Log in
 Studfee...  
Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Tisdag den 21 December 2004 Kl: 22:57
>>Hej Torsti mfl!

Vad tycker Du/Ni andra är rimligt för en mycket välmeriterad utländsk hane med för Sverige nya linjer?>>

Precis detsamma som jag sade tidigare! Bara för att ena partern eller båda är utländska betyder egentligen ingenting! Det är resultatet av parningen som betyder något!

Det finns en enkel regel inom travhästaveln som kan vara värd att notera: När en potentiellt bra unghäst skall prövas i aveln skall det ske mot en beprövad bra nedärvare. Om resultatet av parningen blir bra så kan det göras igen, även mot andra beprövade bra nedärvare. Om resultatet av den första parningen inte blir bra så kan den göras igen mot en annan beprövad bra nedärvare. Om resultatet fortfarande inte blir bra så skall hästen ifråga tas ut från avel.

Det här är en mycket enkel regel som varje hunduppfödare kan följa, med lite möda och vilja och självdiciplin. Då kan man skapa en avelslinje så småningom som är förutsägbar. När man har skapat en avelslinje som är förutsägbar till en viss procentsats, jaaa då kan man kanske börja sätta sina egna priser på valparna! Kör man bara med mera eller mindre slumpvist utvalda föräldradjur med obevisad nedärvningsförmåga så tycker jag att ett pris som täcker uppfödningskostnaderna kan vara befogat. D.v.s. 3000 - 6000kr per valp. En otränad och oprövad unghund som inte kommer från dessa beprövade nedärvare kan knappast höjas i pris med mera än ett parhundra kronor i månaden efter 8 veckors ålder. Är den tränad till en viss standard så är det ju upp till köparen att bestämma hur mycket den är värd, under förutsättningen att den fungerar med köparen som förare också! Det är egentligen det viktigaste, inte hur mycket hunden är tränad!

Torsti

Namn: uppfödare
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 19:46
Prova kontakta landets rasklubb för att kolla upp men det bör nog inte vara mycket mer än ett valppris. Beror även lite på vad hanen gett i tidigare kombinationer m.m

Namn: Anders
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 18:49
Hej Torsti mfl!

Vad tycker Du/Ni andra är rimligt för en mycket välmeriterad utländsk hane med för Sverige nya linjer?

Namn: chivas
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 00:11
hmmm
5 kronor???? eller räknade jag fel nu :)

Namn: Torsti Mäkinen
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 00:10
Kom ihåg att det i varje parning finns ca. 5 miljoner olika möjligheter av kombinationer mellan generna! Sätt ditt pris därefter!

Torsti

Namn: Anders
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 11:03

Hur mycket betalas i studfee internationellt för en mycket högt jaktligt meriterad hane? Samma pris för insemin?

  << tillbaka
EftersöksService: 796    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida