näringsliv og sliter meg til fjälls med Nordlandspils (Bodö) og Mack-öl (fra verdens nordligste, Tromsö).
Man må ner till sivilisasjonen igjen for att få seg en skikkelig whisky. Min far vet at jeg setter pris på god whisky, men av en eller annen årsak pröver han seg frem med det samme scenarioet hver gang jeg er hjemme. I år:
Förste kvelden jeg er hjemme kommer han frem med en flaske Grant's blended og en flaske Highland Park single malt. Han vet hva jeg kommer til å velge, og han drikker Highland Park sammen med meg mens han sier "Jeg synes den Grant's er god, jeg!" Neste kveld kommer han frem med Grant's og en flaske Glenmorangie. Han vet godt at han blir å drikke Glenmorangie med meg, men igjen "Jeg synes den Grant's er god, jeg!" Etter det lar han Grant's få lov til å bli stående i skapet. Om han synes den er så god vil det vel väre synd om den skulle slöses bort på meg.

Namn: Tony
Datum: Lördag den 15 December 2007 Kl: 20:10
Ja ja... Jag anade inte att denna tråd skulle ha över 300 inlägg och en levnadstid på 4 år när jag startade den 21 okt 2003.. Å andra sidan verkar det vara ett tidlöst och förbrödrande ämne. ;-)
Mvh Tony

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Fredag den 14 December 2007 Kl: 12:31
Sten! Ljuger gör jag aldrig men understundom talar jag mera sanning än jag vet, och det är skillnad det:-))

En Pajala kvartting är en 4 - 5 liters dunk.

Jag seglade en vinter mellan Mexico och Dominikanska republiken. Jag tvivlar på att Mexikanarna och Dominikanarna själva dricker den tequila, respektive rom, de exporterar. Exportvaran består nog av misslyckade partier eftersom det som jag drack av respektive lokala sorter var mjuka som sammet och lika goda okylda som kylda.

Det är väl som med ICA. Det som inte går att äta säljer man och det goda har man för sig själv :-))

Namn: Sten Ch
Datum: Torsdag den 13 December 2007 Kl: 23:23
Jag tror dig nätt och jämt Torsti, men du är bra på att ljuga och du har en bra penna! Hur stor är förresten en Pajalakvarting? Old Tennis Shoes - hämtat från någon av John Steinbecks romaner om jag minns rätt, men det där med sillfat är din egen idé. Kan tänka mig att den smakar som en ostkällare luktar...

Har förresten inhandlat en bättre flaska rom från Martinique att ge min som i julklapp. Kul när man kan dela ett glas starkt av bästa märke med sin avkomma! Han jobbade ihop med Steffo på TV ett tag, så gommen hans har blivit en smula bortskämd!

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Torsdag den 13 December 2007 Kl: 18:18
Hmmmm..... Dalwhinnien hade inte kommit in :-( så Torsti hade med sig en 12 årig Cragganmore (Speyside). Har ingen aning om vad den smakar ännu, men ingen kan vara lika god so Dalwhinnie.... Enligt förpackningen hör den till Skotlands "6 classic malts".
Övriga är Glenkinchie (Lowland), Dalwhinnie (Highland), Talisker (Skye), Oban (West Highland) och Lagavulin (Islay). Tänk, man blir ju geografiskt bevandrad av att dricka wiskey... eller åtminstonde av att läsa på flaskan och kartongen ;-)

Någon som kan/vill förbereda mej mentalt på smaken?

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Torsdag den 13 December 2007 Kl: 17:10
När nu Maud, Sten m.fl. har delat med sig av sina superba smakupplevelser och gourmeniska (heter det något åt det hållet?)preferenser så kan jag rekommendera mindre ädla drycker i budget-, eller skall vi kalla det ekonomiklassen.

Till vardags och mindre helger använder jag en dekokt bestående av 1/2 liter salmiaktabletter upplösta i en Pajalakvarting hembrännt, 3 ggr. destilerat.

Till större helger tar jag fram gallonskruset med Old Tennis Shoes, en majswhiskey från Alabama som är lagrad i minst 4 månader i gamla sillfat importerade från Scotland.

Naturligtvis dricker jag inget av detta själv utan har det enbart som bjuddricka åt eventuella gäster och törstiga jultomtar.

Nuförtiden kommer det ytterst sällan varken gäster eller tomtar till oss och därför behöver man inte ha dyra reserver hemma i form av exklusiv mat, dryck, kakor och cafe' latte som smakar fan. Däri finner man budgeten och ekonomin, och även en stor julfrid kryddad med ett litet mått av ensamhet och utstötthet, i min stragedi!

Torsti

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 13 December 2007 Kl: 09:38
Inbiten maltiker som jag är så har jag faktiskt ståendes en flaska Jameson hemma.(?).. Lite "skummelt" men rätt bra efter träningsturen på fjället i halv snöstorm..
/t

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 13 December 2007 Kl: 08:18
Planerna blev ändrade,, nu står det en 18årig Talisker i skåpet hemma,, den går nog att dricka den oxå :):):)

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Onsdag den 12 December 2007 Kl: 23:16
Låter som en trevlig midsommar Sten, på flera sätt.

Kikade i mitt cognacsföråd och hittade en liter av Larsen Napoleon, Larsen Reserva och Renault Carte Noire Extra så jag klarar nog ett par stycken jular :-)

/Maud

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 12 December 2007 Kl: 21:31
Min favorit bland vanliga maltwhisky är Laphroig, men Dalwhinnie går verkligen an den också. Firade midsommar i år med en flaska Dalwhinnie vid en glaciärkant på Svalbard. Jag dricker normalt inte malt med is, men gjorde ett undantag och lade en flisa flertusenårig glaciäris i glaset...

Namn: webmaster
Datum: Onsdag den 12 December 2007 Kl: 17:57
Det står en oöppnad Dalwhinnie här hos webmaster och gottar till sig inför helgerna.

Tänker också smyga in några katter bland whiskeyhermelinerna nämligen Bache Gabrielsen cognac, både Pure & Rustic 10 Years för 349 kr och Pure & Rustic XO för 398 kr är mycket trevliga bekantskaper. Likaså Delamain Christmas Cognac XO för 365 kr. De skäms inte för sig på gottebordet.

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Onsdag den 12 December 2007 Kl: 15:46
Låter som en bra plats Tony. Såg att Dahlwinnie betyder mötesplats på gaeliska, så det är väl där vi borde mötas och ta en wiskey, jaga och prata setter någon dag :-)

Har jag tur så kommer det hem en ny Dahlwinnie i morgon, men då kanske din redan är slut Chivas =o)

Vi säljer den ombord (Eckerö Linjen), men den tillverkas inte i samma hastighet som efterfrågan så det är inte alltid den kommer med i leveranserna tyvärr.

/Maud

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 12 December 2007 Kl: 10:10
Det kommer hem en Dahlwhinnie ikväll ska bli gott :)
O som grädde på moset blev det inlägg 300 i denna tråd nu :)

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 11 December 2007 Kl: 22:38
Gör det, och ta sedan en tur till Dahlwhinnie i Skottland och strosa fram bland de många pubarna...:-) Inte då. Det var en mycket sömnig gammal by med enbart några gamekeepers och ett par destilleriarbetare. Men en god whisky gör de, men vad annat kan man vänta med den omgivningen. Fenomenal natur, som gjord för en fågelhund!
/t

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Tisdag den 11 December 2007 Kl: 19:21
Nu har det varit lugnt på den här länken så länge att det är dax att uppdatera :-)

För några veckor sedan kom Torsti hem med en whisky som jag blev helt såld på. Webmaster har nämt den förr, men då visste jag ännu inte... Det gäller en 15 årig Dalwhinnie och som passade mej som hand i handsken.
Mjuk som honung och helt rätt för mej som inte gillar rök och tjärsmak.
Jag tror nästan jag ska döpa min nästa hund till Dalwhinnie :-)

/MaudNamn: Henrik
Datum: Onsdag den 13 September 2006 Kl: 08:30
Sten: Har du några mer tips på bra författare med jaktlig anknytning? Hemingway skriver ju en del om jakt, men det vore roligt att få fler tips om författare som bara fokuserar på det jaktliga.

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 30 Augusti 2006 Kl: 20:43
Sten
Tullen har fullt upp och krossa fulöl som smugglas in, ett paket kött märker dom aldrig

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 30 Augusti 2006 Kl: 18:46
Vi sköt bara stora, gamla tuppar i Texas, så det kan naturligtvis inte jämföras.
Visst, det skulle smaka med vakuumpackad påfågel från NZ, men jag fruktar att tullen hade ställt till med problem. Får väl åka ner och smaka i stället.

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 30 Augusti 2006 Kl: 14:28
Frank.
Jag köper påfågelkött av dej direkt.. snacka om att bräcka jaktkompisarna som käkar seg älgko :):):):):):)
Har du möjlighet att vacuumpacka köttet så det förhoppningsvis står sej transporten

Namn: Frank-T.
Datum: Onsdag den 30 Augusti 2006 Kl: 13:08
Vet ikke om kalkunene er like store som i Texas, men mye av de vi skyter er yngre fugl, mens de eldre fuglene har betydelig mere att bära runt på. Alt i alt har min jaktkompis og jeg vel skutt 30 kalkuner under årets sesong, som utgör ca 25% av antalet i början av sesongen på denne gården. Bonden ville nok säkert at vi sköt ännu flere. Om vinteren, når föden i huvudsak är gräs, så säger man att det går 5 kalkuner på 1 ko. Så det er klart, med 120 kalkuner äter dom lika mycket som tex 25 kor.
Det hundene i huvudsak används till efter kalkunerne er evt. som apportörer.

Påfågel = Påfågel, men her velger vi specielt yngre fugl og hönorna som mat. Hanerna gör sig också bra för flugbindning. Köttet är väldigt likt fasan, men det är förståss större fåglar. Med stående hunder är de også ganske lika att jobba med som på fasaner. Förste gången jeg var på denne gården på jakt, för 5-6 år siden, kom jeg inn i et skogområde og var säker på att det var en löpande fasan min hund var efter. Da fuglen var satt og jeg kom till för att resa fikk jeg en jäkla chock då en stor og bråkende påfågel gikk upp. Jeg sköt ikke den gang. Men finns det marked i Sverige för påfågel-kött så begynner jeg paketera!

PS. Visste ni att Texas är 4 1/2 gang större enn Norge...
Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 30 Augusti 2006 Kl: 00:20
Jo, Chivas, det är det nog, om jag får svara i Frank T:s ställe. Han verkar vara ute på jakt, eller så har han tullat ordentligt på whiskyn och glömt oss...

Har du läst Jim Corbett? Det är den enda författare vars böcker jag tyckt vara så spännande att jag under läsningen tänkt: "Han måste ha överlevt eftersom han skrivit boken". De handlar oftast om om jakter på människoätande tigrar och leoparder i Indien.

Jim - jag tar mig friheten att vara familjär eftersom jag faktiskt har varit i hans hus och provat hans gamla hatt (dock 50 år efter hans död), men det är en annan historia -jagade faktiskt påfågel med spaniel.

För er som aldrig läst Corbett lovar jag den mest blodisande dramatik, som går långt, långt utanför vad Mankell, Guillou och andra moderna amatörer (i jämförelse med Jim Corbett) lyckas produsera. Till och med bättre än Poe och Lovecraft, för man vet att de bara hittar på. Men Corbett skriver om vad han upplevt.

I Maneaters of Kumaom (finns översatt, svensk titel Människoätare i Kumaon) berättar han den ytterst sorgliga historien om Robin, hans älskade påfågels- och leopardeftersöksspaniel, som bara svek honom en gång i livet, nämligen när... "Robin" är nog den enda berättelse jag inte kan läsa utan att fälla en tår.

Andra höjdare av Corbett: Tempeltigrar och The maneating leopard of Rudraprayag.

Herregud, varför har jag läst dem? Tänk om jag haft den läsupplevelsen framför mig...


Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 30 Augusti 2006 Kl: 00:05
10 kilo från 14 kalkoner? Är de mindre på NZ eller var många av dem hönor? När vi jagade kalkon i Texas vägde en tupp över tio kilo och jag gissar att bröstköttet stod för ett par, tre kilo. Men å andra sidan, everything is BIG in Texas...

En påfågelstek skulle jag ge mycket för att lkunna bjuda mina vänner på. Jag har tagit med både pärlhöns och frankoliner från Afrika för att kunna bjuda på annorlunda fågelmiddagar och såväl knöl- som sångsvan (kraftledningsdödade) har inmundigats med god och nyfiken aptit. Påfågel vore så att säga en logisk fortsättning på dessa kulinariska äventyr. NZ exporterar ju en massa lamm- och hjortkött. Kan du inte skicka med en påfåget, Frank T?

Namn: chivas
Datum: Tisdag den 29 Augusti 2006 Kl: 09:38
Påfågel. är det samma typ som man ser på zoo som ni jagar med lååååång stjärt??

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 29 Augusti 2006 Kl: 09:08
Det ble 10 kg rent brystkött från 14 kalkuner, samt 3 påfåglar som plockats og skal tilberedes som fasan på forskjellig vis.

Og på tal om drycka, kom över dessa rader för et par veckor sedan:
"One of the most important things that distinguish man from other animals is that man can get pleasure from drinking without being thirsty."

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 25 Augusti 2006 Kl: 21:02
Vildkalkon har jag jagat och för ett par år sedan när jag stod på pass utanför en Salix-odling i sydligaste Skåne, kom faktiskt en påfågel utflaxande på hyfsad höjd. Enär jaktvärden inte tagit nämnt arten vid morgonens genomgång, fick den flygga vidare. På Trolleberg, utanför Sveriges lärdomsstad nummer ett, Lund (vi lundensare brukar säga att den svenska lärdomen har sitt säte i Uppsala och sitt huvud i Lund), hände något liknande på en fasanklappjakt för cirka tre år sedan. Någon försökte fälla påfågeln, men bommade. Sedan fridlystes den och så sent som i fjol såg jag den sitta i ett träd i parken.

Vad beträffar whisky har jag med stor uppmärksamhet och djup eftertanke läst James Hogg's tänkvärda rader om denna gudadryck.

Jag kan tyvärr inte kontra med något lika högsttämt. Däremot kan jag citera en skots väns kloka ord om hur whisky kan och ska drickas, med tydlig udd mot den amerikanska oseden att ha is i whiskyn (låt vara att amerikansk whisky är i det närmaste odrickbar om smaknerverna inte okänsliggjorts med hjälp av kyla):

- Thera are three ways, and three ways only, to drink whisky: With water, withoout water and like water...

Namn: Frank-T.
Datum: Fredag den 25 Augusti 2006 Kl: 12:49
Höst og jakt i Norden, mens downunder är jakten på de fleste jaktbare arter över for i år. Jeg skal ut en allra sista sväng på måndag, men då efter vildkalkuner og påfågel. Annorlunda kanske, men en gång i tiden var jo faktisk påfågel det förnämsta man kunne servera i viltväg.

Og i whiskyens namn disse tiltalende linjer från den skotska poeten James Hogg:
"If a body could find out
the exact and proper proportion
and quantity of whisky
that ought to be drunk every day
and keep to that
I verily believe that
he might live forever
without dying at all."

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 23 Maj 2006 Kl: 04:02
Tenkte vel at du gikk for langt med den der tysken...
Jaktproven hadde vi strax innan, under og efter påsk. Den eneste Northstream-hunden som deltok på de prövene var Aragorn, som på ett prov ble beste setter (alle setter-rasene). Men det var pointerne som generelt sett gjorde det best. Var ute og jaktet i lördags, men siden da har det regnet noe så djäfvulskt! Så sitter nu här og drikker kaffe. Med detta väder har jeg da også klart å uppdatera hemsidan www.geocities.com/northstream_nz/intro.html

Namn: Tony
Datum: Måndag den 22 Maj 2006 Kl: 11:07
Tackar. Men det där med den tyska whiskyn var försått en stark överdrift. :-)
Däremot blev det en Lagavulin och en Aberlour.
Hoppas att jakten går bra. Startar provsäsongen samtidigt?
/t

Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 22 Maj 2006 Kl: 01:08
Grattis Tony!!! Då pratar vi förståss om ES Gårdarnas K Dandy (Flashing's Hampus - Fjällbäckens Binna)...


Namn: Tony
Datum: Söndag den 21 Maj 2006 Kl: 15:35
Med en nybliven SUCH så dricker jag nästan den tyska whiskyn som jag skrivit tidigare om! :-) Hep!!
/t

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 9 Maj 2006 Kl: 07:32
Maud, her drikker man whisky för att ta det lugnt och dröja tiden...

Årets förste 4 jaktdager på NZ er överstått. Nu er det å torka kläder och vila hundarna et par dagar. Og finne frem whiskyen igjen. Jeg fikk forresten en glimrende bok i gave denne helgen: Scotch Whisky - A liquid history, av Charles Maclean. Veldig interessant faktisk, om man nå er interessert i emnet...

Namn: V&S
Datum: Söndag den 7 Maj 2006 Kl: 00:17
Varför inte ripbröst inlindat i bacon lite snabbt på grillen och till de en flaska Le Tense,, uräkta stavningen

Namn: chivas
Datum: Lördag den 6 Maj 2006 Kl: 20:17
Funkar bra med rödvin o älginnanlår på grillen oxå. stora problemet är att man lätt slinter på tangentbordet

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Lördag den 6 Maj 2006 Kl: 19:45
Precis tvärt om Frank-T. I väntan på hösten och jaktsäsongen är det ända man kan göra att ta sig en whisky för att få tiden att gå :-)

Fast jag tar en congac då & då också...

Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 1 Maj 2006 Kl: 00:59
Har ni slutat dricka whisky på den her sajten??
Här på Nya Zeeland är det nu 5 dagar kvar till jakten!

Namn: Rikard
Datum: Måndag den 16 Januari 2006 Kl: 21:26
Hmm är nog lite svensk när jag tänker efter..

Vet inte om jag ropar efter nya förbud direkt snarare i så fall bevarande av befintliga förbud? Dock, vilket kanske framgår, rätt okunnig i ämnet.

Det är så sällan som åtminstonde jag här i Roslagen ser några av våra stora falkar så tja därför är man kanske lite väl försiktig?

Mvh!

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Lördag den 14 Januari 2006 Kl: 21:49
Derry Argue, en inte helt okänd pointer och setter uppfödare i Skottland, även falkenerare, framförde vissa tänkvärda tankar för mig, många år sedan. De bästa falkenerarfåglarna är hybrider som anpassats för att kunna samarbeta med människan och hunden. Sådana hybrider har ingen som helst förmåga att klara sig utan sina samarbetspartners. De gör därför varken till eller ifrån för de vilda rovfåglarna. Få seriösa falkenerare skulle göra sig besväret att fånga vilda jaktfalkar annat än att för att nu och då förnya blodet om det har gått i stå.

Falkenering utgör inget hot mot vilda jaktfalkar, snarare ökar de en respekt och därigenom ett skydd för dem!

Torsti

Namn: Annika
Datum: Måndag den 9 Januari 2006 Kl: 17:14
Apropå falkar och falkenering - är det någon som har varit på Falkenerargården utanför Helsingör i Danmark? http://www.falkonergaarden.dk/http/ De har uppvisningar osv. Kan det vara värt ett besök tro?

Här finns en kul artikel om en tjej som jobbar med falkenering i England !
http://www.jagareforbundet.se/wilda/artiklarochrepo/wildayrkefalken.asp

Inte för att jag har druckit så väldigt mycket whisky i mitt liv, men en god en är Balvenie Double Wood. Tycker i alla fall jag... :-)

Namn: Sten Ch
Datum: Måndag den 9 Januari 2006 Kl: 13:22
Du resonerar som en sann svensk, Rikard, som ropar på förbud i tid och otid. Hur ska vi någonsin kunna lära oss frihet under ansvar om allt ska vara detaljreglerat?

Kanske skulle en och annan klättra upp i falkbon och stjäla ägg eller ungar. Förhoppningsvis skulle de åka fast. Men även om – hur stor skada skulle det göra rovfågelpopulationerna jämfört med kraftledningar, vintersvält, dåliga sorkår etc etc? Speciellt som Västeuropas falkenerare aktivt hjälper de vilda populationerna genom utsättning av sin överskottsproduktion och rehabilitering av skadade vilda rovfåglar. En av dessa eldsjälar berättade för mig att det vi gör i vårt land för skadade rovfåglar är av noll och intet värde och bidrar på sin höjd med tårdrypande om räddade fåglar och deras räddare artiklar i dagspressartiklar. Han menar att man tar hand om utmärglade eller vingbrutna rovfåglar och gör dem friska för att sedan släppa dem fria till en nästan säker död på grund av att de inte är jaktdugliga utan först måste tränas. Han får ofta in skadade rovfåglar och ugglor, botar dem för att sedan jaktträna och rehabilitera dem tills de visat för honom att de själva kan ta byte. Därefter friger han dem genom ”hacking”, precis det system son svenska pilgrimsfalkprojektet lärt av falkenerarna.

Så även om boplundring skulle förekomma i något enstaka fall, är falkenerarna ändå en positiv kraft i vårdandet av de vilda populationerna. Och vem skulle ha användning av en vildfångad fågel? I dag måste alla falkenerarnas fåglar vara märkta från kläckningsdagen och vara registrerade med föräldrar och uppfödare angivna. Dessutom har man ett DNA-register för att kunna kontrollera varje misstänkt fall.

Namn: Rikard
Datum: Lördag den 7 Januari 2006 Kl: 21:06
Samtidigt, vår falkstam är allt för sårbar tycker jag som det är idag. Skulle vi få jaga med falk så skulle nog en och annan ge sig på att klättra upp i falkbon. Känns som det är ok för mej iaf att det inte är tillåtet..

Mvh!

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 5 Januari 2006 Kl: 16:33
Sten.
Angående falkar.. varför är jag inte förvånad,,, vi lever ju i Sverige.
Eller som en politiker sa om avgaser. Ja den största dieselpartikelproblemet kommer ju ifrån Polen och de länderna så det är självklart att vi måste straffskatta dieslen här i Sverige...

Phuuu...

Namn: Sten Ch
Datum: Torsdag den 5 Januari 2006 Kl: 15:38
Jo, Chivas, stackarn frös, så jag fick ju ställa upp…

Nej, naturligtvis är jakt med rovfågel illegalt i Sverige. För att skydda rovfåglarna, sägs det. Ändå använder man sig av falkenerarmetoder för att rädda till exempel pilgrimsfalken. Det är falkenerarna som tagit fram de metoder för uppfödning och frigivning av rovfågelungar som i dag används för att rädda hotade arter. Rovfåglar har inga större vänner än falkenerare och inga besitter heller större praktiska kunskaper. Någon film som säljs i Sverige känner jag inte till, men i till exempel Storbritannien, USA och säkert även Tyskland finns det många filmer.

Jag var förresten över i höst och flög lite hökar i Wales och berättar om det i nästa nummer av Jägareförbundets ungdomstidning Akila.

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 5 Januari 2006 Kl: 08:57
Sten.
Trevliga jobb, påkläderska åt en strippa låter helt onekligen som att man arbetar med händerna ;)

Tänkte på en sak angående falkjakt. Är det något som är lagligt i Svergie och vet du om någon film om det? Jag har bara läst om det i böcker aldrig sett det irl eller på tv

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 17:52
Jo du Chivas, nog har jag gjort annat än jobbat med jakt & druckit whisky, om än jag inte ”vänt sten i ett kalkbrott”. Det första hade jag som elvaåring och det bestod i att rensa ogräs, luka som vi så praktiskt uttrycker det, hos en lantbrukare. Det var mitt första sommarjobb och därefter jobbade jag varje sommarlov fram tills jag var färdigstuderad ofta hela lovet samt alla jullov. På så sätt fixade jag moped, kamerautrustning, kikare, haspel- och flugfiskeutrustningar bössa och annat nödvändigt för en ornitolog, fisketok & jägare.

En del jobb var tråkiga, många somrar tankade och tvättade jag bilar på bensinstation till exempel och julloven gjorde jag som Karl-Bertil Jonsson – jobbade på posten. Kul var det däremot att använda ett sommarlov till att göra grundundersökningarna inför bygget av Malmö Oljehamn tillsammans med en lika fisketokig ingenjör. Vi hann med båda sakerna. Allra roligast var att som nybliven student vara utkastare på nattklubb (fem nätter i veckan, dessutom jobbade jag som lagerarbetare fem dagar, endast söndagen helt fri från jobb). Utkastarjobbet gav mig bland annat nöjet att kasta ut Sveriges då mest populäre schlagersångare. Dessutom var jag påklädare åt strippan (svepte henne i hennes dressing gown när hon slängt sista paltan). Så nog har jag jobbat med händerna alltid…

Vid knappa 30 var jag äntligen klar med ett par fil kander i Lund, avstod forskarutbildning för att kunna försörja nystartad familj (min son Ola som då just fötts kan ni numera skåda som programledare i SVT:s utbildningsteves program Vetenskap. Han var klok nog att börja som frifräsare i betydligt yngre år, ivrigt påhejad av sin gamle far). Jag slog in på lärarbanan i stället och lärde ut biologi, kemi och lite annat vettigt till en massa frön innan jag vid fyrtio fattade pennan på allvar och började skriva. Förutom lite dagspress så blev det först Jaktjournalen, sedan Vi jägare och Fiskare, Allt on Jakt & Vapen, JoF, Jakthunden och numera Svensk Jakt förutom en del böcker. Gick så småningom ner på deltid, skrev boken Fågelhundar och kom i ropet så att jag kunde sluta skolan helt och på den vägen är det.

Jag tror att livet handlar om att våga göra saker och vara jäkligt restriktiv med att säga nej. Själv tycker jag att jag kom på det för sent, men sedan dess har det varit full fart. Nu är jag över sextio och mitt i karriären. Mitt största bekymmer är att snabbt finna någon som kan ta över vapenredaktörsjobbet i Svensk Jakt så att jag får tid att hitta på annat. Någon har sagt: ”Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat.” En gammal dam i släkten brukade säga: ”Ska man ha roligt, ska det va medan man lever.” De maximerna försöker jag leva efter i dag och ännu har jag inte ångrat de en minut.

Kör hårt, ungdomar!

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 17:14
TV är en utmärkt kommunikationsbärare men tyvärr slog användandet fel och dumburken ser ut att bli den moderna människans förfall.

Hur många hjärtinfarkter per år tror Ni att vi skulle kunna undvika om ingen tittade på TV utan aktiverade sig på andra sätt?

Namn: Anders
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 14:26
Fick en flaska VAT 69 som tack av en kund förra året. Nu har jag försökt uppskatta den vid ett flertal tillfällen, utan större resultat. Ska flaskan vara drickbar eller var gåvan en björntjänst i klass med "salami a´la salmonella"?

Fick för övrigt en Martini rosso- kopia som både jag och sambon för länge sedan klassat som knappt drickbar.

Går det att göra fond på vermouth istället för rödvin, förresten?

Namn: Anders
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 14:20
Håller med Chivas...

Det verkar som jag måste rycka upp mig ut tv-soffans drömvärld och börja leva livet i 200 km/tim om jag ska hinna göra en bråkdel av vad Sten hunnit med. Uuhhgh, nu kommer magsåren krypande..

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 13:48
Sten
Har du haft nåt riktigt jobb typ vända sten i ett kalkbrott?? ;) eller har du jobbat med jakt o "whiskey" hela livet.. blir lite smått avundsjuk....

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 12:43
Njaa, kanske var lite otydlig här. Den har ingen utpräglad rökighet från början heller. Sorry.. ;-)
/t

Namn: Maria
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 12:39
Att just denna tråden har blivit så lång är ju attans roligt, visar ju vad forumgästerna är intresserade av!
Hur kommer det sej att röksmaken försvinner/blir svagare när man tillsätter vatten? Det är ju bara snack om ett par droppar...

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 12:33
Inget ont om Old Pulteney! Jag har så många fantastiska minnen av den whiskyn. Den bränns i Wick, längst upp på Skottlands ostkust och är väl den nordligaste fastlandswhiskyn. Jag håller med om att den kanske inte är den bästa, men under åttiotalet var jag nästan varje år på Thrumster Estate söder om Wick och falkenerade. Herregud, vilka tider! £150 för en veckas boende, jakt och fiske. John, som var morgontidig väckte oss varje morgon genom att spela Scotland the Brave på sin säckpipa och hade då frukosten klar åt oss andra. När säckpipan tystnat kunde man höra falkarnas bjällror där de satt utanför huset. Lunch & middag på någon pub och så Old Pulteney i stora kvantiteter på kvällen i Camp’s Bar eller på The Harbour Lights i Wick. Om man inte föredrog att fiska öring på torrfluga i skymningen eller hjälpa till att skjuta kaniner i lampljus för falkarnas vinterbehov. Oj, oj, oj. När jag får tid att skriva en bok om mina upplevelser, får ni veta mer. Jävlar, va kul vi hade!

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 10:22
Jo tanken när jag startade tråden var väl som ett avbrott mot en del andra som florerade just då. Att den blivit så lång är ju bara roligt!
Köpte en billig Old Pulteny 12 årig förövrigt. Kanske ingen direkt höjdare. Lättdrucken med en väldigt snabbt övergående eftersmak utan rökighet, kanske något söt efter en droppe vatten. Men prisvärd tycker jag (299kr).
Mvh Tony

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 4 Januari 2006 Kl: 09:18
Efter att ha ögnat igenom de senaste inläggen i denna evighetstråd har jag ett par korta kommentarer.

Chivas undran över huruvida whiskypannorna är förtenta eller ej kan jag inte svara på, men risken för koppar- eller för den delen tennförgiftning kan man nog bortse ifrån. Joner följer ju inte med destillatet. Det är ju den principen man bygger på när man framställer destillerat vatten.

Man inte kan få fram träsprit (=metanol) vid någon form av alkoholjäsning. De förgiftningar med metanol som förekommer har sin orsak i förtäring av alkohol som framställts på annat sätt än genom jäsning. Men det finns en annan sorts ”träsprit” som är drickbar och består av finaste etanol, nämligen den jag nämner i mitt inlägg från 2/1. Trä innehåller vissa enkla sockerarter, xyloler, som jag tror kan bringas till jäsning så att etanol bildas. Annars kan man spjälka träets cellullosa och få fram jäsbart socker. Åtminstone för några årtionden var det ett sätt att göra brännvin i vårt törstiga land. Därav följande rader i den gamla snapsvisan till tonerna av ”Vintern rasat”:

Förr man odlade en vindruvsranka
ur vars saft man gjorde ädelt vin.
Nu man pressar saften ur en planka,
doftande av äkta terpentin.

Det finns alltså träsprit och träsprit.

Namn: chivas
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 17:09
Jo jag glömde en sak ifall det finns nån medlem i " vi som inte dricker alkohol ens under vapenhot" och som tror sej veta allt om alkohol.

Det är fysiskt, kemiskt totalt omöjligt att få fram "träsprit" eller metanol ur en mäsk som är gjord som den ska göras.
Träsprit kommer ur destilation av cellulosa alltså trä eller papper. Gör man en mäsk på ***.***.*** och kokar den så blir det inte träsprit.
Och etanolen som säljs på mackarna går att dricka en gång sen dör du av bensinen i den.

Namn: chivas
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 17:04
Alltså det tappas ju inte ur.. då blir det ingen destilation. Om det hade gått att rita här skulle jag ritat hur en maskin ser ut, det normala är att när alkoholen är slut ur mäsken stiger temperaturen och då slår man av maskinen.
Det första som kommer ut är smörsyra och sen följer spriten fraktioneringen sker ju i hela stigröret men en panna har ingen sån konstruktion så det jag kan tänka mej är att dom kollar det som kommer ut, men att köra varm mäsk en gång till gör att i allafall jag inte vill dricka mer whiskey.
Varm mäsk luktar varma spyor och då menar jag inte spyor gjorda av välling från en gullig unge,, utan en massiv doft av en hel lördagskväll som avslutades med en pizza med extra allt plus kebabkött.

Melker jag förstår hur du tänker men jag tror du missar nån punkt i det praktiska i destilationen.


Namn: Melker
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 16:15
När de tappar ur pannan så tar de inte allt utan vid en viss nivå är inte det flytande guldet så gott längre. Det får då åka med i pannan en destillation till.

Om jag inte minns helt fel kallas det för svansen och det är en rutinerad master spritsniffare som vrider av kranen.

Namn: chivas
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 14:35
Nej alkoholförgiftning kommer nog före kopparförgiftning.
Whiskeypannor är en ganska enkel konstruktion vore skoj att se hur mycket skit som kommer ut i förhållande till blanksprit tex.

Vissa maskiner är "evighetsdestilerande" med återgång på spriten, hur dom praktiskt funkar vet jag inte men har dock sett ritningar på maskiner som är helautomatiska, även dom är synnerligen enkla att förstå sej på. De maskinerna är dock för blanksprit.

Såg faktiskt en maskin på ett museum som var helt i glas med kylrör inuti stigröret. Handblåst var skitsnyggt gjort.
De äldre på forumet har nog använt såna på kemin. de passar på en E-kolv


Namn: Lusen
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 14:11
Chivas: instämmer!

Namn: Johan
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 13:50
Chivas: Som jag förstår så år det vanliga kopparpannor dvs inte förtennade och pannorna blir utslitna ibland och måste då repareras. Men förhoppningsvis så drick man väll inte så mycket att man skall dö av kopparförgiftning.

Namn: chivas
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 13:28
Jag kan en hel del om hur man bygger hemmagjorda kärnvapen oxå. Men därav inte sagt att jag gör det.
Sprittillverkning är så brutalt enkelt att staten var tvungen att förbjuda det annars skulle inte fetpersson ha råd med sin lilla stuga han köpt i sörmland ;)

Namn: Lusen
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 13:09
Varför undrar du det??? Med tanke på systembolagspriserna är det väl inte så konstigt?

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 13:07
Man kan ju undra varför en del kan så mycket om sprtframställning???? ;-)

Namn: Lusen
Datum: Tisdag den 3 Januari 2006 Kl: 12:21
Chivas! Du imponerar verkligen med dina kunskaper om både de ädlare drycker och jaktens mysterier! ;-)

Namn: chivas
Datum: Måndag den 2 Januari 2006 Kl: 20:07
Sten
Om jag kommer ihåg rätt så finns det 7/8 teoretiska bottnar i stigröret där ångorna fraktioneras funkar i princip som att framställa bensin, längst ner bunkerolja högst upp gas.

Vad gäller kopparpannorna funderar jag om de är förtennade eller liknande innantill. Koppar har en del otrevliga egenskaper vad gäller "matlagning"
De pannor jag sett både irl o på bild är mycket gamla och vissa destilerier är livrädda att dom ska gå sönder för de kan lagas men som du sa de får inte den egenskapen igen.

Principen att göra egen sprit är synnerligen enkel kruxet ligger i att lura "farsan" ler.

Finns mycket att läsa om sprittillverkning för den som vill lära sej mer, det går faktiskt utmärkt att göra en god äppelsnaps tex genom att använda en frys... Den som först kommer på hur starkt det går att göra en äppelsnaps genom en frys och hur man gör bjuder jag på en pilsner vid lämpligt tillfälle.. :)

Namn: Roland
Datum: Måndag den 2 Januari 2006 Kl: 16:21
Hej Maria
Du får kanske lägga ut dem på tradera eller blocket och se var slutbuden landar. Det kanske är så att de skall försäkras på samma sätt som tavlor och annan konst.
Roland

Namn: Maria
Datum: Måndag den 2 Januari 2006 Kl: 15:58
Flaskorna står i barskåpet de! Har inte tänkt nåt mer på vad vi ska göra med dem, familjen vill nog spara dem i all evighet misstänker jag... Som passionerad konjaksdrickare föreslog jag att öppna en av flaskorna på julafton, men när pappa såg ut som om han skulle få epilepsianfall så avstog vi... Men som sagt, det hade varit kul veta hur mycket de är värda!

Namn: Sten Ch
Datum: Måndag den 2 Januari 2006 Kl: 09:54
Intressant och avslöjande tråd det här… Som innehavare av 40 poäng i kemi har jag också naturligtvis i en grå och sedan länge preskriberad forntid sysslat med hemmadestillation av jästa drycker. Kul hobby om man gillar att krydda sitt eget brännvin, men att göra drickbar whisky hemmavid tror jag inte mycket på.

Jag tror säkert du har rätt vad gäller gradtalen, Chivas. Nydestillerad whisky smakar onekligen en hel del av finkel och är dessutom helt klar, precis som vodka. Inte minst de smakämnen som tillförts malten från den brinnande torv över vilken densamma har torkats, måste ju stanna kvar. Aktivt kol hade tagit bort dem och förstört whiskyn smakmässigt.

Destillationen är också väldigt viktig i så måtto att destillationskärlets individuella egenskaper bestämmer vilka fraktioner som kokas bort och i vilka proportioner. Whiskyn från två olika kopparpannor smakar helt enkelt olika. Det är det som gör whisky så individuell beroende på var den kommer ifrån. Jag undrar om någon kan smaka skillnad på renat som kokats i Skåne eller framställts av norrländsk träsprit, men med whisky är det en helt annan sak.

Men liksom för konjak tillkommer en hel del efter destillationen, bland annat färgen, under lagringen. Smaken tillkommer genom långsam extraktion av olika ämnen ur ekfat, som i ett tidigare liv inte sällan härbärgerat sherry. Färgen får whiskyn av fatens blåslampsbrända insida. Kol alltså, precis som sockerkulör.

Jag saknar Maria här och nu. Hur gick det med de gamla puteljerna från 50-talet? Har du hittat någon samlare som är beredd att öppna plånboken på vid gavel? Ett annat tips är att tala med någon innekrögare. En sådan kan nog ge en hel del för att ha flaskorna till beskådande i sin restaurang. Läste till exempel för några år sedan att innehavaren av en krog i lilla Trelleborg hade inhandlat en flaska gammal whisky för åtskilliga tiotusentals kronor. Jag tror du har en marknad där, Maria.

Namn: chivas
Datum: Söndag den 1 Januari 2006 Kl: 19:07
Generellt kan man säga att ju mer färg o smak en sprit har som cognac eller whiskey desto sämre är den destilerad.
Whiskey kokas vid 82grader mot blanksprit som kokas vid 78. Detta gör att man frigör mer "skit" så kallade estrar som ger smaken men även ger skallebank.
Finkel är en del av skiten. finkelolja.. luktar mycket illa. Om ni har möjlighet gå på vin o sprit muset i stockholm

Som jämförelse renar man blanksprit genom aktivt kol med ånga nedifrån och upp medan whiskey är jag mycket tveksam om man ens renar överhuvudtaget.

Ett recept jag läste på hemmagjord whiskey skulle man koka spriten vid för höga grader och låta en matsked aktivtkol ligga i spriten och låta den rena all sprit. Det är väldigt lite kol i förhållande till mängden sprit och spriten blir naturligtvis därefter.
Nu inte sagt att ni ska börja bygga hemkokare och koka sprit. Det är som ni alla vet förbjudet.

Namn: Maria
Datum: Söndag den 1 Januari 2006 Kl: 16:34
en liten undran: blir man mer bakis av Whisky än av konjak? Jag har aldrig kunnat dricka så mycket Whisky, får huvudvärk och blir himla seg dagen efter. Men däremot konjak går ner på högkant utan problem!!! Kan det vara som med röd och vitvin tex, det är ju nåt i rödvinet som ger huvudvärk.

Namn: chivas
Datum: Söndag den 1 Januari 2006 Kl: 13:14
Önskar jag inte hade druckit så mycket whiskey igår kväll..
Tog livet av en flaska Glenfidish (eller hur det stavas)
Var jättegott igår.. idag mår man som man förtjänar.
När jag tänker efter försvann en flaska Chivas Regal och en Cognac VSOP oxå... dock drack jag inte allt ensam,, hjälpsamma kamrater har man ju ;)

Namn: Sten Ch
Datum: Lördag den 31 December 2005 Kl: 16:59
Säkert drickbart, men det vore slöseri. Flaskorna är mycket mer värda oöppnade.
Pengarna du får för dem av rätt person (= samlare) kan du sedan köpa många flaskor god whisky för...

Namn: Maria
Datum: Lördag den 31 December 2005 Kl: 15:09
Menar du om det har minskat i flaskorna? Nej, de är faktiskt proppfulla.

Namn: kent
Datum: Lördag den 31 December 2005 Kl: 14:45

Drickbart är det nog... har något försvunnit ?

Namn: Maria
Datum: Lördag den 31 December 2005 Kl: 14:13
Detta har inte med Whisky att göra, men frågar i alla fall... Kanske nån vet om innehållet är drickbart och om de har något värde.
Familjen har "ärvt" två oöppnade flaskor som är från 50 talet gissar vi, det är 1-litersflaskor från Systemet. I den ena är det "Bordsbrännvin" och i den andra konjak "Eau-De-Vie"

Namn: kent j
Datum: Lördag den 31 December 2005 Kl: 12:43

Finns det ågot värde på en flaska DIMPLE (i L 25 år)
inköpt 1975

Namn: Krille
Datum: Onsdag den 28 December 2005 Kl: 18:03
Den bästa whiskyn jag hittat på bolaget är Laphroaig som fungerar som huswhisky för mig. Bara 400 kronor flaskan !!!

Det krävs dock lite erfarenhet för att njuta den.

Andra förslag: Bowmore...glenfarclas köpte jag i gullspång en gång och den var också god.....

Namn: Roland
Datum: Onsdag den 28 December 2005 Kl: 13:05
till Carpenter
Baserar min info på systembolagets information, talade med ngn på kundtjänst. Sedan kan jag givetvis inte garantera riktigheten i deras info....

Namn: carpenter
Datum: Onsdag den 28 December 2005 Kl: 12:23
Det är alltid kul att gå till botten med olika påståenden som tillräckligt ofta upprepade tyvärr tages för sanning.
Nåväl, efter en fråga på mail till Islay Whisky society fick jag följande svar: Det är inte officiellt vilket destilleri som producerar Mcleods Islay, men inoff. meddelar öborna att det är Caol Ila. Låter logiskt med tanke på att Caol Ila gör mycket bulkwhisky för försäljning till andra blenders och buteljerare. Troligen är det oxå så att den ej tappas på flaska på ön. Dock måste man säga att Mcleods är ett gott val av single malt, Framförallt om man tittar på priset.
carpenter

Namn: Roland
Datum: Tisdag den 27 December 2005 Kl: 08:33
Hej
Glenfarclas, testad och recenserad tidigare i tråden, nov 2004 om jag inte missminner mig. En trevlig bekantskap tror jag det var. Och sedan detta med m´clouds islay, den ÄR en ung lagavulin (8år). Varför säljer man något billigare när man har något dyrare, för att då säljer man troligen fler. Om man sedan då också säljer BÅDE billigt och dyrt så tjänar man ändå mer...

Namn: carpenter
Datum: Söndag den 25 December 2005 Kl: 17:58
Tvivlar på att Mcleods Islay skulle kunna vara Lagavulin. Varför skulle man sälja denna fantastiska single malt billigare när man har svårt att få fram tillräckligt mkt. whisky att sälja under sitt rätta namn?
Fö. så ligger väl smaken närmast Laphrohaig, men ändå inte riktigt. Är nog ett eget destilleri.
carpenter

Namn: Ulf Westlund
Datum: Fredag den 23 December 2005 Kl: 08:35
Jag var i Danmark igår och inhandlade lite whisky. kom över en flaska Glenfarclas, någon som har smakat den? Jag har själv inte stött på den innan. Jag ska öppna den när min unghund Solo tar sin första 1:a på prov, hoppas att det inte dröjer för länge. Jag har som tradition att köpa en flaska whisky när jag har en ny hund. Sen sparar jag flaskan tills hunden fått sin första 1:a på prov, eller någon annan utmärkelse som är värd att fira.
God Jul/Uffe

Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 19 December 2005 Kl: 09:55
Haig's Dimple regnes som en av de "superior blends", absolutt en av mine favoritter! Blant malt-whisky komponentene i Dimple er Glenkinchie og Teaninich.

Namn: khosro
Datum: Lördag den 17 December 2005 Kl: 21:18
hade en fråga angående whisky sorten dimple.
var den är tillverkat?
räknas den som en bra whisky?

Namn: Jan SB
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 23:19
Dessutom är den (cask alltså) betydligt starkare på 56 %(eller var det 52?) och skall egentligen absolut inte drickas utan vatten. Laphroig redan i normal styrka är ju en mycket kraftfull whisky!!

Namn: V&S
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 15:35
Enligt mig själv så föredrar jag cask eftersom den är rå,
tappad direkt från fat

Namn: Ulf Westlund
Datum: Måndag den 16 Maj 2005 Kl: 13:35
Hej på er!
Jag har förstått att det finns en del whisky kunniga personer här. Jag ska på en utlandresa och tänker köpa med mej hem några flaskor. I katalogen finns Laphroaig Quarter Cask, har ni smakat den? kan man få ett utlåtande//Uffe

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 10 Maj 2005 Kl: 09:08
Varför bara dricka den fantastiska drycken? Prova marinera renfile(eller lax) i en bra rökig whisky innan den läggs på grillen ett par minuter! Eller varför inte marinerat riphjärta skuren i supertunna skivor som smälter på tungan.... ;-)
Mvh Tony

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 7 April 2005 Kl: 10:24
Med en 1978 Macalllllan kan et hvilket som helst program på TV:n bli bra. Trevlig at du har bestilt "Instinct". Du har den nok i början/midt i neste vecka, skulle jeg tro.

Litt ang. filmen - Jeg har i snart 20 år reist rundt i forskjellige land og forsökt ta til meg lärdom omkring hvordan settere & pointere fungerer de forskjellige steder. I tillegg må jeg nå si at distribueringen og feed-backen omkring denne filmen har faktisk värt veldig interessant for meg. Den er så langt ute i 19 forskjellige land. Seerne får vidt forskjellige ting ut av filmen, selvfölgelig både som de individuelle personer (med olik erfarenhet) som de er, men faktisk virker det også väre skillnad på hvordan man upplever filmen fra land til land. Da tänker jeg på hvilke scener folk liker best, samt hvilke scener de stiller frågetecken ved - hva skjer og hvorfor skjer det. (Helt forskjellig..) Vårt hovedpoeng har värt at filmen skulle väre ekte og av höy teknisk kvalitet. De förste ca 2 minuttene viser et gammelt 8mm filmklipp av den ganske legendariske eng.setter importen Sharnberry Shooter, derfra går det videre med forskjellige av dagens pointere og settere, i trening eller på jakt.

Namn: Melker
Datum: Torsdag den 7 April 2005 Kl: 09:42
Frank-T,
Det har dessvärre varit för mycket jobb, förkylningar, pollenallergi och annat elände den senaste tiden så whiskyflaskorna har fått stå och samla damm. Nu väntar jag dock med spänning på "Instinct" som jag beställde från Er igår. När den kommer tänker jag plantera mig i soffan och avnjuta en 18y Macalllan från 1978. :-)

Har Du någon aning om hur lång tid det brukar ta NZ-->SWE?

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 7 April 2005 Kl: 09:29
Ja, strunta i bullarna nu og få heller noe whisky på bordet!

Namn: Annica
Datum: Måndag den 21 Mars 2005 Kl: 13:57
Black Bottle smakade jag i somras när jag hälsade på min käre bror på Åland. En whisky jag genast gillade skarpt medan min bror och min sambo grimaserade och harklade sig och båda såg smått lidade ut... -Åååå ängtligen en sort som jag verkligen gillar sade jag - dom glodde på mig med stora ögon. Tydligen var den mycket rökig och bitsk enligt dom. Enligt mig var den härlig!!! Men jag har ju en vass tunga och - tja jag dricker ju vanligtvis inte whisky annars men ett litet glas från en Black Bottle tackar jag inte nej till...

Namn: Jan SB
Datum: Söndag den 20 Mars 2005 Kl: 20:07
Mc Leoud´s Islay, 8 yrs för 299:- tycker jag är mycket prisvärd. Enligt uppgift är det i själva verket Lagavullin som säljs under annat namn.

Namn: V&S
Datum: Söndag den 20 Mars 2005 Kl: 14:45
Någon som har ett bra tips på någon god Islay, lagom nu till påsk.(Inga fantasipriser tack) och gärna någon god påsköl med,,

Namn: Frank-T.
Datum: Lördag den 5 Mars 2005 Kl: 05:28
Fikk programmet for neste whisky-möte i dag. Noen som kjenner til noen av fölgende:

- Black Bottle - en blend med alle typer Islay whisky (Ardbeg, Bruichladdich, Bowmore, Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig, Bunnahabhain).
- Pride of Orkney 12 y.o. (Island)
- Pride of Strathspey 12 y.o. (Speyside)
- Mortlach 10 y.o. (Speyside)
- Haggis (den skotske nationalretten, som absolut anbefales..)
- Rosebank 13 y.o. (Lowland)
- McLeod's 8 y.o. (Islay)
- Bruichladdich 14 y.o. (Islay)

God helg!

Namn: Staffen
Datum: Onsdag den 2 Mars 2005 Kl: 23:42
Tja, har också hunnit med att prova McLeod (osäker på stavning), god men för "tjärig" i smaken tycker både jag, min fru o vänner!

Så nästa gång blir det GenLivet igen som är förträfflig!

mvh
Staffen

Namn: Tony
Datum: Måndag den 21 Februari 2005 Kl: 08:53
Sen är flaskan ganska snygg den också....
/t

Namn: Frank-T.
Datum: Lördag den 19 Februari 2005 Kl: 03:59
mmmmmmm... http://www.aberlour.com/abunadh/
God helg!

Namn: Michael
Datum: Tisdag den 15 Februari 2005 Kl: 22:43
Jag tror nog du kan det lugnt i den frågan Frank....vad tror du skulle hända om vinmonopolet slutade med skotsk Whisky??? Då blir det nog inte lätt att vara Bondevik, Pettersen eller Hagen...."hjemmevernet" får nog en ny betyding då.... Däremot Tycker Sveriges eminenta och korpulenta Statsminister att skatterna ska HÖJAS än mera så jag funderar allvarligt på att flytta "hjem igen", whisky skal jag nog få tag i.....

Michael

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 15 Februari 2005 Kl: 22:11
Tror jeg dröjer det en stund med å flytte tilbake til Norge. Nu vil de boikotte skotsk whisky fordi EU og britene ikke vil gi norsk lax gode vilkår innenfor EU. Kanskje på tide å fatte at Norge kan ikke stå utenfor EU og kreve hva som skal foregå innenfor...
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=102740

Namn: Staffen
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 21:23
Ja, idag var jag på "glasbanken" o inhandlade en flaska
The Glenlivet för 367 Svenska Dollar och har en liten bredvid mig nu, och måste säga att den smakar förträffligt, valde mellan denna o Black Ribbon, avstod den då den har rökig karaktär!

Nu vet jag vilka sorters Whiskey jag kommer att inhandla framöver, har tid. endast druckit, tror jag rökiga o billiga sorter som inte kommer i närheten av denna med utgångspunkt från mina smaklökar!

mvh
Staffen


Namn: Melker
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 15:01
Puh, nej min uppvärmning bestod av kalvkotlett med senapssås.

Namn: Roland
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 14:52
Till Melker
...om du åt chiligryta som starter blir detta nästan skrämmande...

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 12:51
Hmm Roland, av whiskysorterna att döma så skulle man kunna tro att Du satt vid samma bord som mig på lördagkvällen...

Namn: Roland
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 11:36
Hallo
Helgen är över och den grå vardagen har åter drabbat en arbetande själ. Helgen höll vad den lovade. Smaklökarna jublar återigen efter att ha översköljts av smaker och toner av aldrig sinande kvalité. På bordet stod en Caol isle cask strength med sällskap av en 18-årig Glenlivet. Som första och sista kommentar; vatten är bra att ha. Spriten i Caol isle behövde tämjas ordentligt för att smaken skulle våga fram. Utan vattnet var det mer en upplevelse än något annat. Efter branden vågade en svag ton av rök fram. Den stora skillnaden gjordes av trettio% spädning. Färgen förändrades till något mjölkig, reningsprocessens spår och smaken doften och musiken nådde nya höjder. Fast i mitt tycke var Glenlivet den som gav guldkant på aftonen med sin distinkta framtoning. Klar smak med aningen sötma och sälta, färg som bärnsten, elegant rökig utan att bli burdus. Eftersmak som inte klibbade fast trots den lite oljigare konsistensen. För den som senare ville grumla sikten fast det M´clouds highland och isley att ta till, fast mest bara för referenserna. Sist men inte minst, vatten är bra att ha.
Roland

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 10:49
Visst, og apropos Irland - se gjerne mitt innlegg her den
23. oktober 2003.

Namn: ninnago
Datum: Tisdag den 8 Februari 2005 Kl: 10:42
Fast är den irländsk så heter den ju faktiskt whiskey... :-))

Namn: webmaster
Datum: Måndag den 7 Februari 2005 Kl: 19:41
Tony har rätt där, vill man ha rök, tjära och tång ska man dra sig västerut. I norr smakar det mer av ljung, honung och gamla sherryfat.

Highland Park är nog min personliga favorit, sedan finns ju The Macallan, Scapa, The Glenrothes, Oban, Dalwhinnie, Speyburn, Glen Grant och inte att förglömma Black Ribbon. Svensklagrad i tio år och fortfarande köpvärd för 285 kr. Min smak ligger mer åt det lugna hållet som synes.

Namn: Staffen
Datum: Måndag den 7 Februari 2005 Kl: 19:03
Tackar för tipsen, ska köpa en flaska och prova av det webmaster gav förslag på, sen ska jag prova några av de
andra o se vilken/vilka som faller mig bäst i smaken.

mvh
Staffen

Namn: Tony
Datum: Måndag den 7 Februari 2005 Kl: 15:08
Njaa, då skulle ju Oban, Highland Park, Isle of Jura samt alla sorter från Highland och många fler vara rökigare än sorterna från Islay som Ardbeg, Lagavulin, Caol Ila mfl.. Men det är ju precis tvärt om. Däremot kan man nog säga att vill man prova en lättdrucken ej rökig whisky ska man nog inte gå på Islay utan kanske mera Speyside/highland. Och varför inte då Dalwhinnie?
Visst är Irländsk Whisky tillåten liksom blended!
/t

Namn: RW
Datum: Måndag den 7 Februari 2005 Kl: 14:43
Ett enkelt tipps är att dessto nordligare tillverkning dessto rökigare smak. Hur man vet vad som är nodligast? Kolla vilket distrikt som Wiskeyn tillverkas i t ex Isley. Spreside, Highland o s v och slå upp på en karta. Tror att det finns kartor på systemet. Givetvis finns det undantag men som en enkel regel funkar den bra. Bowmore är min favorit när Wiskeyn ska smaka rejält. Bushmill Black är annars en lättdrucken blended Wisky, om nu irländs Wisky tillåts.

Namn: Tony
Datum: Måndag den 7 Februari 2005 Kl: 09:07
Frank-T: Så sant, så sant. ;-)
/t

Namn: webmaster
Datum: Lördag den 5 Februari 2005 Kl: 12:50
Ett litet tips till Staffen och andra kan vara Dalwhinnie Distillers Edition 1989 (nr 10435), en 16-årig highlandwhisky som släpps på måndag. Pris 499 kr.

Namn: Frank-T.
Datum: Lördag den 5 Februari 2005 Kl: 03:49
En Macallan går man jo aldri fel med. Ingen aning hva den koster i Sverige. Highland Park og Glenmorangie også nydelige! Av blended whisky tex Famous Grouse eller Dimple.

Tony - Abelour a'bunadh har värt min favoritt den seneste tiden, men for folk som vil prova seg fram med "mjukare" typer kan vel a'bunadh lyfte av topphatten...

Namn: chivas
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 19:40
Isley whiskyn är mjuk och rund tycker jag.
Isley of jura ka du testa den är len o fin. (stavningen kan vara fel)

Namn: Staffen
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 18:11
Hej,

Har någon ett tips på en whiskey för runt 500 spänn som är mer mjuk i smaken, har de gånger jag druckit whiskey endast smakat billigare varianter och Chivas Regal några gånger.

Ser fram emot och hoppas på ett vänligt svar trots mitt namn :)

mvh
Staffen

Namn: Tony
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 16:07
Liksom Sten skrev tidigare här så är en Abelour a'bunadh inte helt fel. Och inte rökig heller. Highland Park 18 år. Likaså. Fast det har jag nämnt tidigare också.
/t

Namn: Roland
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 15:43
Oban!! En highland med all den elegans och komplexitet man kan vilja ha i ett glas. Med en skvätt kallkällevatten, obs INTE vatten med klorreningstillsats, förstör både doft och smak. Cragganmore, också en lite lättare malt att njuta av. Ja vojne vojne, så mycket gott och så lite tid. Men ikväll är det en liten provning igen. I nuläget okänd uppställning men efter kl sju vet vi vad som skall avprovas. Och snart är det jakt igen, riporna och fjället lockar. Toppjakten gav inget för mig iår, endel skidor men ingen fågel. Hunden, jaktspringer, är nu mer intresserad av de tikar i grannskapet som löper än av sin egen mat.

Namn: Melker
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 15:35
Jameson tycker jag är en helt OK irländsk "mjukiswhiskey".

Namn: Per
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 15:22
Förresten, kan någon rekomendera en mjuk och inte alltför rökig whisky?

Namn: Per
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 15:11
Fast jag inte är en stor whisky fantast tycker jag som många att detta är en trevlig tråd som inte skall svalna för att ngn skickar negativa vibbar. Bara för det skall jag ta mig en stor highland ikväll, för de där isle förstår jag mig inte riktigt på än! Men skam den som ger sig.

Trevlig helg!

Namn: Roland
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 14:42
Tänk att "slurps" uppdykande på tråden fick den att tappa farten... Undrar om han har den påverkan på sin omgivning också? Nu är vi ju en hel del som har whisky som en del i vår guldkantade tillvaro, andra har kanske frimärken som intresseområde. Låt oss då ha det så låter vi de med frimärken ha sitt. Vem vet, snart kanske jag själv går igång över ett märke från ett land jag inte visste fanns. Men tills dess vill jag ha en stund med livets vatten då och då. Och då utan att störas av "slurp".

Namn: RW
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 13:53
Slurp: alla här är nog vuxna tillräckligt för att veta vad som gäller utan att du skriver det.

Namn: Staffen
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 12:52
?

Namn: Melker
Datum: Fredag den 4 Februari 2005 Kl: 10:51
Slurpen,
Det tar enligt systembolagets med säkerhetsmarginal tilltagna tabeller 1,5h för en 3:a whisky att gå ur kroppen. Det betyder att jag är helt nykter redan när jag går och lägger mig på kvällen....

Namn: Staffen
Datum: Torsdag den 3 Februari 2005 Kl: 13:09
Skåååål, tycker det är trist om denna tråd bara försvinner bort, har lärt mig ett o annat om Whiskey genom tråden.

För mig är detta en av de mest unika trådar jag ramlat på, på ett hundforum och tycker faktiskt att den har sitt berättigande som en social o trevlig tråd där människor möts över nätet med en vänlig ton, som inte alltid är det vanligaste på div. forum!

mvh
Staffen

Namn: Karin
Datum: Måndag den 24 Januari 2005 Kl: 00:18
Tycker det är en trevlig tråd.Varje gång jag läser här tänker jag:Vad synd att jag inte tycker om Whisky för det "låter" ju så gott.

Namn: slurp - slurp törstig
Datum: Söndag den 23 Januari 2005 Kl: 21:31
Japp går att drinka efter jakten men när man kollar genom inläggan i den här tråden framgår tyddligt att flera av er drinkar kvällen innan jakt morron efter tar sin tid inna alkot är ur your body so the qustion is are you 100% sober the day after? Probably not and therefore you are dangerous for the surrounding during the unsober hunting

slurp - slurp törstig

Namn: chivas
Datum: Söndag den 23 Januari 2005 Kl: 19:05
Nej
Jag kör inte pöbeln :), Sen kan man dricka EFTER avslutad jakt...

Namn: slur - slurp törstig
Datum: Söndag den 23 Januari 2005 Kl: 15:21
o va avis ja blir på er lyckligt lottade kan man anlita chitas som chaufför?

o v&s sure whiskey har DEFINITIVT med jakt att göra kanske
ska uppmuntra till att "dricka fint" på div andra forum gärna där yngre skriver så får dem en bra uppfatninmg om hur "fint folk" drinkar på ett mycke förskönande vis moraliskt försvarbart NEJ whisky har inge att göra på ett hundforum o absolut inte ihop me jakt då man SKA VARA 110% SKÄRPT

slur - slurp törstig

Namn: V&S
Datum: Lördag den 22 Januari 2005 Kl: 14:26
Förövrigt tycker jag att denna tråd passar ypperligt på detta forum. det som är roligt med forum är att allas röster blir hörda fattig som rik. Själv blir det ett glas vin (Brown Brothers) till älgfilen i kväll men även en liten wirre (Ardbeg) i soffan efter maten

Namn: chivas
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 22:05
Japp.. vi åker alla en Range Rover limited edition klär oss brittiskt har minst en parbössa från Boss 2 st par bössar från H&H i valfri kaliber över 9mm.. anledningen till att vi har över 9mm är att vi inte på något sätt vill förknippas med torparbössa typ 9,3*57,, nope en 505 Gibs är modellen när vi åker på våra safaris och skjuter elefant enbart för sportens skull.

Själklart kör vi inte själva utan det gör allas vår James...
Själva sitter vi i baksätet läppjandes på en konjak av utsökt årgång medan vi kastar blickar mot pöbeln som dregglandes från sin uppätna mosbricka önskar voro i våra kläder....

Så är det att vara rik och tyvärr måste stå ut med spott o spe från dom som inte förstår att ärvd rikedom är ett mycket tungt ansvar att bära.. Långt mycket tyngre än att behöva jobba på nån fabrik 7-4 och dessutom behöva betala minst 500 till Metall i månaden i tron att de kommer göra livet lättare..... ( ni som inte fattar ironi kan ta en ordbok och slå upp det ordet)

Namn: slurp - slurp törstig
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 19:37
Inge fel i att va socialbidragstagare tror att de flesta INTE vill ha socialbidrag men de e väl inge som ni på denna sida behöver bekymra er om får känslan av att ni är ett gäng överklasstyper me en klubb för inbördes beundran som tydligt visas på detta forum ganska osmart av er igentligen.

Kika egenom de övriga inläggen på forumet o märker en otrevlig fördömande attityd från många av er så de jag skrivit ovan stämmer nog tycker ni ska skärpa er ordentligt
o hamna me föttera på jorden o försöka se hur verkligheten är alltså mycket hård för många mot deres egen vilje månge gånger kanske åpga sjukdomar tragedier o annat tråkigt

slurp - slurp törstig

Namn: chivas
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 18:15
Är inte alla sponsrade????
Säg inte att ni sitter i stugorna och dricker hemkört... när bästa spriten finns på taxfreen i Dubai... för dit åker väl alla minst en gång i månaden för inhandling av livets nödtorft....

Hmm... månne det finnas socialbidragstagare bland den nobla anhopningen av wanna be british här inne ;);););););)

Namn: Melker
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 18:08
Slurpen, "Är ni sponsrade av V&S?"

Finns det någon som handlar annat än vin där???

F ö skrev Roland att han drack EN öl och EN GlenParker. Om vi förutsätter att det rörde sig om en normalwhisky (5 cl) så blir man varken speciellt kaxig eller fattig.

Namn: slurp-slurp törstig
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 17:40
Är ni sponsrade av V&S?
Frågar sig om ni e nyktra dan efter då ni ska ut o jaga?
Tycker inte detta har nåt att göra på ett hundforum ger taskiga vibbar för ert klientel me denna spritreklam
Tillråga på allt så drinkar ni ju sprit som kostar så mycke pengar att en barnfamilj snudd på skulle klara maten 1v på den summan

grogg grogg


Namn: chivas
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 17:24
Till Roland.
Tack för Er eminenta utläggning.. Vecka 10 ska jag till min stuga i Idre,, frågan är ju om man kan byta ut Erat val på öl mot en dansk dito.. närmare bestämt Carlsberg som jag anser passa mina smaklökar ypperligt

Namn: Roland
Datum: Fredag den 21 Januari 2005 Kl: 15:26
Till Chivas
Bastun har en varm och fuktig ton med inslag av avspänning och vila. Eftersmaken är mjuk och behaglig med en viss eftersvettning. På det hela ett trevlig inslag i det liv som innehåller flera andra inslag. Att intas när andan faller på, ensam eller i gott sällskap, men aldrig kall.
Roland

Namn: Melker
Datum: Torsdag den 20 Januari 2005 Kl: 11:35
Det finns alltid personer som bara måste ironisera över oss livsnjutare. Smaken är dock som baken, jag gillar Operakällaren och Bobby trivs på McDonald's, snipp, snapp, snut och alla lever förhoppningsvis lyckliga...

PS. Jag är grön på rom men efter provdrickning av några sorter framstår Cockspur som ett bra och prisvärt sällskap till Monte Cristo No2 :-) Är det någon som har andra tips på mörk lagrad rom?

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 19 Januari 2005 Kl: 19:34
Roland..
Vilken smak var det på bastun??? :)

Namn: Bobby
Datum: Onsdag den 19 Januari 2005 Kl: 16:08
Satte mig efter en hård arbetsdag i dag och avnjöt en flaska jack daniel's som jag gurglade runt med en skvätt munvatten. Efter det fick jag bort bismaken, med en ungsbakad tonårsgädda.

Namn: Roland
Datum: Tisdag den 18 Januari 2005 Kl: 11:35
Tog mig i helgen en bastu i sällskap av en bayersk öl. Därefter soffställning med en single malt speyside, GlenParker (köpt i finland) och lite mörk apelsinchoklad. Vilket äktenskap i munnen!! Sedan lite jaktplanering och sådant...

Namn: V&S
Datum: Söndag den 16 Januari 2005 Kl: 00:21
Idag blev det ingen whisky endast en tjekisk öl som jag gillar den heter Baron Trenck. Till detta mästerverk inmundigar man en Fernet Branca i glas på sidan om

Namn: Frank-T.
Datum: Lördag den 8 Januari 2005 Kl: 04:44
Någonslags seafood varter jeg opp med når som helst på året! (Whisky drikkes også året rundt...) Nu for tiden kunne jeg gjort med litt hjälp til å plukke plommon. Jeg plukker det jeg kan, men i tillegg äter også småfåglar og unghunden av dem. Unghunden og hennes mor samarbetar også hele dagarna på å snike opp på disse småfuglene, og de har også tatt et par stk. Skulle tro det var katter man holdt på med!

Namn: Sten Ch
Datum: Torsdag den 30 December 2004 Kl: 23:18
Fortsätter du fresta oss på det viset, Frank T, står vi ett gäng från Birddog utanför din dörr en vacker dag och förväntar oss bli trakterade med seafood och torrt vitt Nyzeeländskt vin. Whiskyn står vi för, den köper vi tax free på vägen ner down under...
Gott Nytt År!

Namn: Husse
Datum: Torsdag den 30 December 2004 Kl: 21:50
Jag är för dålig på whisky för att komma med ett tillräclkigt originellt alternativ för att slå er på fingrarna, men provar här inför nyår med ett alternativ till bolagets "skumpa"....

en "femma plast"
en soda stream-automat.
Pytsa i lagom mängd kolsyra i dunken.
Pytsa i lite till.
Pytsa i ytterligare lite till.
Skaka om 23.59.
Öppna 00.00.....

Skånsk champagne....

/ Husse, efter beprövat recept från JK... :-))


Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 30 December 2004 Kl: 11:11
Her ved jul & nyttårstider har jeg nu gjentagne ganger servert scallops, friske fra havet, med en god new zealandsk Sauvignon Blanc til. Etterfulgt av et par dubbla Talisker. Godt nyttår 2005!

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 23 December 2004 Kl: 13:16
Drack en Bowmore igår,, tog halva kvällen att få i sej ett litet glas...

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 23:36
Ja, jag kör själv med Canon. Gick över från Nikon när första EOS-huset kom cirka 1989. Det är möjligt att Nikon har en snabbare autofokus - somliga påstår det - men Canons objektiv är oslagbara.
För att hålla mig till tyråden unnade jag mig en Aberlour Cask Strength + vatten när jag kom hem efter att ha jagat änder på kvällssträcket i stormen. Började med en dubblé och sedan blev det tre till. I kväll Juloratoriet + Laphroig. Helafton!

Namn: V&S
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 23:32
Du har rätt melker glögg och virre är skilda saker, men än en gång 300 är bland det bäst amtörer kan köpa för pengar
Fick du nån and sten ch

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 23:28
Tack Melker för vänligt beröm. Det handlar mycket om tyur och att vara på rätt ställe. När jag misstänkte att det låg ett vildsvin i rishögen tog jag några bilder och gick sedan rätt på den med kameran uppe och fingret på knappen. Sedan var det bara att "skjuta" och hänga med när galten kom ut. Jag är numera heldigital och då kan man ju ställa upp känsligheten om ljus och motiv kräver det. Men som vanligt handlar det mer om transpiration är om inspiration. Jag tar många bilder. Kanske 8 000 - 10 000 ett "bra" år och ibland 250 på en dag.

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 23:21
V&S,
Glögg och whisky utesluter inte varandra, det är bara lite olika timing :-)

300D...way ahead of You!!!
Disken är snart full med 3 MB bilder. Jag högg med ett tele också (480mm) så jag fick pinsamt bra bilder av en bock i höstas. Dock är de där rackarns rapphönsen svåra att få till när de precis undkommer hundkäftarna...

Namn: V&S
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 23:03
Själv tror jag mer på glögg och egenblandad Glüwein nu till jul och snaps till sillen. Men det är väl klart att en virre kanske slinker ner, (Ps Melker köp en Canon 300D så får du oxå bra bilder från jakten den skjuter så fina bilder att en mästerskytt blir avis på det fina resultat,

GOD JUL,

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 21:23
Mmmmm, Macallan går inte av för hackor.
Jag inventerade precis baren i troférummet och hittade en nästan orörd 18-årig Macallan. Imorgon har jag ledigt så nu slinker det ner en fyra... :-)

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 20:51
Torsti kom hem med en Macallan för några dagar sedan, så nu är julen räddad :-)
Mmmmmm!
God Jul på er!
Maud

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 15:29
God Jul på Dig själv Sten, samt övriga Birddoggare

F ö var det "grymt" häftiga grisbilder Du fick in i Svenska Jakt :-) Hur bär Du Dig åt för att få skärpa när det går så fort? Jag tycker alltid att det är gråmulet och jag får då endera för mörka eller suddiga actionbilder.

Jag har säkert 50 kort på resande fågelhund och fågel men knappt något som blivit bra. Rapphönan blir inte en fågel utan en grå boll eller också blir det för mörkt. Kombinationen snabbrörliga objekt och dåligt ljus verkar för mig omöjlig...

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 22 December 2004 Kl: 13:03
God Jul och skål på er alla whiskyälskare. Visst är det en hundsajt vi driver, men det är ändå uppmuntrande att en så ädel tråd tycks kunna fortsätta för evigt! Och ingen tycks vara så smaklöst USA-inspirerad att han/hon pratar om klirrande isbitar i glaset eller "On the Rocks". Det ger mig en fortsatt tro på mänskligheten som värmer hjärtat så här i bistra vintertider (Brrr, ska ut och jaga änder i stoormen om två timmar...).

Jag har kanske sagt det tidigare, men jag tar risken för upprepning:

Thera are three ways to drink whisky, and three ways only:

1) With water.

2) Without water.

3) Like water...

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Tisdag den 21 December 2004 Kl: 23:19
Jag skulle nu på gamla dagar säga att: "Keep it simple"!
Hårdsalta ett lår av får (lamm) t.ex. Låt det ligga några veckor i sval/kyla. Blöt sedan ur i vatten en eller några dagar. Lägg ned i kokande vatten och låt sjuda svagt i några timmar med peppar, lagerblad och örter efter smak. Gör en vit sås med mycket kapris i. Avnjut alltihopa med en fin och mjölig kokt potatis. Efteråt är man i utmärkt Scotsk stämmning för den dyraste Single Malt Whisky man kan finna!

Torsti

Namn: Roland
Datum: Tisdag den 21 December 2004 Kl: 11:24
Rapport från provning i bagarstugan. Sent om sider men med gott minne. På bordet stod en Mc´louds speyside, en Glenfarclas 15år och en Dahlwinnie 15år. Intressant i provningen att Mc´louds speyside är just Glenfarclas fast en åttaåring. I doft och första intryck var det nog just åttaåringen som drog det längre strået och Dahlwinnien som kom till korta. Däremot efter tillskott av vatten, egen brunn utan tillsatser, växte Dahlwinnien till en trevlig bekantskap. Att dricka som en lättwisky utan krav på större fyllnad. Lämplig för att invitera damen i wiskyns värld. Glenfarclas 15år var varken bra eller dålig. En hyfsad dryck för en måttlig peng. Inte äcklig men inte heller något man hjular runt för. M´clouds 8-åriga speyside visade nu att den gör sig bäst i sällskap av korv eller rökt kött kring lägerelden och inte i sällskap med finare tillbehör. Och vad åt vi till och hur gick det? Vi hade en Tacotårta, botten av philadelphiaost med rödlök. Toppas med tacosås och vanliga räkor. Äts med tacochips. En riktig höjdare som nu sprids runt i wiskykretsen. Vi hade även en gräddfilsröra med rökt renhjärta, hackad lök och salt och svartpeppar. Nybakat mjukbröd att lägga röran på. Och sist en bit rökt renhjärta bara som den är, severad med kniv på skärbräda. Vi var fem stycken och allt tog slut, bokstavligen allt. Dagen efter var en dag då jakten fick vila, vädret var dåligt också...
Åt i helgen pepparkaka med ädelost på och drack bolagets äppelglögg med mosserat till. Kan rekomenderas.
Roland

Namn: Frank-T.
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 09:04
Visste dere forresten at Nyåkers Pepparkakor går bra ihop med whisky og/eller rödvin...

Jan SB - et par cm snö på blåis er ikke noe särlig, jeg vet - som vokste opp på den nordnorske kusten... I det nordlige Sverige brukere dere da ellers ha ganske stabilt og kaldt vintervär.

V&S - den alminnelige jaktsesongen her er fra begynnelsen av Maj til slutten av Juli / slutten av Augusti - beroende på typ av vilt. Det er allikevel noe man kan jakte t.ex. kalkuner, men kalkunene på NZ gjör seg best som mat om de er skutt "i måneder utan 'r' i", altså Maj-Augusti. I sommermånedene har de en annen diett (mycket insekter) og kjöttet blir da annorlunda. Så på denne tiden av året nöjer jeg meg med undervattensjakt e. crayfish & scallops.

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 00:06
Kom till Roslagen! Det vräker ner snö nu och i morgon kan ni kanske skida en meter eller så innan det tinar igen!

Torsti

Namn: Jan SB
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 17:50
Frank-T!
Vintern hittills har varit urusel här i norra Sverige, knappt något skid eller skoterföre alls. Har säkert regnat vid 10 tillfällen sista månaden. Just idag kom ca 2 cm snö som la sig på blåisen som finns på stigar och skogsbilvägar, man kan knappt gå där ens med hjälpmedel(stavar o broddar). Ingen skidåkning, i stort sett omöjligt att jaga och nu även svårt att gå ute överhuvudtaget. Kan det bli sämre???
Att istället svalka solbrännan med Macallan skulle kännas helt rätt för mig, jag skulle dock föredra Highland Park om jag fick välja. Ingen dykning eller crayfish, ingen solbränna att svalka men däremot en hel del sorger att dränka. Tur att man har Highland Park i alla fall, vi får se hur kvällen artar sig..........

Namn: V&S
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 15:46
det blir nog en falcon julbrygd till bastun i dag sen efter maten får man ta en caol ila med lite vatten. på tal om snön så finns den i kiruna och lappland, inte mycket men det snöar just nu och fina isar har vi det har vart ganska kallt i höst. En fråga Frank-T har ni någon jakt downunder just nu eller är det lågsäsong

Namn: chivas
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 14:22
I mellansverige är det 5 plusgrader och inte en snöflinga,,
men det är inte dyrt att värma upp huset.. allt nåt att glädja sej åt

Namn: Frank-T.
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 09:47
Lördag kväll, efter et par dyk, lettere solbrännt, crayfish på menyen, varvar ned med en flaske Macallan - whiskyens Rolls Royce. Veldig trivelig, mens man så småningom skal forsöke komme i julstämning downunder. Sikkert noe lettere i Sverige. Har dere begynt få noe ski & skoterföre?

Namn: mp
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 22:09
Bal på slottet? Det låter alldeles,alldeles underbart...
Roland och V&S, hoppas ni får det så trevligt som det låter!


Namn: V&S
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 18:41
Låt höra vilken sort som vann när huvudvärken har släppt på söndag. Själv blir det vin på fredag och god mat med madamen och på lördag morgon (10.00) blir det blandskog med både tjäder och ripa sen lika med bastun, men där slutar likheten

trevlig lördag

Namn: chivas
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 16:38
Roland,
Det där lät inte tokigt,.,.,.,.
Hoppas det blir bra

Namn: Roland
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 16:37
Vill bara ge en inblick i min kommande lördag. Stiger upp när det passar, frukost och vädercheck. Regn eller snö eller kanske uppehåll. 222:an på ryggen och hagelbrakarn i handen, hunden vid sidan. Sedan iväg efter tjäderkullen och kanske en och annan orre. Hem sedan. Bastu och kanske en öl. På kvällen wiskyprovning med tilltugg. Temat är speyside, tilltugget skall matchas mot drycken. Detta i en stearinljusupplyst bagarstuga från 1842.

Namn: mp
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 11:33
Avundsjukan bubblar och fräser... Kul att höra att det finns folk som lever gott och njuter av livet. Jag rör mig i helt fel kretsar. Storstad, gnet, stret och fattigdom, klagan, klagan.
Jag förstår att ni också arbetar för brödfödan men det är rena TV-serien att läsa era inlägg. Skotska högländer, uteliv och bärnsten i glasen framför brasan. Finns detta på riktigt i vårt land? Hrm, kan man sätta in en liten kontaktannons här kanske?

Namn: Torkel
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 10:51
Apropå Stens nästan-morkulle-dubblé. Morkullejakt med stående hund är ruggigt underskattad. En av de trevligaste jaktformer som finns. Tyvärr så fungerar de flesta hundar dåligt. Hade en som var specialiserad på denna fågel, men har haft flera som inte ens står för kullan.

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 11 November 2004 Kl: 00:21
Jeg vet ikke hvor pass stort jaktpresset er i Skjomen fra Narvik-jägerne, men det er veldig vakkert i det området så helt feil kan det vel ikke bli uansett. Noe fugl finner du nok også. (Ta med en flaske Talisker også, så har du garantert at det blir trivelig.)

Var hjemme i Nord Norge på jakt i höst, ryper og orrfugl.
Det var vel et middels år når det gjelder fuglebestanden, men jeg nöt uansett den vakre naturen jeg har vokst opp i.
Her på Nya Zeeland har jeg tidligere på året hatt min beste jaktsesong i de 6 årene jeg har värt downunder.
Noen bilder fra min Norgestur kan ses på mine websider:
http://www.geocities.com/northstream_nz/intro.html
fra forsiden er det en link videre til en bildeside.

Namn: V&S
Datum: Onsdag den 10 November 2004 Kl: 18:14
Hei sjelv tackar som frågar den har väl varit med blandat resultat
det är ju alltid bäst med tidig höst dom blir svårare att komma in på senare under hösten, annars blir det mest ripjakt för min del. Var jagar du själv och hur var hösten för egen del,, Jag har en inbjudan från en vän att jaga i skjomen (skjomadalen vid narvik) nästa år vad tror du om det

Namn: Frank-T.
Datum: Onsdag den 10 November 2004 Kl: 09:23
Hei V&S,
Hvordan har tjäderjakten i Jukkasjärvi värt for deg i höst?

Namn: chivas
Datum: Lördag den 6 November 2004 Kl: 09:16
Ett tips på vin så här till lördagen, Jag drack en flaska som heter Châteauneuf-du-Pape 2001 (nr 2868) pris 295kr
Den var himmelsk den i kombination med en Grönsteds Extra
efter maten tex råddjurssadel eller en rejäl peppar kryddad oxfile som flamberats i samma cognac... Då mår man som en prins sen,,, Dock kan man få en ruggig huvudvärk dagen efter men va faan det är det värt

Namn: V&S
Datum: Fredag den 5 November 2004 Kl: 23:13
Även jag träffar på skogshare ibland, brukar skjuta någon då och då. Köttet är suveränt att tillaga bättre än fågel nästan. Till det ett gott rödvin kanske Brown brother eller något annat (kryddigt) vin

Namn: Frank-T.
Datum: Fredag den 5 November 2004 Kl: 23:00
Ser ut som dere har funnet noe trivelig å snakke om en fredagskveld. Her er det nå lördag förmiddag, skal ut sammen med et par andre fågelhundsfolk her og vise opp våre hunder for den skotske pointermannen Jon Kean (Traigmhor) som er på besök i Nya Zeeland. Det blir fasanjakt uten bössa (det er nu vår her). Kean drikker ikke whisky (tänka sig...) så vi må nöye oss med hundsnakk isteden.

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 5 November 2004 Kl: 22:32
Ja, morkullan är något alldeles speciellt; den kan lyfta tyst som en uggla och glida iväg tätt över marken eller gå till väders som en helikopter för att plana ut i trädtoppshöjd, men vanlgen vingal den iväg mellan grenar och stammar i halsbrytande fart. Och den blir inte lättare att dubbléra för att de sällan ligger två tillsammans. I morgon blir det lättare skytte - klappjakt på skogshare. då är det svårare att bomma.

Namn: V&S
Datum: Fredag den 5 November 2004 Kl: 22:18
Det sägs att det är en otroligt svårjagad fågel morkullan
snabb som tusan. Personligen har jag svårt för Scapa men en Laphrohaig cask är helt rätt. För mig så ligger Ilay i topp

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 5 November 2004 Kl: 21:51
Bowmore, inte illa. Själv anlände jag nyss från Skottland med eb Balvenie Double Wood, en Feathercairn 12 år, en lika gammal Scapa (det gäller att bunkra denna goda Orkneywhisky eftersom den inte tillverkas längre) och en tioårig Laphrohaig (favoriten för tillfället). I går kväll på puben provade vi en hel del malt som tröst för att jag missade en morkulldubblé med minsta möjliga marginal. Första kullan föll inte i skottet, men jag kunde inte se om eller var den föll eftersom jag måste ta hand om den andra, som jag fick. Morkulldubbléer har ju whiskyrelation - Famous Grouse sponsrar klubben för de som lyckats dubblera dessa fåglar.

Namn: V&S
Datum: Fredag den 5 November 2004 Kl: 21:10
Idag sitter jag med en Bowmore (12år) blandar alltid likadant 4+2 cl till detta mästerverk står en Murphys irish stout brevid och väntar på skumkronan ska växa klart.
Givetvis blir det tjäderjakt i jukkasjärvi i morgonbitti

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 2 November 2004 Kl: 12:43
Drack en 12-årig Cardhu i helgen. Kan inte påstå att det var en av de mest smakrika direkt men kanske kan beskrivas som en "mild Speyside". Har för mig att Cardhu har en kvinnlig chef vilket inte är vanligt.
/t

Namn: V&S
Datum: Fredag den 22 Oktober 2004 Kl: 23:06
Sitter med en Talisker och väntar på att tröttheten infinner sig. ska till Jukkasjärvi i morgonbitti för tjäderjakt när detta skrivs så har det kommit ca 1,5dm nysnö torr och fin så det blir perfekt för spår

Namn: nissei
Datum: Torsdag den 21 Oktober 2004 Kl: 20:13
Va trevligt hopas de fortsätter sposra er. Men sup itne ihjl er.

nissei

Namn: FG
Datum: Torsdag den 21 Oktober 2004 Kl: 17:23
Nissei->

Famouse Grouse sponsrar en hel del fågelehundstävlingar så vi är väl antagligen en tacksam målgrupp som gillar whisky. ;P

Namn: Frank-T.
Datum: Onsdag den 20 Oktober 2004 Kl: 12:48
Kanskje det er så simpelt at enkelte fågelhundsfolk har et visst interesse for whisky - - og NOLL interesse for bullarna.

Namn: nissei
Datum: Onsdag den 20 Oktober 2004 Kl: 12:33
tja

kollade på tråden om amstaffar o såg all kritik att de inte
passar på detta forum när de är ett fågelhundsforum va f-n
har då en jättelång tråd wisky å göra här på ett forum om fågelhundar??? e ni fulla då ni jagar?

nissei

Namn: Mia
Datum: Onsdag den 20 Oktober 2004 Kl: 00:19
Kul att ämne gav sådan respons!

"Hemkört & lngodricka" duger bra här...

Namn: Mikael
Datum: Tisdag den 19 Oktober 2004 Kl: 21:46
Jag har ätit snus i 20 år och jag har även druckit Skeppet lika länge, å inte fan behöver jag skryta med de i ett forum.

Någon måste vara negativ i alla trådar, annnars är de bara att lägga ner forumet.

Dessutom vinner Explorer alla blindtester på vodka och Macallan brukar vara bäst på av malt Whiskyn.

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 19 Oktober 2004 Kl: 19:29
Oups, jag måste vara helkorkad för jag har rökt cigarr i 15år. Kanske både hjärnan och smaklökarna pajat av all Cask Islay.

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 19 Oktober 2004 Kl: 12:19
Please, låt mig luras!!

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 19 Oktober 2004 Kl: 10:51
Byxljummen Explorer i ett mjölkglas. ;-)
Men visst är det ett roligt sätt att bli lurad på i så fall med whisky?
/t

Namn: Mikael
Datum: Tisdag den 19 Oktober 2004 Kl: 10:29
Ni är ungefär lika lätt lurade som barn, fattar ni inte att
de ni diskuterar nu är bara trender å moden. Chocklad å Whisky. Vad är de för fel på en Explorer och Cola. Kanske att man blir mindre bakis. Jag väntar bara på att ni ska börja med CIGGARER, de ska vara kubanskt dom är godast, nä snus är godare.

Procenten Helge Procenten

Namn: Melker
Datum: Måndag den 18 Oktober 2004 Kl: 14:01
När jag för ett par veckor sedan var i Skottland passade jag på att besöka Glenturret som är landets äldsta whiskydestillery. Fylld av förväntan att få fördjupa mig i tillverkningsprocessen och känna historiens vingslag dök jag upp och följde med på en guidad tur.

Tro det eller ej men jag blev REJÄLT BESVIKEN!!!

Glenturret är ju en av beståndsdelarna i den Förbannade Ripwhiskyn och nu hade Famous köpt upp Glenturret för att använda som marknadsföringskanal. Rundvandringen på destilleriet stressades snabbt igenom och sedan föstes besökarna in i ett hypermodernt multimediarum. Där utsattes man sedan för 30min hjärntvätt med dunka-dunka-musik och dansande ripor på alla väggar samt även på golvet. Reklambyrån hade helt förstört upplevelsen och det kändes som om man var på ett barnanpassat "Whisky-Liseberg".

När det blev dags för provning så fick man inte ens smaka destilleriets egen whisky utan bara färdigblandad Famous Grouse. Inte nog med att de blandar sönder Glenturret, det förstörs även stora mängder Highland Park och Macallan när de blandar PR-jippo whiskyn.

Namn: Jan SB
Datum: Lördag den 16 Oktober 2004 Kl: 20:17
Har någotn provat MACLEOD´S ISLAY? Det är en mycket prisvärd whisky. Ganska rökig, något mitt emellan Laphroig och Highland Park (personlig favorit). Enligt uppgift (från professionell whiskyprovare) så är det i själva verket en gansk ung Lagavullin som säljs under annat namn.
298:- på Systembolaget.

Namn: Tony
Datum: Lördag den 16 Oktober 2004 Kl: 19:22
Nog tusan måste väl någon ha smakat någon ny spännande sort vid det här laget?
/t

Namn: Frank-T.
Datum: Fredag den 16 Juli 2004 Kl: 09:09
Har muligens prövd Tamnavulin, men husker den ikke. Jeg vet at den er brukt som komponent i forskjellige blended whisky. Det vil uansett väre stor forskjell til en Islay whisky som Lagavulin. "vulin" betyr helt enkelt "mölla", saa noe närmere slektskap har ikke disse to typene.

Namn: Lusen
Datum: Torsdag den 15 Juli 2004 Kl: 10:10
Ok, det var nog Tamnavulin. Blandade ihop det lite...

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 15 Juli 2004 Kl: 09:59
Lamnavulin har jag inte hört talas om men det finns en som heter Tamnavulin! Det är en Speysidewhisky i motsats till Lagavulin som är en Islay. Jag har aldrig smakat Tamnavulin men de borde skilja sig åt ganska rejält i alla fall. Detta bland annat på grund av Lagavulins kraftiga rökighet vilket en Speyside inte har. Frank-T som är en Speyside-man kanske har koll på Tamnavulin?
/T

Namn: Lusen
Datum: Torsdag den 15 Juli 2004 Kl: 09:21
Denna Whisky diskution är nog den mest underhållande tråden på detta forumet! Verkar som om ni är mer eniga om whisky än om hundträning!!! ;)
Jag har haft det riktigt trevligt med alla era tips! Är tyvärr ingen whiskydrickare, men har istället upptäckt Konjak! Finns det liknande sajter för konjak? (tänkte på de typiska whiskysajterna som ni rekommenderade.
Såg en whisky som heter Lamnavulin (?), är den liknande Lagavulin?

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 15 Juli 2004 Kl: 08:51
Indisk, Nepalesisk eller Turkisk whisky då. Är det någon som smakat dessa lite udda whiskynationernas varianter på det goda i livet?
/T

Namn: Frank-T.
Datum: Fredag den 27 Februari 2004 Kl: 22:05
Mekong er noe forferdelig skvip. Isteden kan man til nöd drikke den thailandske rum'en Sang Thip, men det er heller ingen större opplevelse...

Namn: TML
Datum: Fredag den 27 Februari 2004 Kl: 15:31
"Thomas har talat" (inlägget nedan) ;-) Jag drar mig tillbaka och avnjuter i tysthet en flaska "skeppet" och päronsoda. Snart blir det fint som sjutton för då kommer en kompis över med en plunta Mekong, thailändsk riswhisky. Där ligger ni i lä!

Namn: Thomas
Datum: Fredag den 27 Februari 2004 Kl: 14:24
Ni verkar begripa lika lite om whisky som Bengt R. (Jesus från Mörarp) och Torsti M. (Oraklet från Grisslehamn) gör om spaniels.

1. Det existerar endast några få, och i extrema nödfall drickbara s k. blended whisky. De flesta i denna kategori duger möjligen till gurgelvatten eller förhudstvätt (i nämd orning).

2. En sann whiskynjutare nöjer sig inte med mindre än single malt. Här följer några märkestips: Springbank, The Balvenie, The Macallan, Highland Park.

Basta!!!
Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 23 Februari 2004 Kl: 00:51
Ingenting merkverdig med å köra blindtester. Vi har en "mystery whisky" nesten hver gang vi mötes i klubben. Om man ikke nödvendigvis klarer å komme frem til det nöyaktige merket, så satser man iallefall på å komme frem til riktige området av Skottland. Det er like stor forskjell på whisky som på falukorv og isterband...

Namn: TML
Datum: Söndag den 22 Februari 2004 Kl: 15:28
Roligt att höra hur man "tar i" när man skall beskriva skillnaderna mellan de olika märkena. Självutnämda experter i hundvärlden finns det gott om, tydligen gäller samma sak för whisky. ;-)

En intressant grej är att köra en blindtest mellan kompisarna och få folk att tappa hakan när det gissat på fel märken.

Namn: chivas
Datum: Lördag den 21 Februari 2004 Kl: 16:34
Diesel är det lite mer svung i så att säga,, blyfria 95 saknar karaktär. hellre gammal hederlig blyad 98

Namn: Whiskey lover
Datum: Lördag den 21 Februari 2004 Kl: 11:31
Tycker att du är lite känslig i magen Chivas. Ta en Rom och Novalucola så känner du dig nog bättre!! Skämt åsido men känner man inte skillnad på diesel och 95 oktan så kvittar det nog vilken whiskey man dricker.

Namn: chivas
Datum: Fredag den 20 Februari 2004 Kl: 15:29
Frank
För att förklara för dej vad Statesman är, Köp blyfri 95 alternativt diesel, blanda med cola drick och spy. ungefär samma smak och effekt

Namn: TML
Datum: Fredag den 20 Februari 2004 Kl: 14:38
Det är inget större fel på Statesman. Av alla lågpriswhisky är det den som slinker ned lättast. Den har förståss ingen djupare karraktär då den endast är lagrad i tre år, men inga konstiga bismaker som t. ex. "Custers" (liknar penseltvätt;).

Är man i tyskland på shoppingresa så kan man dock lägga till några tior och få en vanlig Grant's eller Red label.


Namn: Frank-T.
Datum: Fredag den 20 Februari 2004 Kl: 10:48
Jeg er heldigvis lykkelig uvitende om hva Statesman er for noe..

Namn: chivas
Datum: Fredag den 20 Februari 2004 Kl: 09:49
Statesman,,, dricker hellre T-sprit

Namn: Whiskey lover
Datum: Fredag den 20 Februari 2004 Kl: 09:16
Har ni provat Statesman??? 45 spänn flaskan i Tyskland.

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 19 Februari 2004 Kl: 00:46
Fikk programmet til vårt neste whisky-treff i Whangarei (NZ). Ser bl.a. at vi får gleden av å pröve Aberlour a'bunadh som Tony nevnte tidligere i tråden, som cask strenght virker veldig spennende. Blant de övrige er også Auchentoshan, Old Pulteney, Dalmore "Cigar Malt", Fraser's Reserve og Lagavulin cask strenght. Vi kjörer fullt ut med säckpipa, haggis og Robert Burns dikt (värten er ekte skotte med veldig sterk aksent)...

Namn: webmaster
Datum: Söndag den 8 Februari 2004 Kl: 10:08
Ta kontakt med Andrea på Mindtravel, hon är jätteduktig på att skräddarsy resor och arrangemang över hela världen. Litet företag, små omkostnader. Du når henne på info@mindtravel.se

Namn: Johan
Datum: Lördag den 7 Februari 2004 Kl: 19:31
http://www.dryckeskunskap.se/travels/islayresor04.pdf

Namn: Perak
Datum: Lördag den 7 Februari 2004 Kl: 10:27
Hej, jag vill ta ett gäng på whiskeyresa till Skottland, är det någon som vet vem som möjligen arrangerar, eller ska man själv fixa? Tacksam för alla svar!

Namn: Steffe
Datum: Lördag den 7 Februari 2004 Kl: 00:47
.... annars så har Systembolaget ett beställningssortiment ...
Där kan alla finsmakare beställa en Glennfiddich (?) från 1937
Undrar om den kanske är god ...? JAG kommer aldrig att få uppleva den smaken med dessa skatter

Namn: TML
Datum: Fredag den 6 Februari 2004 Kl: 12:17
Jake-> Gav bort just denna whisky (The Famous Grouse Port Wood Finish) till en kompis. Någon månad senare fick jag en klunk från hans plunta utan att veta att den innehöll just denna. Tack, sa jag, är det cognac? ;-)

Lagringen i faten kan vare en förklaring till denna felbedöming men så hade det varit mycket bättre att dricka ur ett glas och känna aromen i näsan bättre.

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 4 Februari 2004 Kl: 19:47
Ballantines Gold Seal är ju inte så dum om man pratar blended.
Mvh Tony

Namn: Jake
Datum: Onsdag den 4 Februari 2004 Kl: 14:16
Frank-T,
The Famous Grouse Port Wood Finish tycker jag är ett spännade alternativ på blended sidan klart "udda" smak av framför allt vanilj. Skulle vara intressant att höra andras åsikt om denna blended. På single fronten föredrar Oban till vardags bruk. konjaks inlägg har det varit sämre med man kanske skulle starta en tråd om det med. Nåväl vid riktig njutning tycker jag man tar en bit choklad (riktigt mörk)och några cl Grönstedt x-tra special XO!

Namn: Frank-T.
Datum: Onsdag den 4 Februari 2004 Kl: 09:17
Det virker väre mange som ender opp med Bowmore som et "schysst prisvärd" alternativ, synes til stadig jeg möter de som har hengt seg på Bowmore-vagnen.
Hvilke blended drister dere maltwhisky-drikkere dere på?

Namn: Melker
Datum: Måndag den 15 December 2003 Kl: 17:20
Ah, den var bra Master, jag skrattade gott.

Skämt och sido så går det faktiskt att göra några typer av drinkar på "sådana" whiskysorter.

Prisfrågan är ju dessvärre ett aber. Tillgång och efterfrågan spökar ju till det så de flesta bra (och några dåliga) sorter är elakt dyra. T o m The Ileach som jag tycker "bara" är en OK vardagswhisky är ju uppe i 359 spänn. Så jag landar nog på Bowmore 12y för 395kr som en schysst prisvärd livsandeväckare efter en jaktdag ute i blötsnön. M a o billigt blir det aldrig med min whiskysmak men det betyder ju inte att Du inte kan hitta någon budgetfavorit. Mitt tips är att gå ihop ett gäng och handla många sorter till en rejäl provsmakning. Smutta lugnt i början och anteckna så att provresultatet inte råkar försvinna under kvällens glädjeyra ;-)

Namn: Tobias
Datum: Måndag den 15 December 2003 Kl: 14:44
Den 18åriga Caol Ila är en av mina favoriter, däremot så är 12åringen mycket omogen och blev en stor besvikelse! tog och förvandlade den till maltglögg istället! mumms

Namn: master
Datum: Fredag den 12 December 2003 Kl: 21:16
Ni Pratar om Whisky,men har inte nämt Lauders,det är väl en bra whisky. Man har väl många bra sorter Chivas regal,Famous grouse, Grants, Många fler men finns det några bra sorter till ett bra pris?.

Namn: Tony
Datum: Fredag den 12 December 2003 Kl: 08:50
Ja nu har jag smakat på Caol Ila 18 years i alla fall. Den 12 åriga var slut. Påminde lite om Lagavullin i smaken. Ganska mild till en början men med en kraftig eftersmak av tjära. Inte lika kraftig som sgat som Lagavullin men ändå. En whisky som mognar i munnen kan man kanske säga. ;-)
Definitivt ingen aperitif, men å andra sidan är det väl ingen annan från Islay som är det.
Mvh Tony

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 3 December 2003 Kl: 09:55
Såg i varunytt den här relativt okända islay whiskyn:
Caol Ila 12 Years 339kr. Är det någon som hunnit smaka den?
Den har fått ganska bra omdömen det jag sett hitills i alla fall.
Mvh Tony

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 11:38
Jajaja, ;-) men Gordon och whisky var det i alla fall......
Mvh Tony

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 27 November 2003 Kl: 02:25
Da gordonsetterens foredler var the 4th Duke of Gordon, som döde i 1827, så har det nok värt hans sön som var involvert i whisky destilleriene. Men nära nog...

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 26 November 2003 Kl: 12:42
Apropå Glenlivet, Frank-T. Var inte "The Duke of Gordon" inblandad i dess historia någonstans har jag för mig? Och då är det sannerligen inte långt från fågelhundar återigen.
Mvh Tony

Namn: Frank-T.
Datum: Onsdag den 26 November 2003 Kl: 11:38
Tony du har rett. Talisker er pepprig, og ikke så lite heller. En veldig säregen whisky, men en del feinschmeckere mener den best kan beskrives som noe mellom Islay og Highlander. Det er på samme linje med hva Robert Louis Stevenson (som bla. skrev "Treasure Island" og "Dr Jekyll and Mr Hyde") sa for 120 år siden:
The King o'drinks, as I conceive it,
Talisker, Islay or Glenlivet.

Ved å nevne Glenlivet, så kan vi jo blande litt jakthund inn i dette, da det på Glenlivet Estate iblant avholdes field trials. Nu i höst var det irländare fra Erinvale kennelen som vant både Novice og Open Stake.

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 26 November 2003 Kl: 09:33
Ok Maud. Inte riktigt i min smak heller. Men jag undrade lite bara....
Mvh Tony

Namn: Håkan
Datum: Onsdag den 26 November 2003 Kl: 07:04
Maud!

Just för tillfälligt är man lycklig med ett barskåp som är ganska välfyllt. Har precis varit i Tyskland på en liten shoppingrunda. :) Men säg den lycka som vara för evigt? :)

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 19:27
Tony!
Vi fick även prova Springbank som också ligger åt det salta hållet, men kommer från Campbeltown, längre söder ut bland de "västliga öarna". Både den och Talisker har ju även en rökig smak, så allt ihop blir nog ganska pepprigt... inte direkt min smak.

Håkan verkar ha ett välutrustat barskåp :-)

Namn: Håkan
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 11:42
Vilken underbar tråd.
Det vattnas i munnen på mig. Det är så att man längtar hem till barskåpet. Inte illa för att vara en tisdagsförmiddag på jobbet.
Hemma i barskåpet står förnärvarande följande flaskor av denna ädla dryck.

Aberlour
Dalwhinnie
Bowmore
The MacAllan
Finlaggan

Kan rekomendera följande websida för alla whisky älskare.
http://www.whiskycenter.se/

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 10:48
Apropå Talisker så tycker jag även att den smakar lite "pepprigt" eller har jag helt fel? Det är definitivt ingen aperitfwhisky om man säger så. Eftersom den smakar lite annorlunda så undrar jag om det finns någon liknande maltwhisky? Jag har fått för mig att det är den enda från Skye. Man kan ju hitta sorter som ligger nära varandra smakmässigt men jag har aldrig smakat någon som liknar Talisker. Vad säger experterna här?
Mvh Tony

Namn: Frank-T.
Datum: Tisdag den 25 November 2003 Kl: 09:04
Maud, du har nok samme favorittdistrikter som meg - (se evt. mitt innlegg fra 23.Oktober).

Var ute på byen i fredags, og etter vi hadde tömt restauranten for Laphroaig (som var den eneste malt de hadde) så måtte vi gå over til Chivas - og det blir da en liten nedtur.

Auchentoshan uttales Och'n'tosh'n.

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Måndag den 24 November 2003 Kl: 18:37
Nu kommer jag aldrig någonsin kunna prestera en klingande skotsk skotsk accent ens, men på åländska (vår somelier var ålänning :-) hette det ungefär "åschentåschan". Sluddrar man nog mycket vid beställningen, bör det gå bra bara genom att betona "å'na" i namnet ;-))

Vi fick lära oss att vissa av de destilerier som låg nära havet (bla Sky, Taliskers skapare, och de andra från öarna i väster) lät dörrarna till magasinen stå öppna så havsvatten stänkte in och gjorde att ekfaten drog till sig saltet i vattnet som smaksatte wiskyn.

Kändes som det stämde... men det är klar att det måste finnas de som gillar det med TML! Med alla deras destilerier borde det finnas minst en smak för varje wisky-älskare. Skottarna tänker på oss alla ;-)

Namn: TML
Datum: Måndag den 24 November 2003 Kl: 15:54
Maud -> Om jag inte missminner mig, berodde Talisker arom mycket på att destilleriet låg extremt nära havet och fått en viss anslag av tång och hav (llt enligt ett TV-program jag såg för en tid sedan). Hoppas bara man inte bryggt på havsvatten! ;-) Dock finns det relativt många som har Talisker som favvorit alltid.

Namn: TML
Datum: Måndag den 24 November 2003 Kl: 15:47
Sten -> Spana först in flaskan i baren. När du beställer så fejkar du en hostning mitt i den krångliga stavelsen samtidigt som du pekar mot flaskan. Med lite tur inser bartendern vad du menar och repeterar namnet och du kan nicka instämmande. :-)

Namn: Sten Ch
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 17:56
Och hur uttalas det? Jag klarar av att uttala Laphroig och när jag någon gång tar mig en Famous Grouse, beställer jag en Farmors Gås. Men hur beställer man en Auchentoshan på klingande skotska om man inte vill göra bort sig?

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Söndag den 23 November 2003 Kl: 13:11
Talisker blev inte någon favorit hos mej, liksom någon i vårt testgäng. Tyckte den låg för mycket åt salt och rök, vilket inte tex Macallan & Highland Park var (söt & lite rök).

Även Springbank låt lite åt salta hållet, och det var inte något jag uppskattade.

En tjej i gänget valde Auchentoshan som favorit, men förklaringen att nu vågade hon äntligen beställa den när hon visste hur den skulle uttalas ;-)

Namn: Husse
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 18:39
Jag e´måhända en total novis och nolla på whisky, jämfört med alla er "äss", men va f-n..har INGEN sagt nåt´gott om Glenfiddish här ???????
Kanske e´för newbies, men ändå....

Namn: exlove
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 10:46
Henne har jag också provat. Sur eftersmak...=)

Namn: In love
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 10:28
Tony, jag gillar Jenny 19 år bäst!

Namn: Tony
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 08:59
Ingen som gillar Talisker då? Lite speciell förståss.
Mvh Tony

Namn: Tony
Datum: Fredag den 21 November 2003 Kl: 08:59
Topp 3 då?
1. Highland Park 18 år
2. Lagavulin 16år
3. Oban 14 år

Mvh Tony (måste hålla en trevlig tråd i liv) ;-)

Namn: Marina
Datum: Tisdag den 18 November 2003 Kl: 23:45
Min ungtik heter faktiskt Bowmore Beauty i stamtavlan ;)

Personligen gillar jag ej whiskey, men min dambo börjar bli en riktig finsmakare. Hans favoriter är Laphroag (speciellt den som inte går att få tag på i Sverige, ngn med väldigt hög alko.proc. ?)
Samt Bowmore Darkest.
Funderar på att skicka iväg alla karlar i familjen på whiskeyresa i Skottland i sommar, då min far fyller 60 år. Han är också whiskey-älskare!
Är det någon här som har tips på hemsidor om resor eller vad som helst, där man kan boka resa?

Kan förresten tipsa er om whiskeymania, en hemsida med många sorter, man kunde nog också beställa därifrån.

Namn: contact@fimpen.com
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 18:36

TML... hur linjen blev kanske ska lämnas därhän. Men kvällen blev trevlig och god;)


Namn: Olof Johansson
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 17:11
Anitra,

Styrelsen väntade att du och polisen skulle sköta efterforskningarna inom din organisation lite mer diskret!

Center Olof

Namn: Anitra
Datum: Måndag den 17 November 2003 Kl: 14:03
Maud, du är inte en av cheferna på systembolaget?:)

Namn: Maud/Rospigan
Datum: Fredag den 14 November 2003 Kl: 23:22
Jag var på wiskey provning i Mariehamn/Åland i förrgår med en mycket kunnig & berättarvänlig somiljer (hur det nu stavas), och fick en del "aha-upplevelser"... (var inte ensam om det).

Vi testade 10 sorter, och vi fick reda på att vårt sällskap (10 pers) följde statistiken väl.

Sorterna var Jameson, Famous Grouse, Jim Beam, Auchentoshan, Macallan, Isle of Jura, Highland Park, Talisker, Springbank och Lphroaig.

Macallan och Highland Park blev dött lopp i toppen, och så någon röst på några till (bla Auchentoshan).

Jim Beam brukade aldrig få någon röst i hans tester... och vi höll med.

Jag och en kollega har "inte för ovana" att ta en Famous Grouse ibland (även om han inte jagar...), men både blev ganska långnästa nu och undrade stilla om något bytt ut innehållet i våra glas. Jag tyckte det var enda sorten som luktade finkel... Den smakade inte illa, men inte heller så mycket.

Men så dricker/provar man sällan flera sorter samtidigt, och sitter inte heller med ett protokoll framför sig.

Intressant var det, specielt för en som inte är specialist i ämnet, men provat en del mer eller mindre rökiga sorter pga av Torsti, och därmed visste lite innan. Tex vad jag hade att vänta mej av Laphroaigen...

Fick även lära mej att skottarna stavar wisky och irländarna wiskey...
Skål!

Namn: Tony
Datum: Fredag den 14 November 2003 Kl: 08:17
Fick igår ett nummer av den nya tidningen Allt om Whisky. Kanonbra. I första nummret var det bland annat reportage från Isle of Jura, Brora, Caol Ila mm mm.
Läs den.
Mvh Tony

Namn: TML
Datum: Torsdag den 13 November 2003 Kl: 21:35
Jag vill gärna rekommendera whiskyprovning. Enklast är att gå ihop några goda vänner och skramla ihop ett lagom urval. Ta med såväl fina sorter som budgetvarianter däribland singel och blended. Nu får man en rättvis jämförelse, det blir annars svårt att komma ihåg smaker från dag till dag. Var dock försiktig med mängderna och var snabb med vatten för att neutralisera mellan varje zip.

Vinprovare brukar spotta ut när det smakat färdigt men det tycker jag är onödigt när det gäller whiskyprovning.

Namn: JK
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 15:13
Vad härligt med en tråd och ett ämne där vi är rörande överens:)

Namn: Tony
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 14:08
Läste precis på systembolagets sida om whiskyn jag nämnde i föregående inlägg från mig Aberlour a'bunadh. Det var lite olikt i beskrivningen mellan mig och experterna. ;-) Men god var den i alla fall.
Mvh Tony

Namn: webmaster
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 11:09
Ett litet tips är att kolla systemets Varunytt för november med inte mindre än 35 nya whiskysorter, varav två irländska och 23 skotska maltwhisky. Själv ska jag inhandla Highland Park 20 Years.

I Varunytt finns också en cognac, Izambard från Hennessy som för 349 kr är ett riktigt fynd.

Namn: Tony
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 10:18
Aberfeldy har jag tyvärr inte smakat ännu men jag har äntligen tagit mig tid att smaka på min Aberlour a'bunadh Cask Strenght 59,6%. Hällde upp en 3cl och 1cl vatten och smakade, en intensiv smak av russin och sherry och lite fruktighet. Och alkohol (väldigt starkt). Jag hällde då i ytterligare en liten skvätt vatten. Då kom alla smakerna ännu mer och en väldigt trevlig avrundning av whiskyn. Mycket god, kanske en av de bättre sorterna från speyside som jag smakat. Kanske....
Mvh Tony

Namn: Frank-T.
Datum: Måndag den 10 November 2003 Kl: 08:58
Kan ikke helt gi slipp på denne tråden!
Er det noen av dere som har prövd Aberfeldy single malt fra Midlands distriktet? Farsiden til min fru kommer opprinnelig derfra, og en farbror var en kjent gamekeeper i området. Jeg har enda ikke hatt muligheten til å teste whiskyen, men satser på at den er drikkbar.

Namn: TML
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 20:18
PW -> Jag hoppas att er linje kommer att bli något sånär rak! ;-)

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 12:52
Jo jag antog att du menade wirre och inte en "byxljummen explorer". ;-)
Mvh Tony

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 10:02

Då menar jag förstås Wirre! Här dricks ingen Bailys vare sig med den käraste eller utan;) Hehe...

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 10:01

Själv är jag ledig i helgen och ska "bara" ut och gå på linjen med det unga "Gullefjunet" så vi kommer att få gott om tid för en vi med:))

Ha en fin helg:))

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 09:05
Där satt den *PW*. ;-) Tänk att det var du som var den första.... ;-)
Ska ta en med Snöret i helgen tror jag.
Mvh Tony

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 29 Oktober 2003 Kl: 07:35

Men NU kommer det "påhopp"!

HUR kan man börja tala om Bailys i en så fin tråd om Whiskey?

*Ropar*..-"Helgerån"

;))

Namn: Pyret
Datum: Tisdag den 28 Oktober 2003 Kl: 19:22
Okej

Tack för länken, fanns mkt intressant där :o))

Bailey's är en favorit. :o) Med någon man tycker förstås, men så är det väl med det mesta. Det är godare med trevligt sällskap :o))

Namn: Tony
Datum: Måndag den 27 Oktober 2003 Kl: 16:50
Pyret.
Det finns en ganska bra ordlista här:http://www.tasteline.com/document/showdocument.asp?lintDocumentID=1133
Baileys är gott tillsammans med någon man tycker om. Och då menar jag inte malt utan sin käresta förståss. ;-)
Mvh Tony

Namn: Pyret
Datum: Måndag den 27 Oktober 2003 Kl: 15:24
JK skrev lite längre ner "att man skall vara försiktig med om det är whiskey eller whisky - det brukar avslöja"

Någon som kan förklara för en okunnig stackare, vad är det som avslöjas? Vad är skillnaden? :))

Bailey's Original Irish Cream är inte det whiskey med choklad?? Eller är det en hädelse i sammanhanget? :o)) Från nyfiken i en strut.

Namn: Roland
Datum: Måndag den 27 Oktober 2003 Kl: 12:29
Vi var ju inne på choklad och dryckjomm, i helgen
blev det en liten provning med 66%:ig 70%:ig choklad och
fransk tryffel ackompanjerat av en Setubal. Gommen
och magen jublade hela kvällen...

Namn: Tony
Datum: Måndag den 27 Oktober 2003 Kl: 11:12
Vilken fin tråd!!! Inga påhopp eller liknande. Kan man inte jaga ensam i Skåne Sten? Jag inhandlade en Aberlour a'bunadh i helgen. Ska bli spännande att smaka den.
Mvh Tony

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 24 Oktober 2003 Kl: 22:45
Jo, Tony, det var nog samma gäng. Fast jag är inte riktigt säker på siffran. De jagade hare samtidigt och sköt 125, så det var kanske "bara" 500 fasaner och resten harar. Var där själv på en liten jakt häromveckan, men då var det ganska dåligt med hare. Men fasaner - oj! Vi ska förresten tulla på våra egna fasaner ffg i morgon. Främst skjuter vi hare, men ett antal tuppar ska det också bli. Det är ett fantastiskt fältfågelår i Sydskåne och fasaner överallt. Har dock varit svårt att få ihop folk till jakten, alla upptagna av andra jakter. Så går det när man bjuder sent. Vi får se hur det går, något ska det väl bli. På tal om whisky tog jag i kväll upp en Knockandoo ur källarvalven (tillsammans med en Ch Leonville Barton -82 som ska njutas till rådjurssadel efter jakten i morgon...), men blev inte impad. Mycket och bra smak, men lite "primitiv", alltså utan den förfining man vill känna hos en riktigt god malt.

Namn: Fredrik
Datum: Fredag den 24 Oktober 2003 Kl: 14:34
En tråd helt i min smak.
På tal om Island whisky från Ven, så finns sedan några år ett etablerat destilleri i Gärstikland, Mackmyra kolla in www.mackmyra.se
Jag ska själv på en provning med John McDougall om en vecka. 5 sorter Singlecask, caskstrengt, där han valt ut faten och buteljerat själv mumma.
Finns ni i närheten av Sundsvall, Ö-sund eller Åre så finns chansen.

Trevlig helg
Fredrik

Namn: chivas
Datum: Fredag den 24 Oktober 2003 Kl: 11:15
På tal om barnota, jag åt björn innerfile på en rysk resturang i Helsingfors den lunchen kostade 2200 kr för 2 pers.

Namn: Tony
Datum: Fredag den 24 Oktober 2003 Kl: 10:47
Jadu Sten, den barnotan frambringar troligtvis ingen avundsjuka... Har aldrig provat japansk malt, men har hört att den skall vara av väldigt god kvalitet. Precis som du säger är ju Sake inte mycket annat än ljummen olja i jämförelse. 625 fasaner! Av samma jaktlag då eller?
Mvh Tony

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 24 Oktober 2003 Kl: 10:28
Jag pratar i föregående inlägg naturligtvis om VILDfasaner.

Namn: Sten Ch
Datum: Fredag den 24 Oktober 2003 Kl: 10:25
Eftersom tråden börjar handla om whisy & whiskey från lite ovanliga producentländer vill jag dra mitt strå till stacken. I våras provade jag en japansk whisky i Osaka. Riktigt god, med maltkaraktär. Men inte billig. Generös som alltid (sic!) bjöd jag laget runt och fick en barnota som jag sent ska glömma. Men det var värt det bara för att slippa deras eländiga sake för en kväll. Här i Sverige kommer vi inom kort också att producera en "island malt". Det är på den trevliga lilla ön Ven, mitt mellan Sverige och Danmark, som man just nu bränner och testar för att hitta rätt smak. Ska bli intressant att prova. Man gör ju renan pasta på ön från egenhändigt odlat durumvete och vin från frilandsdruvor (namnet är Ven-Vin, vad annars?). Beaktar man dessutom det faktum att hamnkrogen på Ven har en av landets bästa samlingar årgångsarmangac för den avectörstige och att fasanjakten på Ven i frånvaron av rovdjur är en av världens bästa (jag tror att dagsrekordet ligger på 625 om vi ska sätta en siffra på kvaliteten), så verkar Ven vara en god plats att leva på.

Namn: Tony
Datum: Torsdag den 23 Oktober 2003 Kl: 13:52
Jo Speyside har ju några riktigt bra sorter precis som du nämner Frank-T. Jag har även provat en sort som heter Benromach (18 år) och den var mjuk som honung genom strupen.
Mvh Tony

Namn: Roland
Datum: Torsdag den 23 Oktober 2003 Kl: 12:48
I min flaska på fjället kan det också vara Ballantines. Lika duglig varm som kall. Det finns nog en dryck för varje tillfälle, efter maten kanske en Oban, en laphroig (?) i källaren, en Bowmore vid brasan... Ja det är bara plånboken som begränsar. Och som det skrevs tidigare, mörk riktig choklad till är inte fel.
Roland

Namn: Frank-T.
Datum: Torsdag den 23 Oktober 2003 Kl: 12:25
Dette var jo en trivelig tråd. Sitter her like för jeg skal i seng og slapper av med en Macallan, etter å ha värt på havet og dykt etter scallops.

Speyside er mitt favoritdistrikt, med Macallan, Glenlivet, Balvenie, samt også Northern Highlands Glenmorangie og Orkneys Highland Park, som nevnt i begynnelsen på denne tråden.
Når det gjelder blended, så nevnes Famous Grouse, som den så ofte gjör i våre birddog-kretser, og den er absolutt godkjent. Blant malt-whiskyene som inngår i Famous Grouse er både Macallan, Highland Park og Tamdhu. Famous Grouse er også den mest solgte blended whiskyen i Skottland, og det sier selvfölgelig en del. Et par andre gode blended synes jeg er den veldig gode Dimple, samt også White Horse (som av malt bl.a. har Lagavulin i den.)

Whisky vs Whiskey - Amerikanerne tok jo stavingen fra Irland, og fakta er at Irland inntil det 20. århundre var verdens störste whiskyprodusent. To markante hendelser slo derimot de fleste irske destilleriene konkurs, det förste var det plutselige alkoholforbudet i USA i 1919, som da fratok Irland 60% av deres whisky-salg, det neste var to år senere da Irland frigjorde seg fra Storbritannia og ble straffet ved å bli ekskludert fra hele det britiske markedet, der de hadde hatt 35% av sitt salg. Skottlands destillerier tok over verdensmarkedet og er i dag så vidt jeg vet 80 ganger större enn Irlands produksjon.

Tony nevnte også en lite drikkbar tysk whisky, vil tippe på at den heter Sonnen Schein - så navnet er kanskje ganske upassende. På New Zealand har de en skotsk stad kalt Dunedin lengst söder på South Island. Man skulle tro at de skotske ättlingarna skulle kunne lage noe rimelig bra, men den (Wilson's) er grusomt dårlig...


Namn: TML
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 22:56
Sten, din orm!

;-)

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 22:16
Du, TML, skulle varit med när vi första gången hade sådana plåtburkar med dummies som pris på Bosjökloster. Jag var speaker på Shoot & Fetch och lockade med priser inte bara åt hunden, och höll upp cylindern som det stod Famous Grouse på. Alla gjorde sitt bästa för att vinna, men vid prisutdelningan blev det långa näsor. Sedan dess har jag tiggt några dussin från Farmors Gås varje år att ha som pris i tävlingarna.

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 21:58
Efter att ha tagit reda på 18 änder och 7 rapphöns ikväll så insåg jag att Dalmore är en riktig höjdare. Den ackompanjerades även av en liten Bowmore som inte heller gick av för hackor :-)

Namn: TML
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 16:19
Apropå Famous Grouse, vann jag (hunden) en plåtcylinder med innehåll från densamme under jaktmässan i Bosjökloster nu för några månader sedan. Glöden i mina ögon mattades dock när jag blev varse om att innehållet inte gick att dricka. I tuben låg en apporteringsdummy med reklamtryck från destilleriet. ;-) Så kan det gå!

Kul ändå att få vinna något.

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 14:35
Yes, you are probably right sir! Jag var förbi Dalwhinnie förresten i somras. Vilken spökstad. Egentligen bara ett destilleri och några gamekeepers bodde där. Men strålande whisky.
Mvh Tony

Namn: Sten Ch
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 13:56
Visst, Tony, jaktlyckan blev god med flera höga och fina krickor (och ett antal bommar...). Jag erinrar mig nu att Oban & Dalwhinnie inte är de enda whiskey-hundar jag jagat med. En gång flög jag hökar på kanin för ett par spaniel som hette Whisy och Soda. Bra hundar med en dålig kombination när det gäller dryck. Vatten ska det vara i whiskyn, men bara lite. Is avslöjar genast barbaren. En kompis i Skottland brukar säga: "There are three ways to dring whisky, and three ways only: With water, without water or like water."

Namn: Regal
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 12:58
En whiskey kan man alltid kosta på sej, det är livets vatten

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 10:38
Ahh va trevligt:))) Hälsa tillbaka;)

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 10:34
Då har du ju hela dan på dig *PW*. ;-)

Mvh Tony (Snöret hälsar)

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 10:30

Jo, tyvärr.. jag måste. Jobbar nätter denna vecka nämligen.:(

Namn: Regal
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 10:28
Man behöver inte vänta till helgen för att få ta en virre

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 10:21

Tony! Håller helt med om att mörk choklad tillhör en perfekt del i Whiskey njutningen. Passar fint till alla maltsorterna:))

*Mmm*... kan det bli helg snart?:)))

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 10:04
Birddogger,
Du har en viktig poäng där. Finwhiskyn bör gömmas när pöbeln kommer på besök. Man får ju ont i magen när någon avlägsen släkting dundrar upp ett halvt dricksglas samlarwhisky och sedan frågar efter cola.

Namn: Tony
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 09:47
Jag provade en tysk whisky en gång. Synd bara att jag inte la namnet på minnet bara. För nu tar jag inga risker, jag smakar aldrig mer en tysk whisky.
Sedan måste jag hålla med om att Bowmore smakar mycket bra.
Har ni provat en riktikgt rökig whisky tex, Lagavulin eller Laphroig tillsammans med mörk choklad eller kanske lite salta jordnötter. (bara lite..... nötter alltså) OjOj

Namn: Rolf Norman
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 09:47
Det finns bara en: "Famous Grouse"

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 09:04
Huvudsaken man dricker det man tycker är gott, dock provade jag Jim Beam en gång, det skulle jag inte ens använda till att tända en korvbrasa med... fyy faan vilken soppa.

Namn: *PW*
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 08:49

Just Darkest är nåt alldeles extra ja:))

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 08:31
Varför inte hälla Chivas Regal över anden? Flamberat är aldrig fel.
Jag har gjort en sås på en XO konjak, flarran kostade 1500/halvliter jösses vilken god sås

Namn: Birddogger
Datum: Onsdag den 22 Oktober 2003 Kl: 08:30
Bowmore Darkest och Lagavulin låser jag in i vapenskåpet. Övriga sorter duger bra som "bulvaner" att ha på hyllan när svärföräldrarna hälsar på.

Namn: TML
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 23:02
Hmm... får förtydliga där att jag menade Chivas recept och inte att man skall hälla Chivas Regal över anden. ;-)

Namn: TML
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 23:00
Whisky smakar bäst som avrundning efter en kraftig måltid. Varför inte efter Apelsin-and alá Chivas (eller Stens variant)?

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 22:45
Single eller blended. Smaken är väl som baken. Själv föredrar jag single malt men nog finns det en och annan bra blended också. Eller hur Chivas (Regal)?
Oban och Dalwhinnie, Sten. Kunde det bli annat än bra jaktlycka då?
Mvh Tony

Namn: *PW*
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 22:25
AHhh, malt:)))

Ett trevligt ämne ja:))

Mina egna favoriter är Bowemore och Ardbeg. Föredrar malt med andra ord..

Ytterst få blended jag tycker bra om och de Amerikanska ger mig rysningar av obehag.

En god Wirre framför brasan efter en lång dag ute är en av de saker som ger klivet gott att njuta:)))


Namn: TML
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 21:16
Olika sorters singel-malt ät aldrig fel. Det finns dock en massa märken därute, även "blended", som smakar fint. Det var någon som frågade en s.k. whiskyexpert om vilken sort som var bäst, han svarde kort och gott:

"The one I'm currently enjoying."

Det ligger väl mycket i det.

Namn: Anna
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 20:43
Finns en hund i vårt jaktlag som heter Whiskey.

Namn: Sten Ch
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 16:17
Fast det stavas nog Dalwhinnie...

Namn: Sten Ch
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 16:16
Äntligen en stark tråd här på Forum. Som älskare av god maltwhisky plus lite jokkvatten efter en svettig dag i ripmarkerna uppskattade jag helgens jakt i Danmark. Inte för att vi drack sprit, nej det var en öl till maten bara. Men hundarna jag jagade över hette Oban och Dahlwinnie. Jag gillar dem båda...

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 15:41
Varför inte en 16 årig Lagavulin? Kanske rent utav med en skvätt vatten i....

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 15:39
Snackar vi whiskey håller klassiska Jameson länge. Det blev faktiskt en (eller möjligtvis två) sådan efter lördagens bravader.

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 15:32
Exakt JK ;-)
Mvh Tony

Namn: JK
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 14:44
Tullamore Dew är inte fy skam:) sen ska vi vara försiktiga med om det är whiskey eller whisky, det brukar avslöja:)!

Namn: Melker
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 14:07
För att inte supermupparna ska få spader igen så måste jag bara förtydliga:
1. Fågeljakt på dagen
2. Whisky på kvällen efter jakten

F ö hänger jag tveklöst på Tony, Highland Park (både 18 och 12) är en höjdare!

Namn: chivas
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 13:28
Berömt Grus så klart.... med ripa på

Namn: Tony
Datum: Tisdag den 21 Oktober 2003 Kl: 13:00

Kanske inte rätt forum men jag tar en chans. Whisky och fågelhundar tycker då jag passar alldeles utmärkt ihop så jag undrar då bland er andra:
Vad har ni för favorit bland alla whiskysorter?
Själv föredrar jag just nu en 18:årig Highland Park.
Mvh Tony

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida