Log in
 Hundtolkning (skidor)...  
Namn: chivas
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 10:07
Det är väl inte så mycket att bråka om vad hunden väger, finns hundar i alla varianter som säkert klarar det man inte trodde.

Namn: Bjørn
Datum: Söndag den 19 December 2004 Kl: 01:05
Jan SB

I et Seppala løp (78km) som arrangeres i midten av mars, var det slikt føre som du beskriver. I klassen med en hund (for menn) ble min tispe på ca 27kg nr.3, men det var en hannhund på ca 35kg som vant.

I år var vinnertiden 4 timer og 12 minutter (med 8 hunder). Dette er fort på 78km. Jeg antar at disse hundene veier ca 25kg.
Men i klassen med en hund for menn er det ingen hund under 30kg som har vunnet dette løp, uansett snøforhold.
Vet du om et stort løp i Sverige hvor dette er skjedd?

Namn: Jan SB
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 22:06
Björn:
Vi får väl konstatera att vi har olika erfarenheter och uppfattningar trots att vi båda har lång erfarenhet. Fast jag måste säga att en 12 år gammal vorsteh på 40 kg som aldrig haft en skada och använts både för drag och jakt måste betraktas som unik!
Nästan ett fall för Guiness rekordbok!!
Att en tung hund är bättre på tungt före har jag svårt att förstå. Med riktigt tungt före menar jag inte lös snö utan genomslagsföre, tex på vårvintern då snön efter att ha varit hård på morgonen efterhand tinar och ibland bär och ibland brister, då brukar tyngre hundar ta slut betydligt fortare än lättare. Detta är inte ovanliga förhållande i Sverige, men det kanske är annan sorts snö i Norge??


Namn: Bjørn
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 21:09
Jan SB
En stor tung hund er ikke alltid en fordel, men som regel er disse best også på tungt føre.

Jeg har hatt mange hunder. Den minste vorstehen var en tispe på 24kg (58cm høy). Hun kun ikke dra pulk i løs snø på fjellet, da måtte hun svømme i snøen og kom ikke frammover. Min vorsteh på 40kg har ikke hatt noen problemer med pulk på slikt føre. (Men han har problemer på skareføre)

Din påstand om at tunge hunder har mer skader enn mindre hunder, stemmer heller ikke med min erfaring (og jeg har lenger erfaring enn deg). Noen avlslinjer er mer utsatt for skade enn andre, dette er ikke avhengi av størrelsen på hunden.
Jeg har to voksne vorsteh i dag:
Hannhund 12år - 40kg, har aldri hatt skader.
Tispe 8år - 27kg, meget ofte skader. I fjor ble hun skadet 1.dag på fjelljakten. Hannhunden jaktet resten av uken uten problemer.
Begge hundene er avlet for jakt. Alle foreldre (og besteforeldre) har 1.premie på jakt.

Min konklusjon er at den beste vorsteh til jakt og trekk (drag), er en stor hund med mest mulig jaktlyst.
Unghunden min (tispe på 8mnd) er 27kg og 65cm høy med meget høy jaktlyst. Antatt vekt som voksen: 30-32kg

Namn: Jan SB
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 17:27
Björn o Alfonso:
Visst finns det duktiga draghundar i klassen 40 kg som kan besegra en lättare hund vid rätta förhållanden(hård skare,väl sladdade banor). Min poäng här som kanske inte framgick så tydligt är att en tung hund oftare får problem med föret och, enligt min erfarenhet, betydligt oftare skadar sig. Har man den dessutom i första hand för fjälljakt(som dom flesta på detta forum) så tycker jag skillnaden blir ännu tydligare. Tunga hundar har sämre ork på jakten, är ofta skadade(tassar,bogar,ben) och brukar ofta inte bli så gamla.
Alfonso tog upp en viktig sak som jag själv hade tänkt skriva om, nämligen att det som finns innanför pannbenet är allra viktigast. Finns inte rätta mentaliteten så spelar fysiska förutsättningarna ingen roll. En intressant sak här är att en riktigt duktig jakthund(stående fågelhund) så gott som alltid är en bra draghund. Det omvända gäller dock inte alls, många bra draghundar har alldeles för hög stressnivå för jakt och en del har faktiskt dålig jaktlust. En av dom bästa draghundar jag kört med var en kh vorstehhane som jag lånade ngr gånger på slutet av 80-talet, gjorde flera fjällturer inklusive en 3-dagars fjällorientering med 2 tältövernattnigar. Den hunden var i stort sett helt ointresserad av uppflaxande ripor(till min och spannkamratens förvåning) men var en otroligt stark och uthållig draghund.

Namn: Alfonso
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 15:06
Jan SB:

Nog finns det gott om duktiga tunga draghundar. Jag har en vorstehhane på närmare 40 kg, som utan vidare drar en tung(!) pulka (och bitvis även mig) i högt tempo på dagsetapper på ett par tre mil, i en vecka och mer på fjälltur. Jag är tveksam till sådan hårdkörning med en liten lätt hund på 25kg... Särskilt om det är kuperat, som det ju ofta är i fjälls.

Men visst, talar vi om tävlingsvikter och tävlingsdistanser så håller jag med om att 30-kiloshundar ofta är bättre rustade. Stora hundar är ofta (men inte alltid) sävligare...

Till syvende och sist handlar det mycket om vad som finns på insidan av huvudet hos hunden (och föraren.)

Stor, stark hund med löphuvud... det är kul det. :)

Namn: chivas
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 06:51
Jan
Ok då förstår jag lite bättre, och 3 mil skidtolkning är det nog inte min hund det hänger på då är det snarare jag som får hämtas med skoter och köras till närmasta stuga :)

Namn: Bjørn
Datum: Lördag den 18 December 2004 Kl: 00:02
Jan SB
Jeg er uenig med deg at nome-sele er bedre enn enn sykkelsele for en nybegynner. Det er mye lettere for en nybegynner å ha kontroll på hunden med en sykkelsele, fordi linen festes lenger framme på hunden.

Min vorsteh på 40kg er 72cm høy med tørr kropp. Han har kjørt 3-5km konkurranse sprintløp i Norges eliten. Men jeg er enig med deg i, at 25-30kg er ideell vekt for denne type løp.
Ideell vekt/størrelse for nordisk stil på 15-35km med pulk er 35-40kg og høyde 68-72cm.

Når man trener en hund bør man først trene opp fart, og så trene hunden til å gå i det tempoet man ønsker. Det siste er normalt vanskeligst med en ivrig vorsteh.


Namn: Jan SB
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 23:07
Chivas:
Om du inte vet hur en hund som har en torr kroppsbyggnad ser ut så är det svårt att beskriva med ord, men däremot ganska lätt att visa med exempel. En liten vink om skillnaden kan du få om du jämför en maratonlöpare med en bodybuilder(eller 100 m löpare), vem tror du springer fortast över längre distans??
Din välmusklade hanne på 40 kg kan säkert dra dig bra på skidor, men däremot inte så långt om det tex är genomslagsföre. Om du hade en tvillingbror med exakt samma skidåkningsteknik och en likadan hund som vägde 25-30 kg så skulle du med stor sannolikhet bli rejält frånåkt på tex 3 mil skidtolkning i fjällterräng.

Namn: chivas
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 21:11
Vad är "torr" kropp???

Så min välmusklade hanne på 40 kg är alltså inte lämplig att dra mej på skidor ???

Namn: Jan SB
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 19:39
Melker:
Du har fel, de flesta hundar är som du beskriver dina men inte alla. En försiktig inträning är därför att rekommendera. Om man kommer fel från början så kan det medföra att hunden aldrig blir en riktigt bra draghund(jag har 25 års erfarenhet av detta). Därför är det en klar fördel att träna unghunden försiktigt som Lusen skrev.
Björn:
40 kg vorsteh låter som en alltför tung hund för att vara riktigt bra draghund för mig( går ofta igenom snön och har därför större risk för skador och mindre uthållighet, 25-30 kg med "torr" kropp oftast optimalt, även lättare hundar kan vara utmärkta men sällan tyngre). För regelrätt träning och längre turer bör hunden givetvis vara utvuxen(åtminstone innne på sitt 2:a år) men däremot inte för att lära sig att dra. Cykelsele kan inte rekommenderas(lätt för skavsår) utan i första hand bör en sele av nome-typ användas.

Namn: Bjørn
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 17:43
Hvordan hundene læres opp variere.
Noen hunder behøver ikke læres opp, andre må trenes med positive/negative forsterkninger.

Jeg har en 40kg vorsteh som har vært med i sprintløp (3-5km).
Denne hunden brukes også til dagsturer på 50-60km.
Det som er vanskelig er å lære ham å ikke løpe for fort i starten på slike langturer.

Men en ting er sikkert:
Hvis hunden trekker som den skal og ikke er utvokst, kan hunden få skader - spesielt i skuldre og leddbånd.

Tips til nybegynnere:
Bruk en ca 2,0m lang line som har ca 0,5m elastisk line mot fører. Da har man god kontroll på hunden.
Når hunden er mer erfaren kan lengden på den elastiske linen økes til ca 1,0m (total lengde fortsatt ca 2,0m)
Sykkelsele er o.k. (billigst).
Fører må ha midjebelte med åpen krok for feste av linen.

Namn: chivas
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 16:18
Jag testade att åka pulka efter mina hundar en sen natt efter en vild fest på gatan,,, kan säga att det funkade inte alls... dom bara tittade på mej varför ska vi ut så här sent vi sov ju....

Namn: Annika S
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 16:16
Melker - så trodde jag också att man kunde göra och satte spänt på en sele på tiken, jag med rollerblades bakom (snacka om livsfarligt) och sa "ja" till hunden.... inget hände... Hunden, som inte var van vid sele tyckte att det kändes så ovant att det nog var bäst att gå in och sätta sig fot.... Jag körde på och gjorde mitt bästa för att heja fram hunden men hon vägrade springa framför. Snopen blev jag!! Hade jag provat fler gånger hade jag nog fått det att funka men fick det inte att funka på ett försök i alla fall... så kan det gå..

Namn: chivas
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 16:09
Min tjej testade att tolka efter Chivas en gång,, en kompis tog en annan väg så han kom fram i en korsning före henne,, då ropade han CHIVAS.... hehehehe vilken syn när hon åkte som en vante efter och gjorde en fin praktvurpa i snön.,.
lite elakt men väldigt skoj :)

Namn: Melker
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 15:58
Lusen,
Träna på momentet att gå framför i sele???

Jag har kört drag med 6 olika hundar och aldrig ens funderat över att något sådant ska behöva tränas.

På med selen säg sitt och när man sträckt linan och riktat in skidorna rätt säger man "jaa" och kör så det ryker ;-)

Namn: Lusen
Datum: Fredag den 17 December 2004 Kl: 15:28
Chivas: tänk om man hade varit med! Det måste ha varit en kul syn...
Det är jättekul att tolka med hunden och otroligt bra motion. Men som med allt annat: använd sunt förnuft och gör allt med måtta. Man kan ju träna en unghund på själva momentet att gå framför i sele korta intervaller, men den hårda belastningen måste naturligtvis vänta till den är färdigväxt.
Både skidåkare och hund måste ju gradvis tränas upp, så är det ju med allt annat.

Namn: Bjørn
Datum: Torsdag den 16 December 2004 Kl: 12:07
Hunden må være utvokst før den begynner å trekke.
Fuglehund ca 15 måneder.

Ungehunden min på 8 måneder vil bli trent uten sele.
Jeg fester den med en line på ca 25cm til selen på en av de voksne hundene.

Namn: Emla
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 23:36
Chivas: Jag dööööör! Det var nog det roligaste jag läst idag =) Fast lite synd om er tycker jag också *aj aj*

Jag har inte ens tanke på att köra med mina hundar idag. Men när jag var yngre och vägde si så där 30-35 kg så körde jag efter en härlig och fin goldentik! Då gick det undan! Bara det att hon var tokigt hundilsken, så jag fick ha tungan rätt i munnen :P

Namn: G-Freeman
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 21:03
Tack för alla svar men jag ska nog börja med hunden lös så
kör jag sele senare under vintern. Kan för min inre syn se chivas lindas runt björken hahaha,

Namn: Melker
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 20:36
Hehe, ja det kan gå undan rejält... :-)

För några år sedan gck skid-SM här i krokarna och Elofsson vann ett lopp på 27 minuter. Jag körde exakt samma bana senare samma dag på 23 minuter med en hund. Proffsbanan var rejält kuperad och hundkraken fick släpa på en endast pubtränad 92 kg klump med noll flås och ölmage.

Senare samma vinter när jag gått ner 6kg och fått upp flåset körde jag med två hundar på skarföre. De farterna vi höll då tänker jag inte nämna för det är det ändå ingen som tror på. ;-)

Melker

PS. OK då, 47 km/h höll vi på ett relativt flackt spår DS.

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 20:08
Förra vintern körde jag "paråkning" med mina båda hundar i Idre. Jag är duktig på slalom men urusel på längd.. glad motionär så att säga.

Sagt o gjort kopplade ihop båda hundar med selar och lina och begav mej till ett spår som jag tyckte det här blir bra,, spåret var 8 km varav merparten var enkel åkning..
Det började bra med smååå backar utför allt gick galant och man var ju som Gunde (tyckte jag själv),.,, Sen kom tydligen en vääääldigt lång back inte så brant men låååång... ÅÅÅÅÅ VA SKOJ tyckte mina båda hundar nu få man springa så mycket man orkar,, sagt o gjort hundarna sprang nåt så in i H******* o jag efter som Bambi på hal is..

Vad händer jo ena hunden blir KAOTISKT skitnödig och slår på en tvärstopp vid första bästa tallpinne en hund stannar fortare än en glad motionär på längdskidor...

Första hunden stannar andra hunden snurrar av kraften av första hundens stopp runt honom drar med mej rakt ut i naturen varvid vi alla hamnar ute i djupsnön och lämpligen har vår herre planterat ett träd precis där jag hade tänkt att göra ett textilstopp.....

Rakt in i trädet invirad med hundar rep selar och en hund som sitter o skiter precis brevid mej,,,,

Efter den turen var jag blåslagen träningsverk överallt och svor dyrt o heligt att ALDRIG mer köra tvåspann med hundar...

Kan säga att det gick åt en hel del whiskey på kvällen för att bota min sönderslagna kropp..

Ett handfast tips.. använd hjälm

Namn: Jan SB
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 18:52
Du kan mycket väl börja försiktigt denna vinter, det är dock viktigt att inte köra för långa sträckor eller för ofta. Skidtolkning är skonsammare än cykeltträning enligt min uppfattning, dock spelar din egen förmåga som skidåkare in här, också viktigt med bra sele och expanderlina.

Namn: chivas
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 14:24
Man rekomenderar ju cykling från ett år jag tycker du ska vänta till nästa vinter så din hund hinner växa lite till, och få mer muskler och stabilare kropp

Namn: G-Freeman
Datum: Onsdag den 15 December 2004 Kl: 13:59

Någon erfaren som vet när man törs börja tolka med lina bakom hunden vid vilken ålder på hunden menar jag. Rasen är
setter och är ca 9 mån

  << tillbaka
EftersöksService: 796    ApportService: 451    Forum: 28 806    
Startsida