Log in
 Back-on-track...  
Namn: rospigan
Datum: Måndag den 22 Februari 2010 Kl: 16:52
Det är väl sannolikt att det i framtiden kommer mera "mirakelgrejer" som egentligen är baserade på naturliga material eller naturliga processer vilka ännu är okända både för allmänheten och vetenskapen. All energi på jorden kommer från solen, möjligtvis med undantag av kärnenergin för vem vet från vilket hörn av ett tidigt universum det radioaktiva uranet på jorden härstammar? Solenergin är en sorts omvänd kärnenergi. I solen slås varje sekund i storleksordningen 270 millioner ton väteatomer ihop till att bilda 266 millioner ton helium. De 4 millioner ton materia som fattas efter den operationen har strålat ut från solen i form av energi.


Solenergin når oss via allehanda strålning och primärt är det växter på land och plankton i haven som omvandlar det till lagringsbar form som sedan i olika nivåer i näringskedjan kan utnyttjas av allt levande på vår planet.

En del av denna energi når oss i form av ljus i olika våglängder. Det ljus som vi människor kan uppfatta med våra sinnen, den kan vi redan utan och innan och den är så viktig för vår överlevnad och därmed så välkänd att vi inte behöver gå in på den. Mindre välkänt, men inte på någotvis helt okänt, är den infraröda strålningen, den som vi uppfattar som en värmestrålning från varma föremål. Att den är i måttlig omfattning välgörande för trötta leder och andra krämpor vet nog de flesta. Det utnyttjas också flitigt i naturen för många ändamål, inte bara som en skön värmerkälla. Den kan för kallblodiga djur och insekter ange både riktning och avstånd till ett bytesdjur eller värddjur även i totalt mörker.

Ännu intressantare är den andra ändan av ljusets spektra, det ultravioletta. Här vet vi inte så mycket om hur den utnyttjas i naturen. Vi vet att fåglar ser i det ultravioletta spektrat och för dem ser världen helt annorlunda ut än för oss. En för oss tråkigt brun gråsparvshane är förmodligen grann som en brinnade fackla för gråsparvshonan som kan studera "Tjuren från Bronx" med ögon som ser grannlåten i ultraviolett ljus.

Ripjägare på skidor kamoflerar sig ofta i vita kläder. Om dessa vita kläder är tvättade med blekmedelhaltiga tvättmedel så kommer ripjägaren att lysa som en fyr för fåglarna som ser i ultraviolett.

Änder lär också ha ett mycket bättre färgseende än vad vi har och jag har god erfarenhet av detta från vettaskytte.

Det här är vad vi i den stora massan vet idag om hur ljuset änvänds i naturen till många olika ändamål. Men naturen har hållit på med experiment med ljuset i millioner år och tagit fram olika metoder för att utnyttja
det, av vilka en hel del sannolikt är fortfarande helt okända både för vetenskapen och oss gräsrötter.

Vi vet ju att t.ex. D-vitamin bildas på hud och i päls av solljuset men det är vad vi vet. Men vilka ytterligare processor aktiveras av solljuset som vi ännu inte har en susning om men som naturen har använt i millioner år?

Nya upptäckter kommer hela tiden om naturens finurlighet och där så bara är möjligt kommer de att kommersialiseras på ett eller annat sätt.

För att undvika framtida back-on-track förvirring kan det vara bra att redan nu ta ställning till om dessa kommande nya upptäckter om naturens vishet skall betraktas som mirakel, doping eller något annat fult, eller om vi kan erkänna att nu står vi framför ny kunskap om något som naturen har använt i millioner år
och det är inget märkvärdigt med det - bara för att inte vi har vetat om det tidigare.

Mer eller mindre alla våra system lokalisering av t.ex. fiende som radar, sonar, ekolod m.m. har använts av naturen långt inna vår Herre hade en tanke på att sätta oss på en savann i Afrika. Runt om i världen forskar både militären och civila febrilt på allt från mikrober och bakterier till stäpphökar och valar för att om möjligt avslöja ytterligare system i naturen som vi människor kan använda oss av för olika mer eller mindre lovvärda ändamål.

Risken för att det skulle sluta komma nya upptäcker inom naturvetenskapen är därmed lika liten som att det någonsin skulle sluta komma fullständigt idiotiska direktiv från EU!

Torsti


Namn: eva
Datum: Fredag den 19 Februari 2010 Kl: 13:12
Hej!

Back-on-Track täcken är välkända och välbeprövade inom hästvärlden och anses ha bra läkandeegenskaper.
Däremot så var det ju tråkigt att höra hur de tillverkas och man kanske ska ta mer hänsyn till det än att ifrågasätta om de funkar eller ej.

Eva

Namn: rospigan
Datum: Onsdag den 17 Februari 2010 Kl: 22:01
Klart det funkar, det isolerar ju! Det gör kattskinn också.

Torsti

Namn: rospigan
Datum: Måndag den 8 Februari 2010 Kl: 20:12
Svårt att säga utan att använda något av deras prylar på sig själv, men tror inte de vågat skriva som de gjort om deras material (som används för både människa, hund, häst...) om det inte funkade. Min vovve verkade i alla fall nöjd när hon var lite sliten och jag satte på det på henne :-)

Namn: Alto
Datum: Måndag den 18 Januari 2010 Kl: 09:51
Fungerar verkligen de där täckena?

Namn: rospigan
Datum: Måndag den 23 November 2009 Kl: 18:44
Kennelklubben har ändrat sig nu angående Back-On-Track. Nu står det

"...Därigenom har NatDopK beslutat att västen faller under Dopingreglementets 7.1 Otillåtna metoder, vilket betyder att det är 7 dygns karenstid efter det att västen använts. Karenstiden innebär då att hundägaren inte får använda "Back-On-Track-västen" 7 dygn innan hunden deltar på prov, utställning eller tävling. Denna karenstid gäller om hunden INTE anses vara frisk..."

Alltså är det helt ok att använda täcket om hunden anses frisk.

Läs hela artikeln på SKK's hemsida
http://kennet.skk.se/skk/?id=397&sprak=sv

Namn: rospigan
Datum: Söndag den 11 Oktober 2009 Kl: 17:09
Det tror jag inte stämmer. Om man har på fötterna om att det skulle vara falks marknadsföring så anmäler man till Konsumentverket, man förbjuder inte att använda produkten inför tävlingar för då verkar det ju verkligen som man tror produkten gör underverk för hundarna, liksom andra smärtstillande preparat.

Produkten finns ju även för människor, så det är väl bara att prova själv om man har någon öm kroppsdel efter kutande i markerna på jakt och träning :-)

/Maud

Namn: anders 2
Datum: Lördag den 3 Oktober 2009 Kl: 15:45
Tror inte att SKK gått på någon bluff. Tvärtom skulle jag tro. Kanhända man vill stävja falsk varudeklaration??

Namn: rospigan
Datum: Fredag den 28 Augusti 2009 Kl: 08:04

Vårt senaste fynd av hundprylar består av ett hundtäcke som sägs ha magiska medicinska egenskaper. Faktiskt är dessa egenskaper så magiska att SKK har klassat täcket som dopingsmedel som inte får användas på hund 2 veckor före en tillställning sanktionerad av SKK.

Täcket innehåller keramiska fibrer vilka tydligen är det senaste materialet när man försöker uppfinna evighetsmaskinen. Marknadsförningen tyder också på att materialet har egenskaper som egentligen hör hemma i ett annat universum. Många tycks ha gått på det här bedrägeriet, även SKK, något som förvånar mig. Det är lätt att tro att det i en så stor organisation åtminstonde fanns ätminstonde en persom som var insatt i vanlig fysik men så tycks inte vara fallet.

Keramiska fibrer är försvisso en rätt så ny produkt som används mest inom industrin som ett effektivt eldfast isoleringsmaterial med goda egenskaper även för elektrisk isolering. Några nya, magiska egenskaper saknar den dock.

Vetenskapen
http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/full/28/7/1599

har påvisat att den däremot har asbetsliknande cancerogena egenskaper vilket innebär en risk för de som arbetar med materialet.

Materialet har säkert många goda egenskaper som låg vikt, hög styrka, suger ej åt sig vatten, billig att tillverka o.s.v. men att den skulle vara mera magisk rent medicinskt än vad kattskinn, renskinn, älgskinn, räddningsfilt, aluminiumfolie eller andra mirakelmaterial som är mindre hållbara, dyrare att tillverka, hydrogena, tyngre, klumpigare, är en ren bluff.

Hur SKK har gått på den här bluffen är ett mysterium och varför man fortfarande håller fast vid att den här bluffen är en sanning är ett ännu större mysterium.

Påminner mig lite om Guds tio budord, det första nämligen:

Jag (i det här fallet =SKK) är Herren din Gud, du skall icke andra gudar hava jämte mig!

Det här inlägget skickas även till SKK

Torsti

  << tillbaka
EftersöksService: 798    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida