Log in
 Ledarskap...  
Namn: Thomas med labben
Datum: Lördag den 5 April 2003 Kl: 03:51
Nej, ledarskapsträningen är minsann inget man skall ta lätt på. Att förstahundsägare har lite problem kan jag förstå eftersom jag själv är en. Det var väldig rörigt den första tiden då man träffade olika instruktörer med både mjuka och gamla "beprövade hårda" stilen. Vilka skulle man lyssna på? Det tog ett tag då jag insåg att den bästa metoden för mig låg någonstans mittemellen.

Kanske är det många hundägare som bara går någon enstaka kurs och sedan nöjer sig med vad de tror de lärt sig, den uppfattningen ligger sedan bergfast oavsett om den är rätt eller fel.

Jag hade innan en del problem att visa att jag bestämde, fick sedan en hel del praktiska förevisningar (några av er härifrån -tack!). Lite har jag sedan klurat själv. Hade bla ett tillsynes tröstlöst problem med att den jagade fritt springande småvilt. Detta löste jag utan elhalsband men absolut inte genom att endast diskutera med honom.

Efter två år är det än mer påtagligt vad en god erfarenhet innebär för ledarskapet. Är lite avundsjuk på er som haft hund i hela ert liv och kunna dra lärdomor under all den tiden.

/Thomas


Namn: *PW*
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 17:10

Vad mer kan man säga SurGerd... än att du har helt rätt:)

medhållande PW...

Namn: Emla
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 16:09
De som styr avelsarbetet är de som får sålt valpar... Inga köpare, inga valpar. Så länge valpköparna köper valpar av vem som helst så kommer aveln att vridas ditåt så att de blir mer och mer ospecialiserade för att passa vem som helst.

Namn: Torkel
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 14:48
Håller också med suris. Fast jag är mer orolig för att de människor som hon beskriver bestämmer vilka hundar vi andra ska ha, genom att de styr avelsarbetet.

Namn: JK
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 11:58
Tyvärr är det inte svart eller vitt att vara människa eller hund i en relation! I många situationer uppstår ljuv musik, i andra är det mest oljud :) vad jag menar är att vi alla tycks tro att vi vet bästs, speciellt hur andra ska agerar, men jag tror hundägandet och relationen mellan hund och ägare/förare är helt individuellt, vissa människor borde aldrig skaffat sig hund, andra människor har en naturlig fallenhet med djur. många går på brukshundsklubben eller andra kurser, men tycks aldrig lära sig osv...
Detta med dominas och flockbeteende är i botten väldigt enkelt och smärtfritt både för hund och ägare om man förstått vad det handlar om! Jag har själv en egen uppfattning om hjälpmedel typ klicker etc...och anser inte det behövs något, har du hunden i hand så kan den urskilja sin förare i vilket brus som helst....och jag instämmer helt i sur gerdas åsikter.

Namn: Mike
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 09:32
Jovisst kan man få pli på sin hund utan att sparka slå eller slänga den, det är inte det jag önskar vad jag gärna vill se är som du själv skriver en konsekvent ledare, vad jag retar mig på är den typ av hundförare som förespråker att absolut inte ha fysisk kontakt med hunden i korrigerande/dominerande syfte men ändå pratar om vargmodeller och andra metoder t.ex. klikker som jag anser kan vara lika förödande om man fortfarande inte försöker eller är kompetent till att lära känna det individ man har framför sig, jag anser även att en bra ledare försvarar sina flockmedlemmar i alla lägen.
Ett exempel från det verkliga liv. Jag kommer gående med min hund i koppel i stan var fysiskt koppeltvång råder och träffer på en lösspringande hund som kommer rusande mot oss medan kär..... står 30 meter bort med sin klikker och visselpipa utan att få någon form av kontakt med hunden, när den är en meter ifrån oss och det inte ens hjälpar att jag ställer mig emellan hundarna med front mot den främmande hunden och tar ett steg fram med allt hot jag kan uppbringa (i det läget mycket) men hunden istället gör utfall mot och ägaren står fortfarande med sin klikker,
ärligt sagt var det en sko i storlek 44 som avgjorde denna tvist, ägaren var totalt uförstående överför att hennes klikker/visselpipa inte verkade.
Det är denna typ av hundägare som jag syfter till inte för att hunden sprang ifrån henne men för att hon inte agerade.
Och det finns många av denna typ bara se dig om vart du än kommar.
Mike

Namn: glad påg
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 09:19
Hej frågande Barbro

Visst ligger det mycket i vad sur Gerd säger; det Du kallar aga behövs normalt inte men med svaga ledare och starka hundar(som ofta blir en konsekvens av en svag ledare)måste emellanåt hårda tag till för att hunden skall förstå att den ovillkorligen måste förstå sin plats i flocken.I annat fall riskerar man att få en fullständigt odräglig ocg ostyrslig hund. Självklart skall dessa hårda tag inte ta sig uttryck i form av att man misshandlar sin hund; det vill väl ingen göra. Att sparka till på sidan eller dra den på ryggläge är enligt min mening inte misshandel. Om allt fungerar skall det inte heller behövas ske mer än en gång.

Namn: Sur Gerd
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 09:18
Många möter man på tävling, promenaden eller på träningen. Dessa människor har ingen koll på sina hundar, de har gått kurs och är minsann så himla duktiga. Men att få hunden att umgås med andra hundar och människor går visst inte. Den är rena monstren i kopplerna och jag skulle inte vilja att mina barn lekte med dessa hundar. Och de flesta är dock familje hundar. Min stora förundrar är att när det sedan händer något som att hunden nafsa efter ett barn. Då är det hundens fel och den tars genast bort. Den stora faran för samhället idag är alla dessa töntiga hundägare.
Hur man får sin hund till att följa sin ledare skall baseras på tillit och respekt och det får man inte bara av att kela med sin hund.

Namn: Frågande Barbro
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 08:39
Ett förtydligande; FÖR DET VAR AGA MAN PRATADE OM FÖRR SOM MODELL FÖR ATT FÅ PLI PÅ SIN HUND!

Namn: Frågande Barbro
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 08:38
Vad menar ni? Gamla modeller ni nämner är det att dänga hunden i marken, sparka den i sidan om fot inte fungerar, läsa paragrafer och dra den på maken i ryggläge och liknande "modeller" man tidigare pratade om i bruks sammanhang? Tror ni inte att man kan vara en bra och konsekvent ledare som hunden ser upp till och följer utan aga?

Namn: Mike
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 07:09
Hej sur gerd jag blir så glad när jag läser ditt innläg jag trodde nästan att jag var ensam om att vara lite trött på detta överdrivet pedagogiska sätt att tolka hund.

Jag träffer på samma problem och samma typ av människor varje dag i mitt yrke, och jag tror att en stor del av problemet är att vi människor som ras gärna vill anpassa allt i naturen efter våra sätt att tänka och leva på, och i den process blir det enn del feltolkningar som generationerna efter oss får lov att retta till.

Det skulle faktiskt vara kul med et experiment var man tar 2 vargvalpar och lämnar en av dom till en " mjuk utan konsekvens " förare och den andra till en hundförare av den lite äldre typ, och sen samma 2 förare med 2 vuxna vargar, kanske det skulle förändra på allavår uppfattning om att fostra hund.
mike

Namn: Hålla med håkan
Datum: Torsdag den 27 Mars 2003 Kl: 00:04
Mkt bra skrivet Sur Gerd. Idag ser man allt fler hundar som är surrogat för barn och behandlas därefter oxå. Den gamla tidens hårdare hundägarmentalitet skulle komma tillbaka mer. Aveln skulle bedrivas efter hur individerna fungerar i arbets-situationer och inte i någon konstlat prov då det mer blir en prov situation av hundressören. Detta kan väl vara bra men då borde poängen stå för människan och inte hunden.
Nä, fram för ett mer radikalt tänk och mindre fjäsk och dalltande.

Namn: Sur Gerd
Datum: Onsdag den 26 Mars 2003 Kl: 23:03

Varför har allt fler människor så j...dåligt ledarskap på sina hundar. Är det så svårt att vara människoledare. Vi är ju så bra på att ta kommandot i andra situationer. Att förstå sin hund är ju inte alltid lätt. Men att förstå att om hunden svarar upp mot sin förare är fel borde väll alla fatta rent logiskt eller. Är vi så dåliga i utbildningen av hundägare idag att vi inte kan förmedla vikten av bra kommunication och relation med sin hund.
Det är ju hundar vi har i kopplet inget surrugat för barn.

Hundägare som tröttnat på andras hundar

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida